notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan melegítsünk be futáshoz, és hogyan nyújtsunk.

hirdetes

Fontos tanácsok kezdő futóknak

Hűvös, tiszta reggel van, és elhatározod, hogy kimész egy kicsit futni. Felkapod a futócipődet, kisietsz és megcsinálod a szokásos kétperces nyújtást. Felemeled az egyik lábadat és behajlítod, hogy lazítsd a hátsó combizmodat, aztán kiegyenesedsz a vádli nyújtáshoz. Néhányszor fel és le ugrálsz, hogy elinduljon a vérkeringésed, és már úton is vagy...

Futás előtti és utáni teendők

Soha nem szabad bemelegítetlen izmot nyújtani, semmiféle módon. És statikus nyújtógyakorlatokat végezni sem (úgy, ahogyan hosszú ideig tartod nyújtva az izmot egy verseny előtt), mert csökkentheti az erődet, energiádat és teljesítményedet. Korábbi tanulmányok is kimutatták ezt a hatást, de csak a 8-30 perces izomnyújtásra tértek ki, ami sokkal több, mint amennyi időt egy hétvégi futó átlagosan rászán.7 dolog, amit a helyes nyújtásról tudnod kell. Mindig melegíts be először. Ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket, nyújtanod kell, de soha ne tedd, ha nem melegítettél be…Mindig kezdd egy kis laza aerobicos bemelegítéssel, hogy beindítsd a vérkeringésed, mielőtt akármilyen nyújtást végeznél. Sokkal inkább egy 5 perces fürge séta, vagy lassú kocogás, minthogy nyújtás az edzés előtt. A bemelegítés serkenti a vérkeringést, az izom hőmérsékletét növeli, ami a kollagén rostokat sokkal rugalmasabbá teszi, olyanokká válnak, mint egy gumiszalag. A bemelegítés után végezz dinamikus (nem statikus) nyújtást. A dinamikus nyújtás lassú, kontrollált mozdulatokat jelent, ami sokkal jobb, mint a statikus. Egészítsd ki egyszerű mozdulatokkal, mint a kar vagy csípő körzés, a jóga gyakorlatokkal, vagy az imént említett sétálással, jogolással.Míg a kutatások ez nem bizonyították világosan, de egyre több szakértő egyetért abban, hogy a dinamikus nyújtás a lehető legjobb nyújtás egy edzés vagy verseny előtt. A helyes technika a kulcs. A rossz technika, ami anatómiailag nem megfelelő, növeli a sérülés kockázatát.

Alsótestre három, minden célnak megfelelő dinamikus nyújtást ajánlunk

Masírozás:Lassan emeld a lábadat egyenesen magad elé, sétálás közben a normán lépéshosszaddal váltogatva. Ez egy hatékony hátsó combizom nyújtás.

hirdetes
Térdemelések: Séta közben húzd fel a térdeidet a mellkasod felé. Változtatásként, amikor a jobb térded felemelkedik, húzd óvatosan a lábadat a bal felé, és a testedet jobbra, a gerincnyújtáshoz. Ismételd mindkét oldalon séta közben.


Sarokemelés: Gyaloglás közben hajlítsd be az egyik térdedet, és emeld magad mögé, mintha fenékbe próbálnád rúgni magad. Ez nem büntetés, hanem négyfejű combizom nyújtó gyakorlat.


Csinálj sok ismétlést 30 másodpercig a saját tempódban. A lényeg, hogy a mozgásokat kontrolláltan csináld. Állj meg, ha elfáradtál. Fontold meg a jógát. Nem érdekes, hogy ezzel az új kutatással valami olyanra jöttek rá, amit a jógaoktatók már évezredek óta tudtak? Ha ismered a jóga alapokat, akkor használhatod a mozdulatokat, és a dinamikus nyújtásokat egy futóedzés vagy hosszabb biciklizés előtt is.


Hogy minél több testrészt kinyújts, próbálj ki egy 2 perces nap köszöntést. Vagy csinálj egy lefelé néző kutyapózt a lábaiddal pedálozva, vagy cserélgetett lábemeléssel. A hajlékonyság javítása által a tested és lelked is kiegyenlítődik. A jóga segíthet a hajlékonyság és erő összehangolásában, a helyes légzésben, csökkenti a fej, nyak és hátfájdalmat, és visszaadja a test egyensúlyát. Ha edzettél, vagy túl vagy a versenyen, akkor végezd a statikus nyújtást. Túl sok ember végez statikus nyújtást edzés előtt, és utána pedig semmit. Ez a leggyakoribb hiba. Ez az, ami elősegíti az izmok megnyúlását és javítja a hajlékonyságot. A statikus nyújtásnak legalább 30 másodpercig kell tartania.

hirdetes

Tanulj bemelegítéseket és nyújtásokat a sportágadnak megfelelően

A kutatócsapat 29 különböző csoporttal dolgozott, úgyhogy mindenféle sportsérüléssel találkoztak. Például, a foci vonalbírók nagyon érzékenyek a vállsérülésekre. A futók térdproblémáktól szenvedhetnek és sípcsontszúrástól. A golfozók vörös zónája gyakran az alsó hát. Soha ne nyújts odáig, hogy fájjon. Felejtsd el azt a tévhitet, hogy fájdalom nélkül nincs siker. Ne akarj fájdalmat érezni dinamikus nyújtás közben.


Lazán kell kezdeni, és aztán fejlődni. Amikor utána statikus nyújtást végzel, akkor az enyhe kellemetlenségig és intenzitásig kell menned, hogy javítsd a hajlékonyságod. De ha már grimaszolsz, az izmaid megfeszülnek, hogy megvédjék magukat, ami felesleges. Nyújtással a stressz ellen. A stresszes időkben is segíthet a nyújtás. Amint azzal tisztában vagy, az elméd hatással van a testedre, és a tested az elmédre. Az emocionális stressz időszaka alatt a testedben levő izmok megfeszülnek.


Ez egy alkalmazkodó reakció az akut stresszre, mivel “hadba állítja” a testedet a veszély estére, például hogyha ütés érne, az izmaid segítsenek megvédeni téged. De a krónikus stressz esetében ugyanazok a mechanizmusok, amelyek megvédenének, problémát okozhatnak: a krónikusan megfeszült izmok, különösen a háton és a nyakon, hajlamossá tesznek a fájdalomra és sérülésekre. Ezért a stressz kezelő technikák segíthetnek ennek megelőzésében. A megfeszült izmok óvatos nyújtása is nyugtatólag hat az agyra, csakúgy, mint a test többi részére.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Tovább a lexikonra