Bizonyára te is ámuldoztál már rajta, hogy hogy képes valaki néhány látszólag véletlenszerű hozzávalóból mesébe illő fogásokat készíteni konyhájában. A helyzet az, hogy ezek az emberek sem varázslók, és nem csettintésre alakulnak át az összetevők a kezeikben pazar ételekké. Nincs igazán sok titok abban, amit csinálnak, csupán tisztában vannak a legalapvetőbb konyhai készségekkel, amiket bárki begyakorolhat, ha elég kitartó. Egy hagyma felszeletelése vagy egy rántotta elkészítése ugyan nem számítanak a legizgalmasabb konyhai mutatványoknak, de ezek azok az alapvető konyhai készségek, amikre felépítheted legendás séftudásodat. Íme tehát 10 konyhai készség, amit mindenkinek illik tudnia!
![Mindenkinek ajánlott konyhai tippek Konyhai tippek](/kep/730x400/10010249.jpg)
Tartsd élesen késeidet
Az ember nem is gondolná, pedig egy életlen késsel sokkal könnyebben megvághatod magadat, mint egy élessel, hiszen nem kell annyira erőltetned a pengét, így az nem fog olyan könnyen félrecsúszni az élelmiszereken. Szerezz egy jó késélezőt, és tartsd kéznél a konyhában, hogy bármikor elővehesd, amikor egy késed életlennek érződik. Ezzel átmenetileg élesebbé varázsolhatod késeidet, azonban érdemes évente párszor egy profi késélezőhöz is elvinni őket.
Sajátítsd el a késhasználat alapjait
Tudod használni azokat a frissen élezett késeket? Mármint megfelelően használni? Senki sem fog elsőre tökéletesen felkockázni egy hagymát, vagy kifilézni egy halat, ezért kell minél többet gyakorolni. A hatékony késhasználat az egyik legalapvetőbb konyhai készség, ami elengedhetetlen, ha szeretnéd gyorsan és biztonságosan előkészíteni a hozzávalóidat.
Tanulj meg tökéletes tésztát főzni
Ha mindig elolvasod a tasak utasításait tésztafőzés előtt, akkor már jó úton haladsz – ezek nem dísznek vannak odanyomtatva. Azonban ha szeretnél igazán jó tésztaételeket készíteni, akkor tudnod kell, hogy hogyan sózd be megfelelően a vizet, amiben kifőzöd tésztádat. Ne csak egy csipetnyi sót adj a vízhez, hanem annyit, hogy érezni is lehessen az ízén, hogy sós – mintha tengervíz lenne, és a tésztát csak az után add hozzá, hogy a víz felforrt.
A tésztát már pár perccel az előtt kezdd el ellenőrizgetni, mint amennyit a tasak csomagolás előír, hogy még véletlenül se főzd túl. Érdemes továbbá egy bögrényivel félretenni a tészta vizéből, mikor leszűröd, hogy legyen mivel benedvesíteni a serpenyőt, ami így kevésbé ragad majd. Ez a víz keményítőt tartalmaz, ezért hatékonyabb erre, mint a sima víz.
Tanulj meg palacsintatésztát keverni
A palacsinták könnyedén és olcsón elkészíthető finomságok, amiket számos feltéttel ízesíthetünk egy éhes reggelen. Ha bolti alapot használsz az elkészítésükhöz, akkor ideje szintet lépni. Keverj hozzá egy kis fehér ecetet a tejhez, hogy a palacsintákhoz használt íróhoz hasonló hozzávalót készíts. Ez savasabbá teszi a receptet, és segít beindítani a sütőpor és a szódabikarbóna keltetését. A végeredmények szép, vastag palacsinták lesznek. A következő oldalon folytatom!