notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges iroda: íme a legfontosabb tényezők, amiket az irodatervezésnél figyelembe kell venned

hirdetes

A modern és egészséges irodai környezet legfontosabb ismérvei

Társadalmunk egyre jobban átrendeződik, és a technológiai vívmányoknak köszönhetően a fizikai munka háttérbe szorult. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyre többen végeznek kizárólag irodai munkát. 

egészséges munkakörnyezet

Egy irodában ülni napi 8 órában talán kényelmesnek hangzik, azonban a nem megfelelően kialakított környezet hamar megkeserítheti az ott töltött perceket, órákat, napokat… Éppen ezért tartjuk fontosnak beszélni arról, hogy milyen egy optimális iroda, miért érdemes annak kialakításán dolgozni! 

A kényelmes, produktív munkavégzésre alkalmas, egészséges feltételeket megteremtő iroda előnyei

Biztosak vagyunk benne, hogy cégvezetőként vagy megbízottként a költségkeret is befolyásolja döntéseid, azonban fontosnak tartjuk hogy átlásd, mit kockáztatsz azzal ha „spórolsz” a modern irodai környezet megteremtésekor.


Ez ugyanis nem csak a kollégák kényelmét, jóérzését szolgálja. Sokkal inkább szól arról, hogy egy egészséges, produktív munkavégzésre is alkalmas teret teremts számukra, ami hosszú távon a bevételeken is látszani fog! 


Ha ugyanis az alapvető feltételek sincsenek meg, az könnyen a kollégák lelkesedésének csökkenéséhez, sőt, akár egészségügyi állapotuk romlásához vezet – azt pedig nem nehéz belátni, hogy ez sikereidre is kihatással lesz. A modern iroda megteremtésével elérheted tehát:
-    hogy a kollégák lojálisabbak legyenek, jobban szeressenek a munkahelyükön tartózkodni
-    jobban tudjanak koncentrálni, produktívabb, kreatívabb munkavégzésre legyenek képesek
-    megőrizzék egészségügyi állapotukat, elkerüljék a hátfájást, fejfájást, stb.
-    gyorsabban és pontosabban végezzék munkájukat
-    jobb csapatszellem alakuljon ki, könnyebben áramoljon az információ

hirdetes

Mik tehát azok az alapvető fontosságú dolgok, amikre ügyelned kell ha a fentieket el akarod érni? Mutatjuk! 

Az egészséges – és nem utolsó sorban kényelmes – munkakörnyezet alapjai

A megfelelő mennyiségű természetes fény

A természetes fény beengedése az irodába nem csupán esztétikai kérdés, de akár a kollégák egészségügyi állapotára is befolyással lehet. A rossz minőségű, gyenge, vagy éppen zavaró fényforrások használata a produktivitást is gátolhatja, de akár a látás romlásához is vezethet – ezért alapvető fontosságú hogy amennyire csak lehet, teremtsük meg a lehetőséget a fény számára, hogy utat találjon. A nagyméretű ablakok, a fénycsatornák mellett fontos ezt a belső falak és tárgyak elrendezésekor is figyelembe venni!


Ha például új üveg térelválasztó falrendszert terveztek, érdemes lehet üvegfal megoldásokban gondolkodni, amelyben IDE kattintva egy hazai cég, a SIMO Group Kft.  is segítségedre lehet. 


hirdetes
Emellett ügyelj rá, hogy az ablakok elé ne nagyon rakodjatok magas dolgokat, és a növényeket is inkább csak a szélére helyezzétek, hogy minél több fény juthasson be a térbe. 

A megfelelő munkaállomások kialakítása

A kollégák akár napi 8 órát is egyhelyben ülve töltenek a gép előtt, ezért az, hogy mennyire kényelmes és praktikus a munkaállomásuk, rendkívül fontos tényező. Nem csak „jó érzésből” érdemes azonban erre sem odafigyelni.


A nem megfelelő munkakörnyezet, a kényelmetlen asztalok, nem ideális magasságú székek akár egészségügyi problémákhoz, hátfájáshoz is vezethetnek – ami könnyen betegszabadsággá növi ki magát amellett, hogy egy kényelmetlen irodába senki sem szeret bejárni.


A modern irodai környezet kialakításakor ügyelj hát rá, hogy a székek magassága állítható legyen, azok megfelelő alátámasztást nyújtsanak a deréknak és a hátnak, és kényelmesek legyenek. Emellett ami rendkívül fontos, az a monitor és a perifériák (egér és billentyűzet) elhelyezkedése: a monitorhoz monitoremelőt vásárolhatsz a kollégáknak, amely rendkívül jó kiegészítő eleme egy modern irodának. 

Többfunkciós terek kialakítása

Biztosan nem mondunk újat számodra sem azzal, hogy az emberiség lassan „kinövi” a bolygót. A nagyobb városokban a „hely szűke” gyakran eredményezi, hogy az irodák méretét is csökkenteni kell – azonban azt is megértjük, hogy egy-egy nagyobb vállalat számára bizony elengedhetetlen néhány olyan helyiség is, ahol tárgyalni, konferenciát tartani lehetséges.


Erre egy jó megoldás lehet, ha az irodádban több funkciós tereket alakítasz ki. Így nincs szükség hatalmas alapterületre, azonban mindenre eseményre, munkafolyamatra lesz helyetek. Ezek kialakításában a mobilfalak, vagy mobil térelválasztó falrendszerek lehetnek nagy segítségedre, hiszen ezek mozgatható falként teszik lehetővé, hogy megváltoztasd a teremelosztást a helyiségben! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cink

Kevés cinkre van szüksége a szervezetünknek, azonban elengedhetetlen a megfelelő... Tovább

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Tovább a lexikonra