notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így emeld az edzéseid szintjét

hirdetes

Így emeld az edzéseid szintjét

Mindegy, hogy csak egyszerűen unod már az ezerszer ismételt mozdulatsort, vagy újabb csúcsokra törsz, az alábbi öt módszer segítségével villámgyorsan magasabbra emelheted az edzéseid szintjét a jobb általános eredmények és egy új, fittebb közérzet érdekében.

Az edzés szintjének növelése

1. Adj pihenőt magadnak

Ahelyett, hogy a megszokott rutinod szerint gyötörnéd magad valamelyik kardiogépen, a továbbiakban tervezz inkább rövid, de annál intenzívebb sorozatokat. Ha rájössz, hogy a nagyobb intenzitású gyakorlatnak szemmel látható az eredménye, még keményebben fogsz hajtani, s közben több kalóriát égetsz és gyorsabb sikereket érsz el. Mindegy, hogy fogyni akarsz vagy jobb alakra vágysz, a dolog mindkét esetben működik.

Próbáld ki a következőt: kapcsold a futógépet 2-3 percig átlagos sebességre, majd fél-egy percig kisség nagyobbra. Fokozatosan növeld a gyakorlat intenzitását olyan szintre, amelyet fél-egy percnél tovább már nem igen tudsz tartani.2. Nyújtsd el az utolsó sorozatot

Ha mindennap ugyanannyi ideig edzel, s ezzel az edzésidővel már nem tudsz újabb fejlődést elérni, egy csekély módosítással nagyobb kihívásnak teheted ki magad.

A trükk egyszerű: told meg egy kicsivel a szokásos edzésidőd. Az egyik  hölgy, aki így tett, elérte, hogy gyorsult a járása, hosszabb túrákat tud megtenni, és szűkebb ruhát is fel tud venni. „Ha a futópadon vagyok, mindig ráhúzok még öt percet a tervezett időre – mondja. – Hogy az agyam ne kattanjon be a plusz öt perctől, harminc másodpercenként számolok vissza.”

hirdetes

3. Olvasd el később

Ha kényelmesen tudod olvasni a könyvet vagy magazint, melyet a futógép tartójára tettél, vagy hajlamos vagy arra, hogy a nyomás-sorozatok között könyvet lapozgass, nem teszed ki magad elég nagy kihívásnak.

A lényeg: Ha egy gyakorlattól azt várod, hogy optimális mennyiségű kalóriát égess el alatta, és akkora terhelést jelentsen a tested számára, amitől az erősebb lesz, minden figyelmedre szükség van. Ha megosztod a figyelmedet, nem tudsz teljesen csak magadra összpontosítani, s emiatt lassabban jönnek az eredmények és megnő a sérülés kockázata is

Nem akarsz rögtön teljesen lemondani a futópadon való olvasgatásról? Csak az alacsony sebességű bemelegítő és levezető séta közben olvass. Vagy térj át a hangos könyvekre!

4. Pihenj kevesebbet

hirdetes

Az alakformáló gyakorlatok közötti ácsorgás nemcsak a konditeremben töltött drága időt kurtítja meg, de az edzés hatékonyságának a rovására is mehet. Hogy felpörgesd a súlyzós gyakorlataid, próbáld meg váltogatni az egyes edzésformákat. A futópad és a súlyzózás váltogatásával keményebb munkára kényszerítheted az izmaid és jobban megdolgoztatod a szíved is.

Próbaképp végezd el megállás nélkül az alábbi négy gyakorlatot 12-15 ismétléssel: lassú evezés, váltakozó, fél karos bicepszerősítés, fekvőtámasz, nyújtózás. Miután mind a néggyel megvagy, pihenj kb. egy percet, aztán ismételd el sorra ugyanezeket a gyakorlatokat, vagy másik négyet.

5. Újítsd meg a régi gyakorlatokat

Sok mindent végzünk megszokásból: mindig ugyanazért a súlyzóért nyúlunk, vagy folyton futópadozunk. Pedig ahhoz, hogy igazán eredményes legyen a testedzésed, fel kell turbóznod egyik-másik kedvenc régi gyakorlatod. Szereted a nyújtózást? Csináld fitneszlabdával! (Az ingó labda újféleképp erősíti a hasizmaid.) Súlyzózol? Mikor váltottál utoljára súlyt? Ha könnyedén megcsinálsz 15-nél több ismétlést, épp ideje.

Ha valaki annyira rutinszerűen végzi például a fekvőtámaszokat, hogy az már semmiféle kihívást nem jelent számára, sürgősen változtatnia kell a módszerén. Váltogathatja a különféle típusokat: térdfekvőtámasz és nyújtott lábbal végzett fekvőtámasz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Masszázs

A masszázst nagy vonalakban mindenki ismeri, de kevesen tudják róla, hogy valójában mit... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra