notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért izzadunk és ilyen előnyökkel jár a verejtékezés!

hirdetes

Miért jó, ha izzadunk?

SzSz

A mai társadalomban sorra gyártják az izzadásgátlókat és a különböző termékeket, amelyek segítenek meggátolni az izzadást. Azonban izzadni természetes dolog, és egyáltalán nem szégyen! 

Izzadás

Rengeteget költünk izzadásgátlókra és dezodorokra, hogy elkerüljük az izzadást vagy az izzadás következtében keletkezett kellemetlen szagokat. Az izzadás azonban természetes dolog, hiszen a szervezetünk így próbálja lehűteni magát a melegben. Az izzadás létfontosságú testfunkció, amely a test hőmérsékletét szabályozza, amikor 37 C° fok fölé emelkedik - ez egy lehűlési folyamat, amely életben tartja a szervezetet, hiszen a túlmelegedés végzetes lehet.

De nem ez az egyetlen előnye az izzadásnak. Számos élettani folyamat egészségügyi előnyével jár, mint például elősegíti a baktériumok távozását és a méregtelenítést egyaránt. 

Tehát mi pontosan az izzadság? És hogyan támogatja az egészséget?


A verejték elsősorban vízből, zsírból és elektrolitból áll, mint például a kálium és a nátrium - bár az sem mindegy, hogy melyik mirigy típus termeli: az eccrine vagy az apokrin.

Az Eccrine mirigyek az egész testen megtalálhatók (az ajkak és a fülcsatornák kivételével). Például ilyenek a homlokon lecsapódó nedvesség gyöngyök is. Az eccrine mirigyek által kibocsátott izzadtság tiszta és vízszerű, így semmilyen kellemetlen szag nem társul hozzá. 

Az apokrin mirigyek olyan testrészekre koncentrálódnak, ahol sok szőrtüsző található, mint a hónalj. Az általuk termelt izzadtság összekeveredik a bőr mikroorganizmusaival, emiatt lehet kellemetlen szaga, amelyet testszagként azonosítunk. 

hirdetes

Az izzadtság mindennap termelődik, amelyet nem szabad teljes mértékben elnyomni, hiszen ez egy természetes folyamat, ami hozzájárul az egészséghez. A szauna például pontosan az izzadáson alapul, hiszen a szaunában megnövekedett hő miatt, a szervezet méregteleníteni kezd a verejtéken keresztül.

De lássunk 5 okot, hogy milyen előnyökkel jár az izzadás: 

hirdetes

Az izzadság harcol a baktériumok ellen. Az izzadság természetes antimikrobiális szerekkel rendelkezik, amelyek egyensúlyban tartják a mikrobiót. Az opportunista baktériumok szaporodhatnak és irritálják a bőrt. Az izzadság segít a szervezetet távol tartani ezektől a rossz baktériumoktól. Az izzadság emellett faggyút is kibocsát, ami egy olyan zsíros anyag, amelyről kimutatták, hogy táplálja a jó bőrbaktériumokat.

Az izzadság méregteleníti a testet. Kutatások kimutatták, hogy az izzadság különböző méreganyagokat tartalmaz, ami arra utal, hogy az izzadság valóban méregteleníti a testet. A kutatások szerint az izzadás különösen hatékony lehet a biszfenol A (BPA) felszabadítására a szervezetből. A BPA egy olyan vegyi anyag, amely zavarja a reproduktív, fejlődési és neurológiai funkciókat, és mindenütt jelen van az életkörnyezetben. 

Az izzadás által boldogabbak lehetünk. Az izzadás fokozza az endorfinokat, amelyek által boldogabbnak érezzük magunkat. Így nem hiába érezzük magunkat sokkal jobban egy kiadós edzés után. A verejték megnyugtatja a bőr érzékszervi neuronjait, amelytől felszabadulnak a szervezetben az endorfin hormonok. 

Az izzadság ragyogó bőrt ad. A verejtékezés tágítja a pórusokat, ami segíthet a mitesszeres bőrön. Az izzadás fokozása érdekében érdemes szaunáznunk, vagy házi gőzölést végezni. A házi gőzölést a hagyományos módon forró víz fölé hajolva, törülközővel a fejünkön tudjuk megcsinálni. 3-8 percig gőzöljük arcunkat, majd valamilyen maszkot alkalmazzunk az arcon, amely segít összehúzni a pórusokat. 

A verejték segít a sebek gyógyításában. A Michigan-i Egyetem kutatása szerint az eccrine mirigyekből származó izzadság őssejteket tartalmaz, amelyek segítenek a bőrrepedések és égési sérülések gyógyításában. 

Tehát az izzadás nem szégyen, hanem egy természetes folyamat, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Az edzés során kellemetlenül érezhetjük magunkat, ha túlzottan izzadunk, azonban használjunk törülközőt és olyan dezodort, amely segít elfedni a nemkívánt szagokat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Obezitás

Az obezitás az elhízás latin neve. Tovább

Tovább a lexikonra