notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb gyakorlatokat tekintheted most meg, melyek segítségével sikeresen veheted fel a versenyt a narancsbőr ellen.

hirdetes

Szuper gyakorlatok narancsbőr ellen

Borbély Angi

Nem is olyan könnyű megfogalmazni azt, amit le szeretnék írni. Magyarázhatnám hosszasan, mégis valójában ki tudom fejezni egyetlen rövid mondatban, hogy mi kell ahhoz, hogy eltüntesd magadról a narancsbőrt: szedj fel némi izmot és csökkentsd a testzsírszázalékodat! Vagyis fogyj le, de úgy, hogy zsírból fogysz, az izmaidra pedig ügyelj: tartsd meg őket és fejleszd.

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Tegyük fel, hogy az olvasók többsége nem él már abban a furcsa álomvilágban, amelyben a narancsbőrre, mint a felhalmozódott méreganyagra gondolnak, amit könnyen kimasszírozhat valaki a testéből, vagy egycsapásra eltűnik, ha bekeni valamiféle csodakrémmel.  Azonban sajnos még mindig nem érkezett el az idő erre... Így hát némi magyarázatra szorul a téma.

Mi a narancsbőr? 

Zsírréteg! Ez a kegyetlen valóság. A zsírszövet a zsírsejtek fürtjeiből áll, amik jellemzően gömb alakúak. Ilyen a zsírszövet alakja - ezt látjuk mi gödröcskék formájában a combunkon.

Szerencsések azok a nők, akiknek erősek a kötőszöveteik, így nem engedik át a gödröcskék formáját. Legtöbben azonban mást örököltünk és a legkisebb zsírréteget is megmutatjuk…


Sajnos ez a kemény igazság. Akin viszont nincs zsír formájában súlyfelesleg és formálja az izmait, annak narancsbőre sincs!Összefoglalva az eddigieket:

  •  a narancsbőr zsírréteg, amitől sport nélkül nem lehet megszabadulni,
  •  ahhoz, hogy megszabaduljunk a narancsbőrtől, alacsony testzsírszázalék kell, vagyis elegendő izom, amit kevés zsír fed,
  •  és ahhoz, hogy ezt elérjük, hatékony, izmokat építő edzéseket kell végeznünk és MUSZÁJ DIÉTÁZNUNK!

Melyik a legjobb gyakorlat?

Mielőtt leírom a gyakorlatokat, emlékeztetnélek, hogy nem létezik helyi zsírégetés. A test formálásának lényege minden testrésznél ugyanaz a titok: építeni kell a vázizomzatot. Méghozzá akkora súlyokat kell alkalmazz, melyekkel 8-12 ismétlésszám között tudsz dolgozni 3-4 sorozatban. Ahhoz, hogy a felesleges zsír eltűnjön rólad, ezeket az edzéseket ki lehet egészíteni némi aerob vagy intervallum edzéssel, esetleg heti 1-szer 30-45 percet futással (ennél több nem feltétlenül kell, a túl sok futás, a kardió mozgás pedig el is viheti az izmokat...), viszont akármilyen furcsán is hangzik, ezek nélkül is lehetséges a zsírégetés pusztán a megfelelő intenzitású, izmokat építő edzésekkel (súlyzósokkal vagy saját testsúllyal végzettekkel).

hirdetes

 

 

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Alap. Azt hiszem, már senki előtt sem titok. A guggolás megdolgoztatja a combizmokat, a csípő- és a farizmokat, a lábbicepszet és a hátizmok alsó részét. A hasi, a felső háti, a vádli- és a vállizmokat is igénybe veszi. Viszont a nehéz rudat valamivel tartani kell, nem csak úgy magától marad a hátadon - így a karok is igen erősen dolgoznak. Tehát ez egy meglehetősen komplex gyakorlat. Guggolni rossz technikával nem érdemes, árthat is, a jó technikával viszont az egyik legjobb fenék- és combformáló gyakorlat. Lányoknak is. Kezdők és bizonytalanok használhatják helyette a lábtolót, de csakis abban a tudatban, hogy az nem ugyanannyira hatásos.

