notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hízlal-e a túlzott fehérjebevitel ?

Hizlal-e a túlzott fehérjebevitel?

Joósz Andrea
hirdetes

A legtöbb sportoló azt gondolja, hogy a több jobb is, így mega adag tömegnövelőt, aminosavat és anyagcsere fokozol fogyasztanak a fehérje mellett, hogy feltöltsék a szervezetüket. De valóban a több fehérje lenne a helyes válasz?A fehérjék aminosavakból állnak, amelyből 20 féle jelentős mennyiségben van jelen a szervezetben. A fehérjében az aminosavak peptid láncolatot alkotnak, így formálnak fehérjemolekulákat. Némely fehérjemolekula akár aminosavak sok ezreinek láncolatából is állhat.

Most megtudhatod, hogy mennyi fehérjét érdemes bevinned!

Az aminosavak szállítása és raktározása

Az aminosavak normális koncentrációja a vérben 35 és 65 mg/dl között van. Bár a különböző aminosavak precíz megoszlása a vérben rendszerint az elfogyasztott fehérje típustól függ. Egy olyan étrend, amely nem a megfelelő arányban tartalmazza az aminosavakat, korlátozhatja a fehérje szintézist. Ezért a legfontosabb jellemzője egy fehérjének, hogy biztosítsa legalább a kilenc esz-szenciális aminosavat és megfelelő mennyiségű nitrogént, hogy szintetizálja a többit. Ha valamely aminosavból túl sokat viszünk be a szükségeshez képest, akkor a fehérje szintézis korlátozott, hiszen a szervezet célja a komplett fehérje előállítása, részeket nem állít elő.

 

A fel nem használt aminosav pedig zsírként raktározódik. Az étkezés utáni 2-3 órában a vér aminosav koncentrációja nagyon lassan emelkedik, így csak kisebb mennyiségű aminosavat enged felszívódni egyszerre. Ezért nagy mennyiségű aminosav soha sincs jelen a vérben. A felesleget 5-10 percen belül a test sejtjei felszívják, többségét a máj. Amikor a vérplazmában az aminosav koncentráció a normál szint alá esik, az aminosavak a sejtből a plazma hiányának korrigálására elszállítódnak. így biztosított a plazma nagyjából állandó aminosav szintje.

hirdetes

 

A fehérjeraktározás felső határa

hirdetes

Minden sejt raktározási képességének van egy felső határa. Ha ezt a szintet eléri az aminosav mennyiség, a fennmaradó mennyiség vagy energiaként felhasználásra kerül, vagy zsírként raktározódik. Az energiaként történő felhasználás azzal kezdődik, hogy az aminosav nitrogént tartalmazó csoportját leválasztja a szervezet, így ammónia termelődik. A máj semlegesíti a mérgező ammóniát úgy, hogy széndioxiddal vegyíti, így egy másik salakanyag keletkezik, ami a véráramba kerül. A véráramból a vesén át pedig a húgy-rendszerbe kerül és vizeletként kiválasztódik.

 

Összegzés

A felesleges aminosav mennyiség nem tárolódik a szervezetben. Ha túlzott mennyiségben fogyasztunk fehérjét, akkor az megszabadul a nitrogén molekulájától. Tehát a túlzott mennyiségben fogyasztott fehérje felesleges aminosav lesz a szervezetben, amit a szervezet nem tud tárolni, így az aminosav más összetevőkké alakul, megszabadul a nitrogéntől, acetil koenzim-A-vá alakul (közvetlenül, vagy közvetetten a citromsav ciklusban). Ha az energia szükséglet úgy igényli, akkor az acetil koenzim-A nem bomlik tovább, helyette zsírsavvá alakul és testzsírként tárolódik. Végül tehát a felesleges fehérje nem izmot, hanem zsírt épít.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 899
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 178 814
Közösség

Szótár

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 5.0