notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cipőválasztás

hirdetes

Kényelmes és egészséges – mit kell szem előtt tartani, amikor cipőt választunk a mindennapi élethez?

Fizetett megjelenés

 

A kényelmes cipő nem csak a hangulatunkat, hanem az egészségi állapotunkat is meghatározza. A nem megfelelő lábbeli súlyos fizikai fájdalmakat okozhat, például izomfájdalmat, ízületi problémákat, hátfájást. Ha nem jó cipő van a lábunkon, az az egész napunkat tönkreteheti. Ezért nagyon oda kell figyelnünk cipővásárlásánál, hogy a cipő ne csak dizájnos legyen, hanem minden kényelmi szempontnak megfeleljen. Mutatjuk, hogy mire is ügyeljünk, amikor új cipőt vásárolunk.

Cipőválasztás

A cipő és a légáteresztő képesség

A cipő légáteresztő képessége az egyik legfontosabb dolog, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, amikor egész nap a saját izzadtságunkban topogunk. Egy cipő, akkor megfelelő, ha nem csak kényelmes, hanem a nap végére száraz marad.

A cipő legyen kényelmes és ne csússzon

Az egyik legalapvetőbb egy-egy cipővel szemben, hogy megfeleljen a kényelmi szempontoknak. A kényelmes cipő jól illeszkedik a lábra, nem okoz hólyagokat és öröm abban sétálni, gyalogolni és akár még futni is. A kényelmes cipőnek rendkívül sok egészségügyi előnye létezik. Elsősorban a lábfájdalmat akadályozza meg. A minőségi cipő nem szorít, nem dörzsöl és a járáshoz szükséges védelemmel is rendelkezik.

A kényelmetlen cipőben rossz lesz a testtartásunk. A nem megfelelő testtartás pedig ízületi - és izomfájdalmat idézhet elő. Ez viszont hosszú távon óriási károkat okoz az egészségben.

Ha kényelemről van szó, a Crocs lábbeliket, papucsokat is mindenképpen próbáljuk ki, hiszen az uniszex márka kényelmes lábbelit kínál minden korosztály és nem számára. A márka folyamatosan fejlődik, hogy mindenki számára a legrugalmasabb, a legpuhább lábbelit biztosítsa. Amikor a Crocs berobbant a köztudatba, akkor a klasszikus nyitott sarkú, zárt orrú, pánttal ellátott papucsok, szandálok hódítottak. Azonban ma már többféle lábbeli – sportcipő, papucs, szandál és egyéb lábbeli – is megtalálható a kínálatban. A Crocs cipők nagyon kényelmesek, így egész napos viselet után sem fájdul meg abban a lábunk.

hirdetes

Sokan úgy vélik, hogy ezek a lábbelik műanyagból készülnek, pedig ez közel sincs így. A Crocs lábbelik anyaga az úgynevezett Croslite anyag, amely nem csak vízálló, hanem a láb formájához is könnyen alkalmazkodik, talán nem véletlen, hogy már munkacipők – Crocs at work - is készülnek ebből az anyagból. A munkacipő könnyen tisztítható, a készítésénél csúszásmentes technológiát alkalmaztak, éppen ezért éttermi vagy kórházi környezetben az egyik legideálisabb választás. Ha többet szeretnél erről tudni, olvasd el a cikket ide kattintva.

A cipő és a rugalmasság

Biztos mindenkinek van egy olyan élménye, amikor a cipője feltörte a lábát és minden egyes lépés, kínszenvedés volt abban. A cipőnek alapvetően rugalmasnak kell lennie. Mit is jelent ez? Ha rugalmas a cipő talpa, az megfelelő mozgást biztosít. A kemény vagy kemény talpú cipő korlátozza a mozgástartományt, ami szintén a láb fájdalmát eredményezi.

Könnyű vagy nehéz?

Annál kényelmesebb egy cipő és annál jobb azt viselni, minél könnyebb. Egy nehéz anyagból készült cipő plusz terhet ró a lábra, ami szintén fájdalmat generál, nem csak a lábakban, hanem a hátban, a derékban és a gerinc is megérzi ezt a plusz súlyt, éppen úgy, mint amikor túlsúlyosak vagyunk.

hirdetes

Alacsony vagy magas sarok?

Alapvetően a lapos sarkú cipők a legkényelmesebbek, hiszen ezek biztosítják a legjobb támasztékot a lábnak. A platform cipők azonban legyenek akármilyen magasak, nem károsak az egészségre, hiszen ultrakönnyűek és a talpkialakításuk is a kényelmes járást teszik lehetővé.

A cipő és a megfelelő méret

Sokan elbagatellizálják a cipő méretét és sokszor nem veszik figyelembe, hogy a láb évről-évre változik. Sőt, még egyes évszakokban és napszakban sem egyforma a lábunk mérete. Nyáron jobban megduzzad a láb a melegben és estére szintén dagad valamennyit a lábunk, főleg az ülőmunkát végzők szenvednek ettől. Mindig este mérjük meg a lábunkat és eszerint vásároljunk cipőt. Ne csak talp hosszát, hanem az egész lábfejet mérjük meg, mert ha szélesedett a lábunk például egy bütyök miatt, akkor is nagyobb cipőre lehet szükségünk. További érdekességet olvashatsz a https://blog.ecipo.hu oldalon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig... Tovább

Tovább a lexikonra