notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Állandóan a mérleged nézed, és nem fogysz? Elmondom, mit kell tenned!

hirdetes

Milyen gyakran mérd magad?

Képzeld csak el: eldöntöd, hogy itt az ideje, hogy összehangolt erőfeszítéseket tegyél a fogyásért. Elkezded a rendszeres testmozgást, és egészséges étrendet vezetsz be. Eljön az idő, hogy ellenőrizd a haladást, rálépsz a mérlegre: itt az igazság pillanata.

Állandóan a mérleged nézed, és nem fogysz? Elmondom, mit kell tenned!

Egyetlen dekát sem fogytál!

Mit csinálsz? Folytatod a testmozgást és a diétát? Bedobod a törülközőt és visszatérsz a korábbi szokásokhoz? Még szigorúbb leszel magadhoz az étkezések terén, csak hogy gyorsabban fogyjál? Ezek mind teljesen normális reakciók. A fogyás, stagnálás vagy a súlygyarapodás között nem egyszerű lavírozni, azaz a mérleggel is lehet trükközni.

A súlyingadozás normális, mert a súlyodat számos tényező befolyásolja. Ezek közül néhány: mennyire vagy hidratált (mennyi folyadékot fogyasztottál), mit ettél, mikor volt székleted, az időjárás vagy a testmozgás fajtája. Az 1-2 kilós súlyingadozások jellemzően nem a gyarapodás jelei, csupán annak az eredménye, hogy a tested végzi a dolgát, hogy a fiziológiai funkcióit ellássa. Szóval, milyen gyakran mérd meg magad? Attól függ, hogy mi a célod: fogyás, gyarapodás vagy fenntartás. Beszéljünk ebből a szempontból a mérleg szerepéről.

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak: a (napi, heti, periodikus) mérés segít vagy árt nekem? Mivel nincs egyetlen jó válasz erre a kérdésre, úgy tudod eldönteni, hogy megtalálod, mi segít és motiváló számodra. A következő oldalon elmondom, mit kell tenned! 

Állandóan a mérleged nézed, és nem fogysz? Elmondom, mit kell tenned!

Napi mérések

Sokan úgy tartják, hogy a napi szintű mérlegelés elszámolhatóságot biztosít és segít képet adni arról, hol tartasz a folyamatban. Sokaknak segít a folyamat nyomon követésében. Ha képes vagy a trendet látni és nem stresszelni az ingadozások miatt, akkor nyugodtan mérd meg magad minden nap.

hirdetes

A 10 dkg-os  súlygyarapodás elrontja a kedved? Teljesn lázba jössz, ha lement 40 dkg? Ha a napi mérések erőteljesen befolyásolják a hangulatodat és a viselkedésedet, érdemes újragondolni a mérések gyakoriságát. Nem szabad, hogy az határozza meg a kedvedet, a napodat, az életminőségedet, hogy mit mutat a mérleg – az csak egy szám.

Heti mérések

A heti méréseknek is megvan az előnye: nyomon tudod követni a folyamatot, de van 6 teljes napod, amikor nem a súlyodra fókuszálsz. A legjobb eredmény érdekében, válassz egy bizonyos napot, és mindig akkor mérd meg magad reggel. Próbáld meglátni a trendeket, ne vessz el a részletekben. Kell hozzá néhány hét, hogy kialakuljon, merre is tart a trend. Így számonkérhetőnek érezheted magad, anélkül hogy a napi mérések okozta érzelmi hullámvasútra felülnél.

Állandóan a mérleged nézed, és nem fogysz? Elmondom, mit kell tenned!

Alkalmankénti mérések

Vannak, akik az alkalmankénti mérések mellett teszik le a voksukat. Rá lehet állni a mérlegre otthon, az edzőteremben vagy az orvosi rendelőben, hogy képet kaphass az aktuális súlyodról. Gyakran egyéb súlymeghatározási módszerek is előkerülnek, pl. mennyire szorosak a ruháid, hogyan érzed magad edzés közben.

hirdetes

A sohasem mérők

Vannak, akik végleg leszámoltak a mérleggel. Ők úgy gondolják, hogy többet segít nekik az, ha időről-időre ellenőrzik, hogyan érzik magukat a ruhájukban, kiegyensúlyozottan táplálkoznak, és edzenek, ahelyett hogy a mérlegre koncentrálnának. Ez jó út lehet az egészséges életmódhoz – az egészség sokkal több annál, amit a mérleg mutat.

Ha naponta többször állsz rá a mérlegre, hagyd abba most! Ritka kivételek lehetnek, de tartsd magad ahhoz, hogy naponta csak egyszer méred magad. Azzal, hogy ráfeszülsz a mérleg által mutatott számra, megbolygathatod a békéd és a boldogságod. Ha úgy döntesz, hogy méred magad, a mérleg egy segítő és ne egy ártó eszköz legyen.

Kérdezd meg magadtól, mi segít neked a leginkább. Vannak, akiknek a napi mérlegelés a legjobb. Másoknak a kevésbé gyakori mérlegre állás vezet egészségük megőrzéséhez. Mindenki másként tapasztalja a dolgokat, és más-más hat rá motiválólag. Találd meg, nálad mi működik, és ragaszkodj ahhoz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Nyírfacukor

    Mi is az a nyírfacukor   A nyírfacukor egy fehér,édes,... Tovább

Tovább a lexikonra