notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért rendkívül fontos, hogy eltávolítsd a fogkövet

hirdetes

Miért fontos, hogy időben kezeld a fogkövet? 4 gyakori okot mutatunk

TK

Nem szabad elhanyagolni szájhigiéniánkat, amihez szorosan köthető az is, hogy megfelelően odafigyeljünk fogaink egészségére – ebbe pedig a fogkő eltávolítása is beletartozik, melyre szintén nagyobb hangsúlyt érdemes fektetnünk. Alábbi cikkünkben 4 érvet mutatunk, ami Téged is meg fog majd győzni, hogy rendszeresen odafigyelj majd a fogkő eltávolítására.

Fogászati kezelés

De miért is létfontosságú erről a témáról beszélni? Sokan nincsenek tisztában vele, de a fogkő a legtöbb fogászati betegség alapjaként szolgál, így fontos, hogy megfelelő mértékben odafigyeljünk, esetünkben fennáll-e ez a veszély, illetve, ha igen, akkor minél hamarabb érdemes eltávolítanunk – ellenkező esetben az számos egészségügyi következménnyel járhat.


Kellemetlen lehelet


Amennyiben nem történik meg időben a fogkő eltávolítása, elsődlegesen csupán kellemetlen lehelet fordulhat elő. Ez bár még nem egy komolyabb egészségügyi szövődmény, mégis önérzetromboló, nem túl vonzó körülménynek számít. Mindennapjaink számára meghatározó, így már ha csak ez fellép is fontos, hogy orvosoljuk a problémát, figyeljünk rá megfelelően oda – arról nem is beszélve, hogy innentől már csak egy lépésre vagyunk a többi probléma kialakulásától.

hirdetes


Fogínyvérzés és tasakok kialakulása


Ezeknek a legtöbb ember szintén nem szokott különösebb jelentőség tulajdonítani, mégis mindkettőnek rendkívül fontos lenne az időben való kezelése. A fogínyvérzés kialakulásának hátterében gyakorta valamilyen fogágybetegség áll, melynek háttere ugyanakkor az esetleges fogkő. 


Abban az esetben, ha nem kezeljük megfelelően a fent említett problémát, tehát fogágybetegségben vagy fogínysorvadásban szenvedünk, az a későbbiekben gyakran vezet a fogak elvesztéséhez.


Fontos tehát a megelőzés


Mint láthatjuk, fontos, hogy időben megtörténjen a fogkő kezelése, hiszen hosszútávon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – de a megelőzésére is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.

hirdetes


Mitől is alakulhat ki a fogkő? A fogkő kialakulása elsősorban a nem megfelelő szájhigiéniához köthető. Megelőzése kapcsán tehát arról érdemes beszélnünk, hogy semmiképpen se hanyagoljuk el az otthoni fogápolást – a napi kétszeri fogmosást, a fogselyem, valamint a megfelelő szájvíz használatát. Azt is érdemes kiemelni, hogy a felnőttek közül is, bár meglepő sokan nem fektetnek elég időt a helyes fogmosásra – erre is figyelj oda!


Mint láthatjuk, a fogkő kialakulásának megelőzése otthonunkban könnyedén elvégezhető, mégis kialakulása után csupán szakember segítségével lehetséges eltávolítása.


Amennyibe úgy érzi, hogy szüksége van fogai kapcsán egy szakember véleményére, a Móricz Dental a fogkő eltávolítás megkezdése előtt felméri, a fogak aktuális állapotát, valamint, hogy milyen mértékben található meg rajtuk szennyeződés.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

B-sejtek

A B-sejtek a nyirokrendszerünkben található limfociták egyik típusa. Főszerepet játszik a... Tovább

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Tovább a lexikonra