notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi történik fogainkkal, ha nem járunk fogorvoshoz?

hirdetes

Ez történik a fogaiddal, ha nem jársz fogorvoshoz

SzSz

Az évenkénti fogászati szűrés rendkívül fontos, hiszen, ha nem ápoljuk megfelelően fogainkat és nem figyelünk oda a szájhigiéniára annak rengeteg szövődménye lehet. De mire számítsunk ebben az esetben? 

Ez történik a fogaiddal, ha nem jársz fogorvoshoz

Fogaink állapota több mindent befolyásol, mint gondolnánk 

Fogaink állapota nem csak fogászati problémákat okozhat, hanem az egész szervezetünkre hatással lehet. Általánosságban a rossz szájhigiénia következtében elsősorban persze fogászati betegségek jelentkezhetnek, mint a fogszuvasodás, ínygyulladás, foggyökérgyulladás, szájzár, végül fogvesztés. Egy-egy gyulladás ráhúzódhat több szövetünkre, amely komoly fájdalomhoz, lázhoz vagy akár szívproblémákhoz is vezethet. Kóros gyulladás esetén gócbetegségek és diabétesz egyaránt kialakulhat. Nem is gondoltad volna, ugye? 

Emellett nem is beszélve arról, hogy nagyban befolyásolja táplálkozásunkat, mivel, ha fogfájásban vagy éppen foghiányban szenvedünk, általában kerüljük a keményebb, szilárdabb ételek fogyasztását. Ezáltal nem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiségű tápanyagot és ásványi anyagot szervezetünkbe, amely szintén további szövődményeket okozhat szervezetünkben. 

Mi a megoldás? 

Elsősorban fontos odafigyelni a megfelelő otthoni szájhigiéniára. A rendszeres fogmosás mellett érdemes használnunk fogselymet, fogköztisztítókefét és szájvizet. Ezek az eszközök segítenek fogainknak és a szájüregünknek megszabadulni a felhalmozódott ételmaradékoktól és baktériumoktól. Amennyiben ezek a szájban maradnak a fogakon lepedékként megszilárdulnak és kialakul a fogkő. A fogkövet pedig csak fogorvos tudja eltávolítani, hiszen az otthoni eszközök erre nem alkalmasak. 

hirdetes

Miért van szükség a fogkő eltávolítására? 

A fogkő eltávolítására azért van szükség, hogy a fent felsorolt fogászati és egészségügyi problémákat elkerülhessük. A rendszeres fogászati dentálhigiénés kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy fogaink egészségét fenntartsuk. Persze, arról se feledkezzünk meg, hogy a fogkő nem csak egészségügyi problémákat tud okozni, de fogaink sárgásnak fognak tűnni, így emiatt nem lesz túl esztétikus sem. 

Mit javasol a fogorvos? 

A fogorvosok nem csak az otthoni megfelelő szájhigiénia megtartására és a fogkő eltávolítására hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a rendszeres fogászati állapotfelmérés, diagnosztika elengedhetetlen fogaink egészsége érdekében. Ajánlott évente minimum egyszer, de ideális a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat elvégeztetése, hogy fogainkat minél tovább megtarthassuk. Ennél többszöri fogászati ellenőrzésre csak abban az esetben van szükség, ha már valamilyen fogászati probléma kialakult. Erről a fogorvos természetesen minden esetben tájékoztat. 

hirdetes

Ha szeretnénk, hogy fogaink minél tovább egészségesek maradjanak és öreg korunkra se kelljen protézist vagy fogimplantátumot készíttetnünk, érdemes meglátogatni fogorvosunkat félévente. Most már Te is átgondolod, hogy felkeresd rendszeresen fogorvosod? Válaszd a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központot, ahol nem csak fogaid egészségügyi állapotára figyelnek oda, de készséggel állnak rendelkezésedre bármilyen fogászati probléma esetén! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Lúgosító diéta

Tavaszra mintha a szervezetünk kicsit összezavarodna: puffad a hasunk, dagad a lábunk, az... Tovább

Tovább a lexikonra