 

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Az egyik legjobb a fenéknek, és szintén a teljes testnek is. Ha igazi formákat akarsz, egészen biztosan nem hagyhatod ki a repertoárból. A nagy súlyoktól pedig nem túl erős és férfias leszel, hanem gyönyörű!
 

 

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Lehet egyszerűsíteni: eleinte csak vízszintig guggolni vagy pedig valamibe kapaszkodjunk. Végezzük lassan a guggolást és a gyakorlat nehezedik. Tegyük a kezeket a fej mögé, ezzel kivonjuk őket a munkából, a legnehezebb azonban csípőre tett kezekkel végezni az egylábas guggolást. További bonyolításként fel is lehet ugrani belőle, vagy egy lábas ügetéseket végezni. Ha valaki pedig igazán formás izmokra vágyik, az súlyt fog a kezébe. A bonyolítási lehetőségek tárháza végtelenül nagy.

 
hirdetes

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Több variációja is létezik, előre lépéssel, hátra lépéssel, magasítással. Ajánlom a Smith-keretben hátrafelé egy magasított felületről (pl. step pad) történő hátrafelé lelépést. A sétálós kitörés is remek gyakorlat.


Használjatok elegendően nagy ellenállást, az izmok ugyanis csak így tudnak fejlődni. Hogy túl nagyok lesznek, attól pedig nem nagyon kell félni.


Vessétek be ezeket a gyakorlatokat a szebb combokért és fenékért.

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

Kezdők végezzék súly nélkül. Haladók végezzék 1 lábbal, először súly nélkül, majd azt is lehet súlyokkal nehezíteni. Gyakran végzik két lábbal, hatalmas súlyokat megmozgatva.

 

Nézd meg te is a legjobb narancsbőr elleni gyakorlatokat

1. A lábad, amelyiket hátra viszed, próbáld egyenesen tartani. Az enyhén hajlított még belefér. Legjobb, ha a vízszintesig tudod emelni, a lábfejed nézzen lefelé, a sarkad az égnek. Ezzel együtt biztosítod azt is, hogy a csípőd nem fordul ki! Ügyelj arra, hogy a felemelt lábad oldalán ne emeld feljebb a csípődet, mert egyrészt a gyakorlat veszíthet a hatékonyságából, másrészt a derekadnak sem tesz jót.
2. A másik lábad, amelyikre rádőlsz, majdnem egyenes legyen, de ne teljesen. Legyen egy enyhe hajlítás a térdedben!
3. Ne tedd le a súlyt a földre, vidd azt csak a lábszár közepéig vagy a bokádig. Nem az a lényeg, hogy minél inkább ráhajolj a lábadra, ezzel csak túlnyújthatod, meghúzhatod magad. Az izmok munkájához sincs rá szükség. Tehát nem cél a maximális előrehajolás!
4. A hátadat tartsd egyenesen, sőt, a legjobb, ha kicsit homorítani tudod! (Tehát pucsits) Tilos a hátat bedomborítani, mert ezzel nem a lábaidat dolgozatod meg és árthatsz a gerincednek!
5. Ne nézz le és fel, hanem szegezd a tekinteted egyetlen pontra a falon, vagy a földön és arra nézzél! Mondjuk nézz a földön egy fél méterrel előtted levő pontra.
6. Ne kapkodj! Szépen lassan, folyamatosan kivitelezett mozdulatoknak kell lenniük! Minimum 2 mp-ig dőlj előre és minimum 2 mp-ig állj fel, de akár 3-ra is szükséged lehet. Ez az egyensúlyozásban is segít.
7. Használj elegendően nagy súlyt. Mikor azt írom, hogy maximum 8-10 ismétlést végezz, nem úgy értem, hogy pillekönnyű 2-3 kilót tartva ennyit csinálj és ne többet! 

Szerző:

Borbély Angi – Angelocska
Angelocska – Workout Girl
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Súlyzós edzés

  A súlyzós edzés lényege, hogy stimuláljuk az izmokat arra, hogy tápanyagokat vegyenek... Tovább

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig... Tovább

Tovább a lexikonra