notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Édesség, ami nem hízlal

hirdetes

Mákos kókuszos csokoládétorta. Avagy hogyan együnk édességet hízás nélkül + recept

Számtalan diéta létezik, melyeket a tartós életmódváltásra kell alapozni. Egyértelmű (kéne, hogy legyen), hogy fogyókúrákat nem lehet egy egész életen át tartani, ez nem is lehet opció. A legtöbb ember vagy a sósat vagy az édeset imádja, ezért a hosszan tartott étrendi szokásokat számukra úgy kell kialakítani, hogy abba beleférhessenek a desszertek is.

Mákos kókuszos csokoládétorta.

 

Desszertek hízás nélkül 

 
 
Az itt leírt torta elsősorban a sok zsírt (és fehérjét) és kevés szénhidrátot (60-120 gr mozgástól függően) tartalmazó diétába illik, amely egyébként igen hatásos és amelyről már írtam az vitalzoneon a Zsíros étel éltetése című cikkemben. Hogy ez a zsír édességből jön be és nem a szalonnádból, ez ne okozzon bűntudatot. Nyugodtan ehetsz ilyen ételeket, de mellé elképzelhető, hogy a többi zsíros ételből kell némileg visszavenni, odafigyelni, hogy a többi étkezés a szokásosnál soványabb legyen. Az alap, hogy a sok zsír mellé ne együnk sok szénhidrátot (de menj egy cukrászdába és a torta nem csak /transz/zsírokkal, hanem cukorral is tele lesz). Ha valaki azonban alapjáraton nem fogyaszt sok zsírt, akkor is, ha betartja ezt a két dolgot – a tortaszelet mellé más étkezései soványabbak legyenek (akár annyira, hogy grillezett csirkét eszik salival....) és nem fogyaszt sok szénhidrátot, nyugodtan eheti a hasonló desszerteket.
 
 
 

 

Mákos kókuszos csokoládétorta.

Vastag falú serpenyőben sütöttem meg 3 tortalapokat. Ez először nehézkesnek tűnhet, de ha valaki belejön, hogyan is kell így sütni, akkor sokkal egyszerűbb, mint a sütőt használni. Én személy szerint imádom a serpenyős süteménytésztákat és pizzalepényeket is.

 

Az én serpenyőm alja 20 cm-es. Tojásonként írom le, mik a mennyiségek, hogy lehessen egyszerűen módosítani, ha szükséged van rá eltérő méretű serpenyő esetén: minden tojáshoz 30 gr darált mák, 20 gr eritrit, negyed dl víz az alap, ehhez jön még a zsiradék, csipet só és szódabikarbóna. A következőképpen készítettem a lapokat egyesével:

hirdetes

• Tortalapok

ketté választunk 2 tojást, a 2 sárgáját elkeverjük 60 gr darált mákkal, 40 gr eritrittel, fél dl vízzel, némi szódabikarbónával, csipet sóval. A serpenyőben felmelegítjük 1 evőkanál kókuszzsírt, hozzáöntjük a masszához, ami visszamarad, abban sütünk (mivel hozzáöntjük, csak olvasszuk, de ne hevítsuk, mert akkor hirtelen megsüti maga körül a masszát...). A tojásfehérjékből kemény habot verünk és alaposan beleforgatjük a masszába. Az egészet a serpenyőbe öntjük, lefedjük és a lehető legkisebb lángnál is kisebb lángon (visszafelé, kikapcsolás felé forgatva a tűzhely gombját, a rózsa közepes volt) sütjük, amíg azt nem látjuk, hogy jól átsült. Nálam ez kb. 15 perc volt. A következő lépés akár ki is hagyható, ha bízunk benne, hogy teljesen átsült: nagyon óvatosan mozgassuk meg, csúsztassuk tányérra, majd fordítsuk rá a serpenyőt, fordítsunk egyet rajta, így most a másik felét tudjuk 1-2 percig sütni. Én így csináltam. Mikor megsült, kicsúsztattam egy tányérra, ekkor még nagyon puha volt és törékeny, meg kell várni, míg teljesen kihűl, mielőtt bárhova tovább mozgatjuk.

Mákos kókuszos csokoládétorta.

• Kókuszos csokoládékrém

1 dl Cocomast 1,5 dl vízzel, 50 gr kókuszreszelékkel, kb. 2 enyhén púpozott evőkanál kakaóporral, felforralunk, majd 2 darab tojássárgájához ízlés szerint eritritet adunk és ezt habosra verjük. A felhabosított tojássárgáját kevergetés belecsurgatjuk a felforrósított krémbe, megkérhetünk valakit, hogy gyorsan kevergesse fakanállal (kellhet a segítség, ha nem szeretjük a tojásrántottát a sütiben!). Itt nem mértem, mennyi eritritet tettem bele. Mindenki más édességűen szereti a krémeket. A sárgájával már csak kevés ideig kevergessük a tűzhelyen, majd húzzuk le. Hűlés közben néhányszor keverjük meg.

hirdetes

• Kenés

Ha a krém is teljesen kihűlt, megkenhetjük kétszer a tortalapokat. A legszélső fél-1 cm-t hagyjuk ki mindkét rétegnél.

• Csokoládé

A tetejére 2 evőkanál kókuszzsírból kevertem be csokoládékrémet úgy, ahogy a korábbi cikkben (http://www.vitalzone.hu/csokolade-ami-nem-hizlal.html ) írtam itt az vitalzoneon. (A szokásos módon: annyi holland kakaóport és eritritet tettem hozzá, amennyit csak felvett, így sűrű lett, majd némi Cocomas-szal higítottam kenhető állagúra). Megpróbálkozhatunk a vízgőz feletti melegítéssel is, hogy kenhetőbb legyen. Megkenjük óvatosan a torta tetejét, ügyelve, hogy ne nyomjuk ki alóla a krémet. Megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel, esetleg tehetünk rá pár szem mazsolát, majd ment a hűtőbe.

• Várakozás

3 óra után már lehetett szeletelni, de csak elég vastagokra, összesen 8 szeletre. Legjobb, ha egy teljes éjszakára hűtőbe tudjuk tenni, mert akkor olyan szépen összeáll, hogy vékonyakra szeletelhetjük úgy, hogy az egész tortából kijöhet 16 szelet. 

 

Jó étvágyat!

Szerző:

Borbély Angi – Angelocska

Angelocska – Workout Girl

facebook.com/angelocska

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra