notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Intenzív edzésprogram

hirdetes

A legintenzivebb,legjobb edzésprogram nyárra

Habár szenvedélyesen elkötelezett vagyok az egészség és jó közérzet megőrzése mellett, néha még én is ramatyul vagyok reggel, és alig tudok kivánszorogni az ágyból. De mindig jobban vagyok, mihelyst rá tudom magam venni egy kis reggeli tornára. Ezért gyűjtöttem itt össze néhány tippet, amivel önök is lendületbe hozhatják a napjukat akkor is, amikor legszívesebben visszabújnának a takaró alá. 

Hatásos, intenzív edzésprogram

Miért fontos a reggeli torna:

A testedzés a rosszkedv és lomhaság legjobb ellenszere. Abszolút megéri az idő- és energiabefektetést (ne aggódjunk: ha szokásunkká válik, meg is fogjuk szeretni), akkor is, ha csak néhány óráig érezzük a hatásait (az edzés utáni feldobottság érzése a mindennapos stresses helyzetek hatására hamar szertefoszlik).

Továbbá, a testedzés azért is a leghatékonyabb, ha reggel végezzük, mert így nagyobb eséllyel kezdjük pozitív hozzáállással a napot. Az anyagcserefolyamatok felgyorsulnak, ami segít a szervezetünknek, hogy egész nap a lehető legjobban működjön!

Akárhogy is nézzük , az Amerikai Szívegészségügyi Egyesület és sok más országos szervezet minimum 150 percnyi nem túl megterhelő és 75 percnyi intenzív kardió edzést javasol, ha a rendszeres edzés jól dokumentált hatásait látni szeretnénk egészségi állapotunkban.

Az edzés unalmasanak tűnhet, amíg lendületbe nem jövünk és el nem kezdjük tapasztalni jótékony hatásait. Mihelyst átlépjük a kritikus küszöböt, amikor szervezetünk hozzászokik a vele szemben támasztott új igényeinkkel és elkezd “boldogsághormonokat”, vagy más néven endorfinokat termelni, megtapasztaljuk azt az eufórikus érzést, ami áthatja a többi fitness fanatikus napjait is! Idővel a betegség- és sérülésmegelőzési esélyeink is javulnak. 

Hatásos, intenzív edzésprogram

5 praktikus tipp, amivel könnyebben rávehetjük magunkat a reggeli tornára:

1.      Készítsük elő a tornaruhánkat előző este és válasszuk ki a hozzánk legjobban passzoló összeállítást. A jól megválasztott külső már jókedvűvé tesz.

2.      Döntsük el, mit fogunk enni edzés előtt és után. Személy szerint a kávé-banánturmix kombót javaslom edzés előttre (jó, ha hagyunk magunknak ezután egy órát, hogy meg tudjuk emészteni), és zablisztet kardamommal, fahéjjal, dióval és juharsziruppal edzés utánra.

hirdetes

3.      Készítsünk elő egy csodás csokornyi zenét.

4.      Emlékeztessük magunkat, hogy pontosan mit szeretnénk az edzéssel elérni.

5.      Legyen kész a tervünk a távról, útvonalról, időről, HIIT (magas intenzitású szaggatott program) összetevőiről, és az edzés utáni jógagyakorlatokról.

Hatásos, intenzív edzésprogram

 

5 perces magas intenzitású szaggatott program

A gyakorlatok

·         1 perc ugrókötelezés

·         1 perc “cseresznyeszedő” mozgás (alább ismertetve)

·         1 perc “paprikajancsi” ugrálás (https://www.youtube.com/watch?v=Yvm1puaaikM)

·         1 perc oldalra hajlás

·         1 perc guggolásból felfelé ugrás

Ha a gyakorlatok között úgy érezzük, ki kell fújnunk magunkat, pihenjünk csak nyugodtan. Kezdjük 15-30 másodperces szünetekkel, majd csökkentsük ezt le, ahogy testünk idővel hozzászokik a gyakorlatsorhoz. A cél az, hogy végül pihenés nélkül végig tudjuk csinálni!

Ezt könnyedén átalakíthatjuk 10 perces edzéssé. Csak csináljuk végig kétszer!

Még többet szeretnénk? Válasszunk ki két gyakorlatot és adjunk hozzá mindegyikhez egy-egy percet – például ugrókötelezzünk vagy paprikajancsizzunk 2-2 percig. Vagy végezzük el a gyakorlatsorozatot harmadszor is. 

hirdetes

Hatásos, intenzív edzésprogram

 

Hogyan végezzük el a “cseresznyszedő” gyakorlatot:

1.Álljunk válszélességnél kicsit szélesebb terpeszben. Koncentráljunk a testünk középpontjára.

2. Kezünkkel érintsük először csípőnket, majd vállunkat, majd nyújtsuk ki őket az ég felé. Ezzel egyidőben húzzuk be és felfelé hasunkat. Ne álljunk meg, hanem ismét érintsük meg csípőnket, majd emeljük fel mindkét karunkat előrefelé vállmagasságig.

3. Ebben a testhelyzetben, amit csak egy másodpercig kell tartanunk, két kezünk legyen válszélességre egymástól, a medencénket lazítsuk el, és lábunkat nyújtsuk ki. Hasunkat húzzuk be.

4. Kezünkkel érintsük meg lábfejünket, majd egyenesedjünk fel.

Edzés után ne felejtsünk el kinyújtózkodni!

 

Hatásos, intenzív edzésprogram

 

Edzés utáni rövid reggeli gyakorlatsorozat

    Legyezőpóz

·         Oldalra hajlás

·         Háromszög

·         Előrehajlás

·         1 Nap lélegzet

·         1 Nap tisztelgés

·         Lefelé néző kutya

·         Galamb

·         Gyermekpóz

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

E-vitaminok

Az E-vitaminok   Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-,... Tovább

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Tovább a lexikonra