notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért ne hagyd abba az edzést, ha izomlázad van! Gyakorlati útmutató és tippek az izomláz kezelésére!

hirdetes

Izomláz? Ne hagyd abba az edzést miatta!

SzSz

Az izomláz gyakori edzés után, ami viszont azt jeletni, hogy az izmaid egyre erősebbek, emellett tudhatod, hogy jól dolgoztál az edzés során. Itt egy kis összefoglaló, mit tehetünk ellene és hogyan enyhítheted! 

Izomláz

Az edzésprogram elkezdésénél is kihívást jelenthet az izomláz. Az elején így is nehéz beleszokni a rutinos edzésbe, és a célok meghatározása is nehéz, nem hogy még hozzájön az izomláz is, ami el is veheti a kedvünk.

Miután elvégeztél valamilyen megerőltető fizikai aktivitást, különösen akkor, ha valami új dologba kezdtél a testeddel, az mindenképp izomlázzal fog járni, mondják szakértők.

"Az izmokon megy keresztül egy kicsit a fizikai stressz, amikor edzünk," mondja Rick Sharp Az iowai Állami Egyetem testmozgás fiziológus professzora. "Az enyhe fájdalom csak a természetes következménye bármilyen fizikai aktivitásnak," mondja. "Pláne a program kezdeti szakaszában."

Izomláz


Az edzést követő 24 és 48 órában fokozatosan növekvő izomlázat érezhetünk, ami teljesen normális.

hirdetes

"A fizikai aktivitás eredménye az izomláz, amelyhez az izom nincs hozzászokva", mondja David O. Draper, a doktori sportorvos és atlétikai program professzora és igazgatója. "Ahhoz, hogy konkrétabb legyek,"- mondja Draper - "aki a hőre érzékeny annál, izomláz akkor jelentkezik, amikor az izom egy excentrikus vagy meghosszabbításához összehúzódást végez." Példa erre ha lefelé futunk egy leejtőn, vagy a bicepsz hosszabb részét edzük. "Az izom kis mikroszkopikus cseppképződése az izomláz," mondja.

hirdetes

Az enyhe izomláz sérülést teremt vagyis mikroszkopikus sérülést az izomrostokban. A tudósok úgy vélik, ezek a sérülések párosulnak a gyulladást kísérő izzadással és ez okozza a fájdalmat.

"A fájdalom egyre kisebb," mondja Carol Torgan, egy sportorvos fiziológus az American College of Sports Medicine-ről", ez pedig arra utal, hogy az izmok kezdenek hozzászokni a mozgáshoz."

Még a testépítők is érzik az izomlázat


Senki sem immunis az izomlázra. A kezdő edzők és a testépítők számára egyaránt jelentkezhet izomláz. "Bárkinek lehetnek izomgörcsei vagy izomláza, még az élsportolóknak is," mondja Torgan. "Az izom kényelmetlensége egyszerűen ezzel a tünet segítségével jelentkezik edzés után, hogy azok erősebbek és jobban képesek legyenek elvégezni a feladatot a következő alkalommal."


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

Vitamin

A vitamin szerves anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A vitaminok fontos szerepet... Tovább

Tovább a lexikonra