notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is a testépítés igaz története

hirdetes

A Bodybuilding története

Ha titeket is érdekel a Testépítés igazi története az úgynevezett “oldschool” bodybuilding-től egészen napjainkig,akkor tartsatok velem és többet megtudhattok róla.

A Bodybuilding története

Az esztétikus és fejlett test, már az ókori görögöknél és rómaiaknál is elismerésre tartott számot, a testépítés, mint életforma akkoriban még nem létezett.A látványnál fontosabb volt az erő és a teljesítmény, ami inkább a görög olimpiai játékokon volt tapasztalható, vagy közkedvelt gladiátor küzdelmek során.

A Sandow-korszak kezdetén a 18. század végén egy néhányan rájöttek arra, hogy egészségesebb ételek fogyasztásával és rendszeres sporttal egészségesek és energikusak maradhatnak. Testkultúra-művelőknek hívták őket. Leghíresebb tagjuk a már valóban esztétikus testtel rendelkező erőművész, Eugen Sandow volt.Sandow először az európai publikumot nyűgözte le bámulatos erejével és definiciójával, majd Amerikában is nagy sikerrel járt.A pózolások bemutatásával kereste a napi betevőjét. Népszerűségének köszönhetően egyre több súlyzót adtak el, és egyre több csodálója lett.A testkultúra versenyek nyerteseit a Sandow-szoborral jutalmazták, ami napjainkig is az első helyezésért járó trófea a Mr.Olympia versenyén.Eugen Sandow halálát sajnálatosan a sport szeretete okozta (agyvérzésben hunyt el).

hirdetes

Charles Atlas meghatározó alakja volt a korabeli testépítésben illetve motiválta Bernarr Mcfaddent is, aki elindította a Testkultúra című folyóiratot, és mellé rengeteg versenyt szervezett. 1903-tól minden évben elnyerhette valaki az Amerika legtökéletesebb testű férfijának kijáró címet. Így történt, hogy 1921-ben egy Angelo Siciliano nevű  Olasz szármzású versenyző képviselte a “legszebb” testet illetve később a nevét is megváltoztatta Charles Atlasra.Atlas kiváló marketingérzékkel rendelkezett, és egyedi edzésmódszerét a tinédzserkorúakra pozícionálva, főleg képregényekben hirdette. Bár ő nemigen alkalmazta a dinamikus feszítés technikáját, a projekt rendkívül sikeres volt, és a 70-es évekig milliók rendelték meg a programot.Charles Atlas fizikuma a rendszeres súlyzós edzések hatására lett csodálatra méltó, és az akkori viszonyok között igazán páratlan. A 20-as, 30-as években már testépítőknek nevezték azokat, akik számára nem inkább a fizikai erő volt lényeges,hanem a definiált kinézet. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Jacuzzi

  A pezsgőfürdő használata kellemes közérzetet biztosít, relaxál, felfrissít. A... Tovább

Viscerális zsír

A hason belül lévô zsírszövet-mennyiség. Tovább

Tovább a lexikonra