notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan használd hatékonyan a taposógépet és az egyéb kardiógépeket?

hirdetes

Ezekre figyelj oda kardió edzésnél!

EG

A kardió gépek nagyon hasznosak lehetnek, ha kevés időd van edzeni, viszont a rövid idő alatt hajlandó vagy nagyon keményen dolgozni. Akár kora reggel, vagy akár ebédidőben is találsz rá 20 percet, hogy használatba vedd az egyik gépet és lenyomj egy rövid, de annál keményebb edzést. Ehhez viszont ismerned kell azt is, hogy kell e legoptimálisabban használni a gépeket, hiszen így égeted el a legtöbb kalóriát a használatukkal!

Hasznos tippek kardió edzéshez!

Futópad helyes használata

Ne használd ész nélkül a futópadot: egy kis odafigyeléssel sokkal nagyobb eredményeket érhetsz el vele! A legtöbben ott rontják el, hogy feleslegesen ugrálnak fel-alá, mintha ez lenne a feladat. A fejnek elvileg nem kell látványosan süllyednie, vagy emelkednie a futás során, mert ez a pattogás nagyon megterheli az ízületeket, így hosszú távon nem egészséges. Igyekezz minél simábban, gördülékenyebben futni, mert máskülönben a gerinced és a térded látja kárát!

A másik gyakori hiba, hogy időben mérik a futás értékét. Ezek általában kezdők, akik kalóriaszámláló alapján állítják össze az edzéstervet. Persze, megvan a hosszú, egyenletes futás előnyei is, de a legtöbben azért nem állóképességet fejleszteni, hanem alakot formálni járnak az edzőterembe. Fuss rövidebb ideig, de azt nagyon intenzíven! Ha igazán hatékony akarsz lenni, cserélgesd a sebességet és a meredekséget is pár percenként! Például 2 százalékos emelkedőről indulva menjünk fel fokozatosan 10 %-ra!

Hasznos tippek kardió edzéshez!

Szobabicikli

Gyakori hiba, hogy túl magasra, vagy túl alacsonyra állítod a nyerget. Az alacsony ülés nagyon feleslegesen lefárasztja a lábakat, és terheli a térdízületet.  A magas nyeregállás pedig jobbra-balra ringó csípőt eredményez, ami nagyon kellemetlen derékfájást okozhat! Úgy állítsd be a magasságot, hogy az ülésre ráülve a kinyújtott lábad még pont elérje a pedált, annak legalacsonyabb helyzetében. Ha jól csinálod, sokkal hatékonyabban tudsz tekerni!

hirdetes

Variáld a sebességet! A tekerés leghatékonyabb szakasza mindig a gyorsulás. Tudjuk, hogy sokkal könnyebb tartani egy adott sebességet, de nem olyan hasznos! Ahelyett, hogy fél órán át ugyanazon a sebességen tekered a pedálokat, inkább tarts rövid, intenzív szakaszokat 2-3 percenként! Ezek között – pihenésképp – tarthatod a tempót, de ne túl sokáig! Néha fel is állhatsz a nyeregből, aminek segítségével új izomcsoportokat vonhatsz be a munkába!

Hasznos tippek kardió edzéshez!

Elliptikus tréner

hirdetes

Ne fél nagy ellenállással dolgozni. Sokan inkább a könnyebb utat választják, és gyorsabban mozognak a tréneren, de az igazán hatékony edzés az, ha minden taposás megerőltető!  Persze a monotonitás itt sem kifizetődő. Egyrészt unalmas, másrészt az edzésedbe beiktatott 60-90 másodperces kemény sprintek extra terhelést adnak az izmaidnak és látványosan növelik az állóképességed is!

Lépcsőzőgép

A karjaiddal is tartod magad? Hiba! Nagyon sokan nem csak tartják a kezüket a korláton, hanem mankóként azon is tartják magukat. Pedig a korlát csak az egyensúlyod megtartásáért van ott, ne segítsd ki vele a combjaid! Tartsd a gerinced egyenesen, csípőből egy kicsit megdöntve. Itt is gyakori hiba a túl kicsi ellenállás. Ne kíméld magad, inkább tarts rövidebb edzést. Meglátod, az eredmény még túl is szárnyalja a hosszú, de alacsony hatékonyságú tréningeket!

Hasznos tippek kardió edzéshez!

Tuti tipp az evezőgép használatához!

Nagyon sok ember úgy használja az evezőgépet, hogy a kezük folyamatosan beleütközik a térdükbe. Ez elég zavaró lehet és megtöri a jól bevált ütemet, melyet a hivatásos evezőktől leshetünk el. Gondolj a mozdulatra úgy, mint egy keringőre: 1-2-3, 3-2-1!

1 – lábbal tol      2 – hátradől, testtel húz               3 – kézzel húz

3 – kar nyújt      2 – törzs dönt csípőből                 1 – láb behúz

Mondogasd ezt magadnak a gyakrolat során, egészen addig, amíg tökéletes lesz a mozgássor!

Az evezőgép helyes használata hosszú, nyújtott mozdulatokkal történik, de magas ellenállással!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Genetika

A genetika, magyar nevén örökléstan az élőlények sejtjeben lévő infomációhalmaz... Tovább

Tovább a lexikonra