notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen ételeket kerüljünk fogaink érdekében? Segítünk!

hirdetes

Ezektől az ételektől óvd a fogaidat

SzSz

Fogaink egészségét nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket, és milyen gyakran fogyasztunk. Ha azonban egy forró csésze kávé, vagy egy jégkrém fájdalmat okoz, akkor ez egyértelmű jel fogaidtól, hogy a jövőben kerülnöd kellene ezek fogyasztását.
 

Milyen ételeket kerüljünk fogaink érdekében? Segítünk!

A forró és jéghideg élelmiszerek, illetve a savas és cukros étrendek bizonyítottan hozzájárulnak a fogak érzékenységéhez. Amennyiben fogaid érzékenyek, mindenképpen fordulj velük fogorvoshoz, és kerüld az alábbi élelmiszereket:

Jégkrém és fagylalt

A fogak hajlamosak érzékenyekké válni az extrém hőmérsékletekre, és a jégkrémeknél, illetve fagylaltoknál hidegebb ételeket keresve sem találnánk. Nem elég, hogy jéghideg hőmérsékletük miatt kényelmetlenséget okozhatnak az ember fogai számára, általában tele vannak cukrokkal is, amik a fogszuvasodásért felelős baktériumokat táplálják.

Cukorkák

A kemény-, savanyú-, gumi- és egyéb cukrok mind előhozhatják a fogak érzékenységét. Továbbá, mivel ezek az édességek (nem meglepő módon) rengeteg cukrot tartalmaznak, rendkívül károsak a fogakra tekintve. Mint azt már fentebb is olvashattad, a cukrok a fogszuvasodásért felelős baktériumok tápanyagai. Ha mégis ilyen édességeket eszel, akkor utána alaposan öblítsd ki a szádat egy nagy adag vízzel!

hirdetes

Szeszesitalok

Az alkoholos italok mérsékelt fogyasztása is rossz hatással lehet a fogakra, mind a szuvasodás, mind pedig az érzékenység szempontjából. Mindez természetesen a szeszesitalok magas cukortartalmának köszönhető. A borok továbbá meglehetősen savasak is, ezek a savak pedig közvetlenül támadják a fogzománcot, illetve az érzékenységet is előidézhetik.

Üdítők

Habár az üdítőitalok elsőre egészségesebb italoknak tűnnek, többségük hozzáadott cukrokkal és savakkal készül, amik persze károsak a fogakra tekintve. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől csak vizet kellene innod. Nyugodtan fogyassz el egy pohár narancslevet, ha jól esik vagy sportolóknak készült üdítőt edzéseid során. Viszont arra fokozottan kell ügyelned, hogy mindezek mellett odafigyelj szád tisztán tartására (rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat), illetve fogyassz mértékkel azokból az italokból, amik hozzáadott cukrokat és egyéb káros összetevőket tartalmaznak.

hirdetes

Kávé

Sokak el sem tudnák képzelni hétköznapjaikat kávé nélkül. A probléma csak az, hogy a kávét általában forrón szokás fogyasztani, ami értelemszerűen kellemetlenségeket okozhat az érzékeny fogaknak. Mi több, a kávéknak van egy természetes savtartalma is, és sokan hozzáadott cukorral fogyasztják – ezekről pedig tudjuk, hogy nem tesznek jót a fogaknak.
 

Ha Te is úgy érzed, hogy fogaid érzékenyek, érdemes mielőbb felkeresned a fogorvost, ezzel csökkentve a fogszuvasodás esélyét. A Rosental Fogászat fogorvosai segítenek a fogszuvasodás megelőzésében, ha időben felkeresed rendelőjüket. Kérj időpontot most az alábbi linkre kattintva: fogszuvasodás kezelés!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra