notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A barna vagy a fehér rizs egészségesebb? Most megtudhatod!

hirdetes

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

SzSz

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik fajtát. Most utánajártunk, hogy a barna vagy a fehér rizs egészségesebb! 

barna vagy fehér rizs

A rizs igen sokoldalú és számos ételt készíthetünk belőle, legyen az édes vagy sós. A diétába is könnyedén beilleszthető, hiszen tápanyagösszetétele igen jó. De, hogy mitől más a két rizsfajta? Az a következőkben kiderül. 

Barna rizs és fehér rizs


A barna rizs több fehérjét, rostot és szénhidrátot tartalmazhat, mint a fehér rizs, de több zsírt is.

1 csésze főtt, hosszú szemű fehér rizs tápanyagtartalma:

  • 205 kalória (kcal)
  • 4,25 g fehérje
  • 0,44 g zsír
  • 44,51 g szénhidrát
  • 0,6 g rost

1 csésze főtt, hosszú szemű barna rizs:

  • 248 kcal
  • 5,53 g fehérje
  • 1,96 g zsír
  • 51,67 g szénhidrát
  • 3,2 g rost

Az alábbi táblázat a vitaminok és ásványi anyagok napi értékeinek 1 csésze főtt, hosszú szemű fehér vagy barna rizsben történő összehasonlítását mutatja.

hirdetes
Vitamin / ásványi anyag Fehér rizs által biztosított napi érték A barna rizs által biztosított napi érték százalékos értéke
Vas 11 6
Tiamin 17 24
Niacin 12 26
B6-vitamin 7 12
Folsav 38 5
Foszfor 7 21
Magnézium 5 20
Cink 5 10
Szelén 17 17
Réz 5 11
Mangán 37 98

         
 

Táplálkozási különbségek

hirdetes


A fehér rizs tulajdonképpen barna rizs, amelyből a korpát és a csírákat eltávolították. Ennek eredményeként a fehér rizsnek nincsenek antioxidánsai, legalábbis alacsony B-vitamin, ásványi anyag, zsír, rost és fehérje található meg benne. Amint a táblázatban is látható, a barna rizs nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs, a vas, a folsav kivételével, és ugyanolyan mennyiségű szelént tartalmaz.

A rizs enyhe az emésztőrendszerre és általában jól tolerálható. A fehér és a barna rizs természetesen gluténmentes. A főtt rizs hűtése magasabb rezisztens keményítőnek nevezett rostokat eredményez. Ez akkor is érvényes, ha a főtt, hűtött rizst később megmelegítjük. Ez a rostforma elősegítheti a bél egészségét. Mind a fehér, mind a barna rizs fokozottabb rezisztencia-keményítőt hoz létre a főzés után lehűtve, de a barna rizs több rostot tartalmaz.


Melyik rizs jobb?


A jelenlévő folsav miatt a terhes nők számára a fehér rizs ajánlott. Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy az egyik típusú rizsnek több előnye van a másikhoz képest.

A következő oldalon kiderül, melyik rizst mikor ajánlott fogyasztani! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Tovább a lexikonra