notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ne olcsó szemüvegekbe ruházz be, mert rosszat tehetsz vele szemeidnek!

hirdetes

Miért ne vegyél olcsó napszemüveget

TB

Nyáron a mindennapjaink egyik legfontosabb kiegészítőjévé válnak a napszemüvegek. Éppen ezért mindenkinek nagyon fontos, hogy megtalálja a saját stílusához passzoló darabokat. Egy átlagembernek legalább 3 napszemüvege van egy nyárra, éppen ezért sokan nem áldoznak drágább darabokra, inkább kínai utánzatokkal, vagy pár száz forintos gagyi piaci szemüvegekkel készülnek fel a nyárra. Azonban amit a szemüvegeken megspórolunk, később többszörösét költhetjük majd a szemünk egészségére. Megmutatjuk, miért ne fektess olcsó napszemüvegbe!

Nem csak a divat fontos, az egészség is

Sokakat vonz a csábítás, hogy ahelyett hogy 1-2 normálisabb napszemüvegre költsön, inkább vesz több de olcsóbb darabot, ezzel divat kiegészítőnek használva ezeket a szemüvegeket. Valóban nagyon fel tudják dobni a megjelenésünket, azonban ennek a hozzáállásnak súlyos ára van, amit talán csak évekkel később fogsz észrevenni magadon. 
Magyarországon is nagyon elterjedt a kínai oldalakról történő rendelgetés. Függőséget is okozhat, hiszen hihetetlen alacsony áron juthatunk hozzá jól kinéző, viszont kevésbé jó minőségű termékekhez.

A nyár közeledtével nem csak fürdőruhát, nyári ruhákat rendelgetünk ezekről az oldalakról, hanem a napszemüveg rendelések is beindulnak. Az itthon kapható napszemüvegek zöme nagyon drága, így maximum 2 darabot engednénk meg magunknak. Sokan pedig úgy vannak az egész kérdéskörrel, hogy minek fektetnének bele sok pénzt egy márkásabb, jobb napszemüvegbe, ha utána az úgy is hamar karcos lesz, eltörik, vagy eltűnik. Ebben van igazság, hiszen a napszemüvegekre nagyon nehéz vigyázni. Azonban a manapság használt lencsék, és anyagok, ha egy jó minőségűt választunk, már kevésbé hajlamosak karcokat gyűjteni, vagy eltörni. A szemüveg kiválasztásakor ne a divat legyen az elsődleges szempont, hanem a szemünk egészséges is.
 

Milyen a jó napszemüveg?


A jó napszemüveg nem csak divatos, de védi is a szemünket. A látásunk az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért nem árt ha vigyázunk rá, és nem spórolunk a védelmén.  Mivel az utóbbi években az ózon réteg, ami a káros sugarak földre jutását megakadályozta nagymértékben sérült, és elvékonyodott, szükségünk van védelemre. Az ózonréteg elvékonyodása miatt a rövidhullámú UV sugarak akadály nélkül eljuthatnak hozzánk. Ez nem csak a bőrünkre jelent nagy veszélyt, hanem a szemünkre is.

hirdetes

Ha egy rossz szemüveggel nem tudjuk megakadályozni ezen sugarak szemünkbe áramlását kötőhártya gyulladást, szaruhártya és ideghártya sérülések lehetnek a következményei, nagy mértékben romolhat a látásunk. Azt mindenki megtanultam már 3 évesen, hogy a napba nem nézünk bele, de még szemüveggel sem, azonban azt kevesen tudják, hogy a fényes felületekről tükröződő sugarak is nagymértékben károsíthatják a szemünket. Így hogy végre beköszönt a tavasz, mindenki gyorsan szeretne magának egy napszemüveget, azonban inkább jól fontold meg, mielőtt döntesz.


hirdetes
Az UV sugárzás fajtái:


Három fajta UV sugárzást különböztetünk meg, attól függően, hogy milyen hullámhosszúságúak a sugarak. Az UVA 315- 400nm közötti, míg az UVB 280- 315 nm közötti, és az UVC 100-280 nm sugárzásról beszélhetünk. A legtöbbjük még a légkör felső rétegeibe bejutva elnyelődnek, így nem találkozhatunk velük közvetlen, azonban az UVB lejut a föld légkörébe, és nagyon nagy veszélyt jelent a bőrünknek és a szemünknek is. 

Szemüveg választáskor, ha fontos számodra a védelem mindneképpen figyelj oda, hogy a kiválasztott darab legyen CE jelzéssel ellátva. A CE jelzés garantálja, hogy a kiválasztott szemüveg megfelel az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követeléseknek. Azonban a hatóságoknak nincs idejük, és energiájuk minden szemüveget egyesével leelenőrizni, éppen ezért ezeket a szemüvegeket, és inkább megbízható helyről vedd. A nagy kínai rendelős oldalakon sok esetben sajnos meghamisítják ezeket a jelzéseket is, így inkább itthon szerezd be a napszemüvegedet.


Ha teheted inkább nagyobb lencsét válassz. Valószínűleg nem fog minden év divat trendjeihez alkalmazkodni, azonban egy nagyobb lencse nagyobb védelmet is biztosít, mert a káros UV sugarak kevésbé tudnak beszűrődni a szemüveg széleinél. A lencse színe pedig egyáltalán nem számít. Az UV szűrő erőssége nem a lencse színétől függ, hiszen azt beleépítik a lencsébe, így mindenki maga döntheti el, hogy melyik lencse szín a neki legjobban megfelelő. 

Összefoglalva ne csak a divat döntsön, hanem a szemünk egészsége is, amikor napszemüveget vásárolunk, mert az ózonrétegen átjutó sugarak, hosszabb távon komoly károkat okozhatnak. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

F-vitamin

F-vitamin   Az esszenciális zsírsavakat régen a vitaminok közé sorolták. Az emberi... Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség tévhitek