notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért váltsd le nejlon fogkefédet!

hirdetes

Így tehetik tönkre fogínyedet a hagyományos nejlon fogkefék

SzSz

Kisgyerekkorunk óta tudjuk, hogy a fogmosás fontos, hiszen csak így védhetjük meg fogainkat a lyukaktól, a szuvasodástól és egyéb fájdalmas problémáktól, amelyek az ember száját kínozhatják. Azonban, ha nem megfelelően csinálod, akár még a fogmosás is kárt tehet szádban.

Ezért váltsd le nejlon fogkefédet!

Elsőre ez egyáltalán nem hangzik logikusan, pedig évente emberek milliói teszik ki magukat a fogínyfertőzés veszélyeinek azzal, hogy nem megfelelően mossák fogaikat. Sokan ugyanis túl gyakran, túl durván, vagy épp helytelenül használják fogkeféjüket, elkoptatva ezzel mind a fogakat védő zománcot, mind pedig a fogínyt. Ez még akár a fogak alatti csontokat is tönkre teheti, ha a foggyökerek a felszínre kerülnek. Mindez fokozott érzékenységhez és a foggyökér elhalásához vezethet.

Fogmosás közben sokan pont azokat a részeket hagyják ki, ahol a legtöbb betegség kialakul a fogakban. Talán nem is gondolnád magadról, hogy periodontális (fog körüli) betegségben szenvednél, pedig világszerte a fogínyfertőzés felel a legtöbb elveszített fogért.

Néhány friss tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy valamilyen kapcsolat lehet a fogínybetegségek és a test egyéb betegségei (pl. cukorbetegség, szívbetegség között. A tanulmányok szerint a szájban leledző baktériumok, amelyek a fogínybetegség kiváltó okai lehetnek, a véráramon keresztül a szervezet több részébe is eljuthatnak, ahol vérrögöket okozhatnak, beszűkítve ezzel az artériákat.

hirdetes

A lényeg mindebből az, hogy az emberek gyakran úgy mosnak fogat, hogy pont azokat a helyeket hagyják ki közben, ahol a legtöbb betegség kialakul a szájban. A fogkefék, fogkrémek és szájvizek nem képesek megfelelően kitisztítani a fogak közötti réseket, még ha így is reklámozzák őket. Kizárólag a fogselyem és más, speciális tisztítóeszközök alkalmasak a fogak közötti lepedékek eltávolítására.

A hagyományos felfogás szerint az ínyfertőzéseket első sorban az elhanyagolt szájhigiénia okozza. Azonban az ijesztő történetek és képek hatására sokan túl agresszívan mossák fogaikat, aminek köszönhetően kárt tesznek egyébként egészséges fogaikban és fogínyükben.

A nejlonnal készült fogkefékkel igenis fennáll a veszélye, hogy az ember túl intenzíven mossa a fogait, ami idővel a fogíny gyulladásos visszahúzódását és a foggyökér felszínének károsodását eredményezheti, ami fokozott érzékenységgel is jár. Ez a probléma évente emberek tízmillióit érinti. Ez a fő oka annak, amiért a fogorvosok már nem kemény, hanem puhaszálú fogkeféket javasolnak pácienseiknek. A fogínygyulladás kezelése pedig összetett dolog lehet. 

A fogíny visszahúzódása idővel fogínybetegséghez vezethet, a fogzománc elkopásának köszönhetően pedig a lepedék olyan helyekre is bejuthat a fogak között, ahonnan már sokkal nehezebb kitisztítani.

hirdetes

Amit a fogkefékről mindenkinek tudnia kellene

A fogzománc és a fogíny a száj rendkívül vékony részei. A fogzománc nagyjából egy tojáshéj, míg az íny egy réteg papír vékonyságához hasonlítható. Nem csoda tehát, hogy az agresszív fogmosás kárt tehet ezekben.

Ha valaha érzékenységet tapasztaltál fogaidban, akkor könnyen lehet, hogy a fogíny visszahúzódása áll a dolgok hátterében, ami nem csak érzékenységet, hanem csontritkulást is okozhat. Világszerte emberek tízmilliói mossák helytelenül a fogaikat, és ilyenkor gyakran több kárt tesznek a szájukban, mint gondolnák.

A lepedék eltávolításához egyáltalán nincs szükség kemény fogkefe-szálakra, vagy erős mozdulatokra, ugyanis egy nagyon puha anyagról van szó.

Ha teheted, próbálj ki egy puhább szálú fogkefét, és bánj gyengédebben fogaiddal. Ha pedig bármilyen íny- vagy fogproblémát vélsz felfedezni szádban, minél előbb fordulj szakemberhez vele!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

Fehérje

  A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem... Tovább

Tovább a lexikonra