notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyaloglás új dimenziója: Fitwalk

hirdetes

A gyaloglás új dimenziója: Fitwalk

Tudjuk, hogyan kell,tudjuk, hogy jót tesz, de miben más ez, mint az eddigi gyaloglásra épülő mozgásformák? Nos, a Fitwalk a verseny távgyaloglás mozgásformáját módosítja úgy, hogy azt az amatőr mozogni vágyók is végezhessék.

A Fitwalk előnyei


Három egyszerű szabály van, amit be kell tartani a Fitwalk során:

  • Az egyik lábnak mindig a talajon kell lenni – ez természetesen a sima egyszerű gyaloglásnál is így van, de a talajon lévő lábnak teljesen nyújtva kell lennie.
  • A csípőnek folyamatosan mozognia kell jobbra-balra, mint egy jó kis latin tánc során. Az intenzív csípőmozgás adja a Fitwalk dinamikáját, ez teszi lehetővé, hogy a mozgás folyamatos legyen és ne törjön meg.
  • Karral, felsőtesttel nagyon intenzíven kell dolgozni, ezáltal a megfelelő helyekre rakódik a terhelés, így elkerülhető, hogy a derék megfájduljon a rossz erőeloszlás miatt.

A Fitwalk titka a speciális mozgásforma, amelyet egy-két edzés alatt el lehet sajátítani. Fontos, hogy ez a mozgás nagyobb sebességet tesz lehetővé, mint a többi gyaloglásra épülő irányzat, ennek oka pedig a fent említett dinamizmus. A versenygyaloglók többsége gyorsabban gyalogol, mint ahogy az amatőrök futnak, de sokkal keményebben dolgoznak, mint a futók.


Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen egyszerű mozgásforma, és gyorsabb, mint az általános gyaloglás, akkor már miért ne választanánk a futást, ha egyszer hasonló körülmények között hasonló felszerelésben végezzük a mozgást. A válasz egyszerű: a Fitwalk közel annyi kalóriát éget el, mint a futás, úgy, hogy nem igényel akkora erőfeszítést. A futásban van repülőfázis, ami egyfajta „pihenés”, a Fitwalk közben ez viszont nincs. Az egyik fő szabály, hogy mindig legalább az egyik lábnak a talajon kell lenni, ezért két lépés között nincs repülőfázis. Ennek eredményeképpen a sebességtől függően  20-40%-kal többet lépünk egy adott táv alatt. Az intenzív kar és lábmunka következtében a pulzust folyamatosan 120-140 között tartjuk, míg a speciális csípőmozgás egy dinamizmust, lendületet ad a mozgásnak.

hirdetes


hirdetes
A Fitwalk másik előnye, hogy kevésbé terheli meg az ízületeket. A láb ízületeire – a térdízületre, a bokaízületre – nincs káros hatással. Futás során talajfogásnál rázuhanunk a talpunkra, így a bokának, a térdnek hatalmas erőket kell eloszlatni. A Fitwalknál a lépés gördülő, nincs elrugaszkodási fázis, tehát nincs olyan mértékű becsapódás sem, ezért a térdet és a bokát is sokkal jobban kíméli.


Termográfiai (test hőtérképes) vizsgálatok bizonyítják, hogy Fitwalk közben a test zsírlerakódásra hajlamosabb területei rendkívül intenzíven dolgoznak, például a csípőtájék, a comb első és hátsó része, a has és derék tájéka. Ezen kívül a Fitwalk intenzív karmunkát igényel, ami megdolgoztatja a felsőtest – elsősorban a váll és a hát felső része, valamint a has – izmait.


2010-ben a világon elsőként Magyarországon jelent meg a Fitwalk. Megalkotója Csont Attila, tizenhétszeres magyar bajnok távgyalogló. Több, mint 12 éves gyalogló élsportolói karrierje során megszerzett tapasztalát felhasználva szeretne segíteni azoknak, akik szebb külsőt szeretnének. Célja, hogy egy olyan mozgásformával ismertesse meg a sportolni vágyókat, ami segítségével fogyhatnak; kerek, feszes feneket érhetnek el; a természetben, a friss levegőn sportolhatnak; növelhetik állóképességüket; tehetnek egészségük megőrzéséért.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra