Ma már a betegesen sovány, anorexiás nők diktálják a divatot, elég borzasztó a helyzet

Ideálképek változása

Bárány Lili

Sajnos manapság már nem a boldogságra törekszik a társadalom, hanem más dolgok lettek a fontosak. Külső és belső értékek is egyaránt megváltoztak, mondhatni, hogy el is torzultak. Én a külső, testi változást szeretném bemutatni Nektek. Remélem, ha végig olvassátok cikkemet, elgondolkodtok azon, hogy Nektek is erre van igazán szükségetek? Bízom benne, hogy soraim után másképp fogod látni a világot...

Az anorexia az új ideálkép-legalábbis a többség szerint

Régi értékek

Minden kornak meg volt a saját ideálképe. Még az Arab országokban, a teltebb idomú nők voltak kelendőbbek, de még Marilyn Monroe idején Amerika és szinte az egész világ a kerekebb női formákért volt oda. Akkor még az egészséges test volt a szép. És ugye aki egészséges az a lelkéből boldogságot sugall. Nem így van? Azonban időről-időre, mint minden ez is megváltozott. Megjelentek az új 'elvárások'. Ezt köszönhetni lehet az egyre ismertebb és felkapottabb divat-világnak. És mikor minden nő modell akart lenni...

 

Külső változások

Gondolkodtál már azon, hogy régebben vajon volt-e konditerem? Egyáltalán volt-e rá igény? Akkor elmondom, volt. Ugyanúgy jártak férfiúink, mint nőink edzőterembe. Igaz, hogy nem ilyen modern eszközökkel dolgoztak, de ugyanúgy lehetőségük volt a kardióra, mint az izomfejlesztésre. Nem beszélve arról, hogy szabadidejüket nem a TV, és az Internet előtt töltötték, hanem nem érezték 'cikinek' az egész napos sétálást, játszást. Szórakozás mellett alakjuk is formás volt, és még kevésbé is voltak betegek. De mi ez oka annak, hogy ez megváltozott?

 

Mi az oka a rossz ideálképnek?

Rossz szempontból fel lehet hozni a médiát, ami sok esetben elbutítja az emberiséget. Bár sok fontos információt közöl, de sajnos nem mindig az ideális és jó világot mutatja. Erre kiváló példa az, ahogy a nők és férfiak külseje megváltozott az idő során. Teljesen mindegy milyen műsort néz valaki, általában szép, csinos, de sok esetben túl sovány, egészségtelen színészt, bemondót állítanak a képernyő elé.

 

Manapság már az emberek nagy része nagyobb óraszámban tölt időt a kocka előtt, mint társaságban mozgással, akár csak beszélgetéssel is. Ez egy hatalmas nagy társadalmi probléma.

 

És akkor még emellé megjelentek az újságok is. A másik ok a divatszakma. Én személy szerint nagyon szeretetem a divatbemutatókat, de nem tartom normálisnak a kifutón végig vonuló nők, inkább fiatal lányok külsejét. És akkor még csak a külsejük egészségtelenségét mondom, ami lelkileg Bennük zajlik, az is borzasztó...

 

Az anorexia az új ideálkép-legalábbis a többség szerint

Először is kezdjük a férfiakkal. Még régen nem volt probléma, ha valaki nincsen 'kigyúrva' egy filmjében, most már sokszor az. Ugyanúgy szerettük akkor Brad Pittet kigombolt inggel, mint most. De már Neki is meg kell felelnie az elvárásoknak. Mindegy milyen áron, de izmot kell mutatni a képernyőn, és ha lehet azt sugallni a nézők felé, hogy igen, ettől lesz férfias, vagyis férfi valaki. Kidolgozott mellizom, vastag, erős karok, és persze a legfontosabb a kocka has.
Amit még a legtöbben úgy gondolnak, kőkemény haspréssel érhetnek csak el, pedig az ilyen hasfal eléréséhez a legjobb út a normális táplálkozás. És akkor még nem hoztuk fel az izmos combokat, és a sportos feneket.

 

Mi a jellemző a női ideálképre?

Ellentétben a férfiak erős izomzatával, a nők inkább szálkás, túl sovány, gyakorlatilag alultáplált nőkre akarnak hasonlítani. A modellvilág tele van ilyen nőkkel. De Mi miért akarunk mégis olyanok lenni, mint Ők? Miért érzünk kisebbségi komplexust, ha pár centivel szélesebb a derekunk, vagy a fenekünk nem elég kicsi? Ez már betegség, ami gyakorlatilag az egész világot fertőzi. És erre nem gyógyszer szükséges, hanem a gondolkodás megváltozatása

Emlékeztek arra a modellre, akinek a plakátja bejárta szinte az egész világot? Gyakorlatilag egy csontvázat ábrázolt. Akkor már hiába próbálták felhívni a figyelmet, hogy az éheztetés komoly problémával járhat, Ő már elhunyt. És társai a mai napig követik őt. Hiába küzdenek bulimiával, anorexiával, a munkáért feladják egészségüket.


 

Az anorexia az új ideálkép-legalábbis a többség szerint

Mi a megoldás?

  • Minden nap nézz a tükörbe és lásd, hogy egészséges, szép vagy.
  • Ismerd fel a különbséget az egészséges vékonyság és a kóros soványság között.
  • Ne a médiából ismert 'beteg' személyeket legyenek a példaképeid.
  • Ha hasonlítani akarsz valakire, akkor egy egészséges, kiegyensúlyozott személyt válassz magadnak.

 

Még rengeteg problémát fel lehetne hozni ezzel kapcsolatosan, de a lényeg akkor is abban rejlik, hogy ne hagyd, hogy a média elbutítson! Ami az életben igazán fontos az egészség és a boldogság. Miért gondolnád, hogy azok az emberek, akiknek kötelező megfelelnie, kiegyensúlyozott életet élnek? 

Sosem fognak, de a Te életed csakis Te éled. Tőled függ, hogy mennyire vagy boldog benne.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Aludj, mint a bunda: 7 tipp álmatlanság ellen

2019-04-16

Aludj, mint a bunda: 7 tipp álmatlanság ellen

Álmatlansággal küzdesz? Íme 7 pofonegyszerű tipp, amit ha betartasz, akár már ma éjjel úgy alhatsz, mint a bunda. Szervezetünk megfelelő működéséhez a pihentető alvás elengedhetetlen, most ebben segítünk.

15 perces reggeli jóga, hogy jól induljon a napod

2019-04-15

15 perces reggeli jóga, hogy jól induljon a napod

A jóga feltölt, kiegyensúlyozottá tesz, formálja a testet, hozzájárul a lelki béke eléréséhez. Jógázni jó, de nem csak este, vagy munka után. Íme egy 15 perc alatt elvégezhető gyakorlatsor reggelre, hogy jobban induljon a napod.

15 nap 15 tipp, hogy kiegyensúlyozottabb életet élj

2019-04-05

15 nap 15 tipp, hogy kiegyensúlyozottabb életet élj

15 napon keresztül tedd meg ezt az egy-egy dolgot, hogy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élj. 15 nap és 15 tipp a boldogabb, pozitívabb életért. Érezd jól magad a bőrödben.

7 nyújtógyakorlat, amitől pillanatok alatt hajlékonnyabbá válsz

2019-04-03

7 nyújtógyakorlat, amitől pillanatok alatt hajlékonnyabbá válsz

7 egyszerű, de nagyszerű nyujtógyakorlat, amiktől pillanatok alatt hajlékonyabbá válsz. Próbáld ki ezeket a gyakorlatokat és élvezd, ahogy tested rugalmasabbá, hajlékonyabbá válik.

Hízhatsz-e a fogamzásgátlótól? Utánajártunk!

2019-03-26

Hízhatsz-e a fogamzásgátlótól? Utánajártunk!

Hízás fogamzásgátló szedésétől? Lehetséges? Van összefüggés? Utánajártunk, hogy számíthatsz-e súlynövekedésre a fogamzásgátló szedésétől. Íme a szakmai álláspont!

Edzés kismamáknak az erőnlét fenntartásához

2019-03-19

Edzés kismamáknak az erőnlét fenntartásához

Összeszedtünk négy olyan gyakorlatot, amelyeket kismamák is elvégezhetnek, hogy erőnlétüket fenntarthassák akár a mindegyik trimeszterben. A gyakorlatokat egyszerűen, otthon is el lehet végezni, és nem több 5 percnél! Mutatjuk is a gyakorlatokat!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 984
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
873 455
Közösség

Szótár

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Szénhidrát

  A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 4.7