notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi kell az izomépítéshez?

hirdetes

Mi kell az izomépítéshez?

Sz.F.

Az ember teste csak akkor válik nagyobbá vagy vékonyabbá, amikor muszáj neki. A test egy biológiai gépezet, ami képes a túlélés érdekében a legideálisabb működést felvenni, ezt a változást pedig lényegében minden tetted befolyásolja. 

Mi kell az izomépítéshez?

Ha a körülmények úgy kívánják, a test erősebbé, nagyobbá és ellenállóbbá válik, hogy jobban bírja a gyűrődést. A test célja az energia megőrzése – sokkal könnyebb fizikailag megterhelő feladatokat elvégezni, ha az ember elég erős hozzá. Szerencsére eljutottunk arra a pontra, hogy manapság már nem kell mindenkinek ilyen megterheléseken átesnie napi szinten, de mindenkinek lehetősége van leutánozni ezeket az emberpróbáló körülményeket.

A saját testsúllyal, egyéb súlyokkal és külön célokra kifejlesztett felszerelésekkel leutánozhatjuk azon emberek életmódját (legalább is részben), akik nap mint nap találkoznak ilyen megterhelésekkel. Ha rendszeresen a napi átlagos megterhelésednél több munkát végzel, akkor azzal azt jelzed testednek, hogy ideje alkalmazkodnia az új elvárásokhoz. Mivel jelen állapotában nem képes azt a teljesítményt biztosítani, amit ezek az elvárások megkövetelnek tőle, így a test tudja majd, hogy erősebbé kell válnia.

Edzés izomtömegre

Ha izmosodni és erősödni szeretnél, akkor temérdek lehetőséged van elérni ezt. Mint azt már feljebb említettük, nincs más dolgod, mint leutánozni az aktívabb életmódú emberek hétköznapi megterheléseit. Ehhez használhatod saját testsúlyodat, egyéb súlyokat, vagy különleges, edzőtermi kellékeket és eszközöket is. Akármit is válassz (ezt többnyire lehetőséged diktálják majd), elegendő erőfeszítéssel és kitartással előbb-utóbb látni fogod majd az eredményeket. A következő oldalon még több hasznos információ vár, megéri lapozni egyet! 

Mi kell az izomépítéshez?

A saját testsúllyal végzett edzés egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztat, semmilyen segédeszközre nincs szükség hozzá, ráadásul szinte bárhol, bármikor elvégezhető. A saját testsúlyos edzés a legnehezebb a kezdők számára, mert míg egy súlyzóra annyi plusz kilót pakol fel az ember, amennyit akar, a saját test súlya nem állítgatható kedv szerint. Ennek azért megvan a saját előnye is, mert a saját testsúlyos edzés lényegében mindig kihívást jelent majd.

Ez az edzésforma tehát folyamatosan alkalmazkodik hozzád, pontosabban tested saját magadhoz. Minél erősebbé válsz, annál nehezebbé válik tested is, ezért nevezzük a saját testsúlyos edzést adaptív edzésnek. A legjobb saját testsúlyos gyakorlatok erősítéshez a felhúzódzkodások, a fekvőtámaszok, a kitörések és a guggolások. E gyakorlatok kombinációjával a hátadat, a bicepszeidet, a tricepszeidet, a kvadricepszeket, a farizmokat és a vádlikat is megdolgoztatod.

Hogyan érdemes csinálni?

Állíts össze egy saját testsúlyos gyakorlatokból álló edzéstervet magadnak, és végezz belőlük kezdésképpen 10-12 ismétlést naponta. Amikor úgy érzed, hogy már valamivel könnyebben mennek, növeld a napi ismétlések számát. Fontos megjegyezni, hogy bármit is csinálsz, idővel ugyan az az edzésterv egyre kevésbé lesz hatékony, mert a test (ahogy azt már fentebb kifejtettük) hozzászokik a terheléshez, és nem érzi szükségét, hogy tovább erősödjön. Éppen ezért kell némi változatosságot is belevinned az edzésekbe.

hirdetes

Növeld az ismétlések vagy akár a sorozatok számát, csináld a gyakorlatokat lassabban, vagy használj boka, vagy csuklósúlyokat a kihívás fokozására. Minél változatosabb az edzés, annál jobb. Adaptív jellege miatt a saját testsúlyos edzéstől az ember nem nőhet igazán nagyra, de nagyobb karokra, lábakra, általánosságban erősebb, sportosabb testre számíthat, széles háttal.

Mi kell az izomépítéshez?

Edzőtermi gépekkel való edzés

Az edzőtermi felszerelések egy-egy izomcsoportra összpontosítanak, és olyan intenzív megterhelés alá vetik azt, hogy a test kénytelen lesz gyorsabban megváltoztatni őket, hogy minél előbb alkalmazkodni tudjon a munkához. Ezek az edzések nem túl komplikáltak – amint úgy érzed, hogy valami már egyszerűbben megy, csak simán megnöveled a súlyt vagy az ellenállást a gépen.

Hogyan érdemes csinálni?

Válassz több gépet és eszközt, lehetőleg 5-7 darabot, és egyikről másikra mozogj. Állítsd őket olyan fokozatra, amit még képes vagy teljesíteni, de vigyázz, hogy túl egyszerű se legyen. Ideális esetben 10 ismétlést kell tudnod megcsinálni a gyakorlatokból, mielőtt úgy érzed, hogy nem megy tovább. Végezz 3 sorozatot, 8-12 ismétléssel egy-egy gépnél, majd jöhet a következő. Az edzőtermi gépes edzések erősítenek és méretben is szemmel látható változásokat tapasztalhatsz majd.

Súlyzós edzés

A súlyzós edzés annyiban hasonlít az előbb említett gépes edzéshez, hogy szintén egy-egy izomcsoportot céloz meg, de gyakran a test más részeit is megdolgoztatják – a prédikátor pados súlyzózás például mind a központi izmokat, mind a hátat, mind pedig a vádlit is megdolgozza. A súlyzós edzés a saját testsúlyos és a gépes edzés között helyezkedik el félúton, és valójában e két edzésforma legjavát nyújtja. Egy pár súlyzóval remekül kiegészíthetők az otthoni saját testsúlyos edzések.

Edzés könnyű súlyokkal

A könnyű súlyok vaskosabb izmokat eredményeznek, mert telenyomják őket vérrel, felpumpálódnak és megnő a tömegük. Ha nagyobb izmokat szeretnél és gyorsan, akkor a rendszeres könnyűsúlyos edzés a neked való forma. A lényeg az, hogy kényelmesen azon súly alatt emelgess, amit egyébként meg tudnál emelni. Tehát ha például legfeljebb 15 kilót tudsz felemelni 10-szer, akkor helyette emelgess 8-10 kilós súlyokat, de 20-szor. Addig ismételgesd, amíg már képtelen vagy folytatni.

Edzés nehéz súlyokkal

A nehéz súlyok azért változtatják meg az ember testét, mert éppen hogy a maximális teljesítőképességed határán helyezkednek el. A rendszeres nehézsúlyos edzések során szétszaggatod az izmaidat és arra kényszeríted a testedet, hogy újraépítse azokat, méghozzá erősebben. Habár így nem növekszik majd olyan látványosan a tested, jóval erősebbé válhatsz. Az izmok sűrűbbé válnak és erősebben kötődnek majd a csontokhoz is.

hirdetes

Hogyan érdemes csinálni?

Válassz több gyakorlatot és végezz mindből 3 sorozatot, 8-10 ismétlésekkel, és a sorozatok között 60 másodperces pihenőkkel. Ha a méret a célod, akkor válassz könnyebb súlyzókat és ismételgess, amíg csak bírják az izmaid. Ha gyors erősödésre vágysz, akkor használj akkora súlyokat, amiket alig tudsz felemelni.

Mi kell az izomépítéshez?

Változatos edzésforma

A súlyzós és a saját testsúlyos edzés könnyedén elegyíthető egymással, és ha izomépítés a célod, akkor jóval gyorsabb eredményeket tapasztalhatsz majd, mintha csak az egyiket vagy csak a másikat végeznéd. Egészítsd ki saját testsúlyos edzéseidet egy pár súlyzós gyakorlattal is.

Mehet-e a kardió, vagy sem?

Ha testednek rendszeresen nagyobb távolságokon kell „cipelnie” téged, akkor előbb-utóbb minden felesleget ledob magáról, ami jelen esetben nem csak a zsírt, hanem az izmokat is jelenti. Ha hosszú távokat futsz, akkor nem lehetnek nagy izmaid, mert egyszerűen nem lehet fenntartani őket. Ha mindenképpen futni szeretnél, akkor egy-egy alkalommal ne fuss nagyobb távot 3 kilométernél. Meglehet, hogy napi, edzésen kívüli rutinod is ilyen jellegű edzésnek számít. Ha például minden nap nagy távolságot kell megtenned gyalog, akkor bizonyos értelemben kardiózol. Ha nagyobb izmokat szeretnél elérni edzéseiddel, akkor igyekezz csökkenteni ezeknek a mennyiségét.

Teljes vagy célzott edzés?

Valójában rajtad áll, hogy hogyan szeretnéd elosztani az edzéseidet (egyik nap lábak, aztán mell, utána hasizmok, stb.). Edzőtermi edzések esetén a célzott gyakorlatok a legideálisabbak, hiszen itt többféle speciális szerkezet és kellék áll a rendelkezésedre ehhez. Az edzéseidet szétszórhatod a hét során, hogy amíg az egyik izomcsoport pihen, foglalkozhass a többivel is.

Csinálhatod úgy is, hogy végzel egy kemény, teljes testedzést, amit egy könnyebb regenerációs rész követ majd. Így az egész testedet egyszerre építheted és minőségibb izmokat építhetsz. Mivel a saját testsúlyos edzés általában több izomcsoportot céloz meg egyszerre, így érdemes az egész testet egyszerre megedzeni minden alkalommal, ha ezt az edzésformát választod. A teljes testedzések ráadásul nem borítják fel az egész heti edzéstervedet, ha valamilyen okból kihagysz egy napot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra