A barna vagy a fehér rizs egészségesebb? Most megtudhatod!

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

SzSz
hirdetes

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik fajtát. Most utánajártunk, hogy a barna vagy a fehér rizs egészségesebb! 

barna vagy fehér rizs

A rizs igen sokoldalú és számos ételt készíthetünk belőle, legyen az édes vagy sós. A diétába is könnyedén beilleszthető, hiszen tápanyagösszetétele igen jó. De, hogy mitől más a két rizsfajta? Az a következőkben kiderül. 

 

Barna rizs és fehér rizs


A barna rizs több fehérjét, rostot és szénhidrátot tartalmazhat, mint a fehér rizs, de több zsírt is.

1 csésze főtt, hosszú szemű fehér rizs tápanyagtartalma:

  • 205 kalória (kcal)
  • 4,25 g fehérje
  • 0,44 g zsír
  • 44,51 g szénhidrát
  • 0,6 g rost

 

1 csésze főtt, hosszú szemű barna rizs:

  • 248 kcal
  • 5,53 g fehérje
  • 1,96 g zsír
  • 51,67 g szénhidrát
  • 3,2 g rost

 

Az alábbi táblázat a vitaminok és ásványi anyagok napi értékeinek 1 csésze főtt, hosszú szemű fehér vagy barna rizsben történő összehasonlítását mutatja.

hirdetes
Vitamin / ásványi anyag Fehér rizs által biztosított napi érték A barna rizs által biztosított napi érték százalékos értéke
Vas 11 6
Tiamin 17 24
Niacin 12 26
B6-vitamin 7 12
Folsav 38 5
Foszfor 7 21
Magnézium 5 20
Cink 5 10
Szelén 17 17
Réz 5 11
Mangán 37 98

         
 

Táplálkozási különbségek


A fehér rizs tulajdonképpen barna rizs, amelyből a korpát és a csírákat eltávolították. Ennek eredményeként a fehér rizsnek nincsenek antioxidánsai, legalábbis alacsony B-vitamin, ásványi anyag, zsír, rost és fehérje található meg benne. Amint a táblázatban is látható, a barna rizs nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs, a vas, a folsav kivételével, és ugyanolyan mennyiségű szelént tartalmaz.

 

A rizs enyhe az emésztőrendszerre és általában jól tolerálható. A fehér és a barna rizs természetesen gluténmentes. A főtt rizs hűtése magasabb rezisztens keményítőnek nevezett rostokat eredményez. Ez akkor is érvényes, ha a főtt, hűtött rizst később megmelegítjük. Ez a rostforma elősegítheti a bél egészségét. Mind a fehér, mind a barna rizs fokozottabb rezisztencia-keményítőt hoz létre a főzés után lehűtve, de a barna rizs több rostot tartalmaz.

 

 


Melyik rizs jobb?


A jelenlévő folsav miatt a terhes nők számára a fehér rizs ajánlott. Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy az egyik típusú rizsnek több előnye van a másikhoz képest.

 

A következő oldalon kiderül, melyik rizst mikor ajánlott fogyasztani! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

2019-05-16

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így neki láttam egy kis kutató munkának, íme az eredmény.

Mi az a ételintolerancia?

2019-05-15

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

Glutén mentes tápanyagok

2019-05-15

Glutén mentes tápanyagok

Legősibb gabonafélénk, B-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Magas fehérje és rosttartalmú, könnyen emészthető. Az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Javítja az immunrendszert, feszesíti a szöveteket, vashiányos állapotban is kifejezetten javasoljuk. Főként kásaként közkedvelt.

Van-e szénhidrát a pattogatott kukoricában?

2019-05-16

Van-e szénhidrát a pattogatott kukoricában?

A pattogatott kukorica szénhidrátot tartalmaz. Ez tény. Ha valaki alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytat, figyelembe kell vennie, a nap folyamán mennyi szénhidrátot visz be. Lássuk, hogy a pattogatott kukorica belefér-e egy diétás étrendbe!

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

2019-05-15

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

Az áfonya egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban is. Szinte már majdnem minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk ezeket az édes, zamatos és tápláló bogyókat. Az áfonya szezonja ilyenkor kezdődik, így érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nem csak finom, de számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk!

10 magas zsírtartalmú élelmiszer, amely valójában szuper egészséges

2019-04-30

10 magas zsírtartalmú élelmiszer, amely valójában szuper egészséges

A zsír elítélése óta az emberek több cukrot, finomított szénhidrátot és feldolgozott élelmiszert kezdtek el fogyasztani. A zsírok azonban önmagukban nem rosszak, ha megfelelő típusát fogyasztjuk. Most 10 olyan magas zsírtartalmú ételt hoztunk el, amelyek valójában hihetetlenül egészségesek és táplálók!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 987
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 047 076
Közösség

Szótár

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 73

Átlagos értékelés: 4.9