notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Edzőterem otthon

hirdetes

Edzőterem otthon – kezdő verzió

Józan Szilvia

Nem mindenkinek van lehetősége edzőterembe járni, különböző okok miatt. Vagy az időbeosztás, magas bérletűrak, otthoni teendők miatt nem jutnak le egyesek a termekbe. Azonban nem kell hogy ez megakadályozzon az alakformálásban. A kezdő verzióhoz elegendő egy kis tér is.

Csinálj magadnak edzőtermet otthonra

Edzőterem otthon

Jelöljünk ki egy szekrényt, ahol a sport felszereléseket tarthatjuk és azt a néhány holmit, amire szükségünk van tegyük el oda. Az edzésekhez nem kell sok hely, főleg az erősítő gyakorlatokhoz. A fitnesz és aerobik lépésekhez is bőven elég pár lépésnyi hely. Az otthoni edzés egyik alapkritériuma, hogy a beszerzett eszközöket tudjuk biztonságosan használni. Információt szakboltokból, honlapokról, edző videókból, szakújságokból nyerhetünk. De jól válogassuk meg a forrásainkat, mert a sporteszközök felelőtlen használata sérüléseket eredményezhet. Természetesen kisgyerekek elől elzárva tartsuk.

Az alap felszerelés

Maga a felszerelés mindig attól függ, hogy milyen edzés típust szeretnél az otthonodban megvalósítani. Ha csak egyféle dolog érdekel, akkor természetesen az ehhez való felszerelést kell beszerezni. Ha viszont a cél a rendszeres mozgás, fogyás, erősítés, és szívesen kipróbálnál mindenféle otthon is elvégezhető mozgásformát, akkor tegyél szert egy jó alap felszerelésre.

Csinálj magadnak edzőtermet otthonra

 

Fitnesz kellékek

Először is egy fitnesz szőnyegre lesz szükség, ez nem más, mint amin fekszel. A fekve végzendő gyakorlatok miatt fontos. Ezen felül vehetünk még különböző nyújtó eszközöket és gumis erősítő szalagot is. Fontos szerep jut a felcsatolható súlyoknak is, amit kézre és lábra lehet felrakni, az edzés hatékonyságának a növelése végett. És természetesen egy kis zene sem árt a gyakorlatok elvégzése alatt.

hirdetes
hirdetes

Aerobic kellékek

Az aerobic kellékek szempontjából hasonlít a fitneszre. Így ugyanúgy szükségünk lehet a fitnesz kellékekre. A zene itt központi szerepbe kerül, így olyan dalokat válogassunk össze, amire elvégezhetők a gyakorlatok. Továbbá szükségünk van egy kis emelvényre, egy lépcsőfok magasságúra. Ezt házilag is előállíthatjuk, de arra figyeljünk, hogy a magasság egyezzen, és stabil sima felületű legyen, és terhelhető. Ezen felül használhatunk még ugrálókötelet, és kézi súlyzókat is. A súlyzók csak pár kilósak legyenek, hiszen csak a mozdulatok hatékonyságát fokozza. Az aerobic egyik sajátságos kelléke az aerobic labda, amivel sok hatékony gyakorlat végezhető, így érdemes azt is beszerezni.

Csinálj magadnak edzőtermet otthonra

További edzések

Az olyan edzésformáknak, mint a jóga, vagy a pilates, igazából nincs szüksége kellékekre, így ha ilyen típusú gyakorlatokat akarunk végezni, akkor érdemes egy szakkönyvet beszerezni. A különböző speciális mozgási formák igényei mind mások, de sokhoz elégnek bizonyul az aerobic és fitnesz felszerelés is. A táncos mozdulatokból álló mozgásformák, mint például a zumba, nem igényel az alap felszerelésen kívül kellékeket.

Súlyzó használata otthon

Az erősítésre leginkább a súlyzó használata ajánlott. De nagyon nehéz súlyokat, és koplett felszerelést nem biztos, hogy megéri otthon tartani. Egyrészt drága dolog egy emelőpad, a komolyabb súlyok áráról nem is beszélve. Másrészt nehéz a tárolása, és a gyerekektől minden esetre távol kell tartani. De aki komolyan foglalkozik súlyemeléssel, biztosan rendelkezik már egy jól felszerelt edzőterem tagságával, így nem szükséges otthonra is felhalmozni a súlyokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Tovább a lexikonra