notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

Minden tudnivaló a Steviáról - avagy cukor helyett egészségesen

NBB
hirdetes

Hallottatok már a Stevia-ról? ( sztívia, jázminpakóca, édesfű ) Igen, tudom hogy sokan hallottatok már, de még mindig vannak, akik nem. A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre és gyomorbántalmak kezelésére. Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert: használják üdítőitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére. A tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál! Részletek a kép alatt folytatódó cikkünkben! 
 
A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!
Legtöbbször a fogyókúrázók, az egészségügyi problémákkal küzdők, pl. Cukorbetegek, legelőször a finomított cukrot kell megvonják szervezetüktől. Jó pár étel, ital, sütemény azonban édesen finom, éppen ezért fontos, hogy a cukor helyettesíthető legyen csökkentett szénhidrát tartalmú, vagy éppen nulla kalóriás termékkel. Ezek az édesítők.
 
Az édesítőkben egy a közös: mindegyik édes... viszont mindegyik másképp édes.
 
Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe (GI) és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.
 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

Biztos vagyok benne, hogy nekem mást jelent az édes, mint Neked, vagy a barátodnak, barátnődnek. Valaki az intenzíven édes ízeket szereti, van aki pedig inkább az enyhén-édes ételekért, italokért rajong. Érdemes kitapasztalni, hogy Neked mi a kellemes. Ezek után tudni fogod mennyit használj sütés-főzés vagy italkészítés közben a steviából.

 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

A legegyszerűbb módszer az, ha egy kis adag Stevia édesítőt  egy pohár vízben (pl. egy cseppet, egy kis csipetet vagy egy szem tablettát) elkeverni, és megkóstolni a folyadékot. Apránként tegyél még steviát az italba és közben kóstolgasd. Egy ponton nagyon édessé fog válni a folyadék, ezt érdemes elkerülni, ezért kell kitapasztalni a stevia édesítő hatását.
 
 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

A Steviának szokatlan íze vagy inkább utóíze van, mely furcsa lehet az első pár alkalommal. Talán a legjobb ha eleinte más édesítőszerekkel kombinod (pl. méz, szirupok, eritritol, xilit). Így a Stevia íze nem marad domináns, ám növeli az ital, étel édességét. Ha a későbbiekben csak a tiszta Steviát szeretnéd használni, apránként csökkentsd a hozzáadott édesítőszerek mennyiségét. Ez a módszer tökéletesen alkalmas arra, hogy szervezeted apránként hozzászokjon a Stevia ízéhez és lassan már önmagában is tudod majd édesítőszerként használni.

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

A Stevia sokféle formában kapható a bioboltokban. Érdemes tudni róla, hogy más tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. a nádcukor vagy a sima finomított cukor. A Stevia nem karamellizálódik, és önmagában nem elég arra, hogy a sütemények volumenét növelje, de erre is van megoldás!

A Stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz. 
 
 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

 

• Amennyiben nem használta még a Steviát, sütéshez-fõzéshez a Stevia CrysaNova por (webáruházból itt veheted meg) illetve a Stevia Fluid Nova beszerzését ajánljuk. A CrysaNova csak Steviából készült anyagokat tartalmaz és a kivonási technológiának köszönhetően íze kellemes és lágy, adagolása egyszerűbb mint más termékeké. A Stevia Fluid Nova egy körülbelül 10%-os stevia oldat. Felhasználása egyszerű, ezért is igen közkedvelt.

hirdetes

• Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba az összetevőkkel úgy, mint a cukor. A Stevia mellett egy késhegynyi szódabikarbónát kell adjál (a sütőpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog emelkedni, mintha cukrot használtál volna.

• A Stevia kivonatok 198 fokig hő-stabilak, a magas hő ellenére is megtartják édes ízüket, ellentétben a mesterséges édesítőszerekkel, melyek 70-80 fok felett elveszítik édes ízüket.

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

Egyes ízek illetve kivonatok, mint a juharszirup, a citrom és a vanília, nagyon jól elfedik a Stevia természetes édes ízét, és különlegessé teszik az ételt.

 
A tejtermékek (pl. tej, tejszín, tejföl, stb.) nagyon jó ízűek Steviával édesítve. Ezért bátran használhatod a Steviát tejjel, tejtermékkel készülő ételekbe, süteményekbe. Amennyiben tejcukor érzékeny vagy, a tejet helyettesítheted mandula-, rizs-, vagy kókusztejjel.
 
A Stevia ezen felül kitűnően alkalmazható italok ízesítésére, teákba, kávéba, limonádéba és turmixokba is. Érdemes tudni, hogy teaként fogyasztva a Stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet. Teát a stevia szárított leveléből érdemes készíteni.
hirdetes

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok nevű anyagot szervezetünk nem tudja lebontani, így az gyakorlatilag áthalad a szervezeten és távozik. Nem tartalmaz kalóriát és cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, segít szabályozni az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomás csökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint vitamin és ásványianyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, magnézium, vas, stb.). Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
 
 

Használhatod a Steviát Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint) esetén is?

Igen! Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a Stevia segít szabályozni a vércukor-szintet és hozzájárul a máj és a lép megfelelő működéséhez is.
 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

• A Stevia rendszeres fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

• A Stevia antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.
• Dél-Amerikában a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a Steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. A növény egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, ekcéma, seborrhoea ellen, bőrregeneráló hatása miatt pedig sokan kozmetikai célokra is használják.
 
 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

Mi is az a Stevia? 

A Stevia a jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.

 
Bertoni előtt a dél-amerikai indiánok már évszázadokkal korábban felfedezték a növényt, mint édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála.[1] Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.
Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni.
 
 

Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba, mint a cukor. Amikor Steviát használ, adjon sütemény receptjéhez egy késhegynyi szódabikarbónát (a sütőpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog jönni, mintha cukrot használt volna. 

A Stevia por nem barnul és válik karamellé, mint a cukor. 
Hő hatására a Stevia por nem bomlik le, mint a mesterséges édesítőszerek, hanem megtartja kellemes, édes ízét. 
 

 

A stevia az egyik legfelkapottabb cukor pótló. Nem is vélelemül, GI értéke, kalória szintje legendás, és mindez egy természetes alapokon. Fogyókúra, diéta során tökéletes, cukorbetegek is használhatják. Ismerd meg te is, mi az a stevia!

Szinte minden boltban kapható már Stevia (Auchan, Tesco stb), de leginkább az Internetről, webes áruházakbók érdemes megrendelni, mivel jelentős árkülönbségek lehetnek! Ha tudsz olyan webáruházat, ahol olcsó a stevia, írd be kommentbe, nem töröljük ki! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Még az édes is sós Válasszuk a csökkentett sótartalmú élelmiszereket!

2019-06-25

Még az édes is sós Válasszuk a csökkentett sótartalmú élelmiszereket!

Budapest, 2019. június xx. – A sótlan ételeket ízetlennek tartjuk, sokunk kezében pedig már az első falat előtt ott a sószóró – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből*.

Bélrendszeri problémák kiváltó okai: Stressz és helytelen táplálkozás!

2019-06-24

Bélrendszeri problémák kiváltó okai: Stressz és helytelen táplálkozás!

Nagyon fontos oda figyelni a helyes étrendre! Nem győzöm hangsúlyozni a tudatos táplálkozást! Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű zöld zöldség fogyasztása.

Mi van a kosaradban Piroska?

2019-06-20

Mi van a kosaradban Piroska?

Szeretem megfigyelni az embereket, ki mit tesz a kosarába, a hozzá járó fizikumot, és kedélyállapotot is. Komolyan még mindig nem értem...

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

2019-06-17

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

2019-06-17

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
307 669
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 432 056
Közösség

Szótár

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Kreatin táplálékkiegészítők

  A kreatin az ételekben és a szervezetünkben is természetesen megtalálható aminosav... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 5.0