notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is a testépítés igaz története

hirdetes

A Bodybuilding története

Ha titeket is érdekel a Testépítés igazi története az úgynevezett “oldschool” bodybuilding-től egészen napjainkig,akkor tartsatok velem és többet megtudhattok róla.

A Bodybuilding története

Az esztétikus és fejlett test, már az ókori görögöknél és rómaiaknál is elismerésre tartott számot, a testépítés, mint életforma akkoriban még nem létezett.A látványnál fontosabb volt az erő és a teljesítmény, ami inkább a görög olimpiai játékokon volt tapasztalható, vagy közkedvelt gladiátor küzdelmek során.

A Sandow-korszak kezdetén a 18. század végén egy néhányan rájöttek arra, hogy egészségesebb ételek fogyasztásával és rendszeres sporttal egészségesek és energikusak maradhatnak. Testkultúra-művelőknek hívták őket. Leghíresebb tagjuk a már valóban esztétikus testtel rendelkező erőművész, Eugen Sandow volt.Sandow először az európai publikumot nyűgözte le bámulatos erejével és definiciójával, majd Amerikában is nagy sikerrel járt.A pózolások bemutatásával kereste a napi betevőjét. Népszerűségének köszönhetően egyre több súlyzót adtak el, és egyre több csodálója lett.A testkultúra versenyek nyerteseit a Sandow-szoborral jutalmazták, ami napjainkig is az első helyezésért járó trófea a Mr.Olympia versenyén.Eugen Sandow halálát sajnálatosan a sport szeretete okozta (agyvérzésben hunyt el).

hirdetes

Charles Atlas meghatározó alakja volt a korabeli testépítésben illetve motiválta Bernarr Mcfaddent is, aki elindította a Testkultúra című folyóiratot, és mellé rengeteg versenyt szervezett. 1903-tól minden évben elnyerhette valaki az Amerika legtökéletesebb testű férfijának kijáró címet. Így történt, hogy 1921-ben egy Angelo Siciliano nevű  Olasz szármzású versenyző képviselte a “legszebb” testet illetve később a nevét is megváltoztatta Charles Atlasra.Atlas kiváló marketingérzékkel rendelkezett, és egyedi edzésmódszerét a tinédzserkorúakra pozícionálva, főleg képregényekben hirdette. Bár ő nemigen alkalmazta a dinamikus feszítés technikáját, a projekt rendkívül sikeres volt, és a 70-es évekig milliók rendelték meg a programot.Charles Atlas fizikuma a rendszeres súlyzós edzések hatására lett csodálatra méltó, és az akkori viszonyok között igazán páratlan. A 20-as, 30-as években már testépítőknek nevezték azokat, akik számára nem inkább a fizikai erő volt lényeges,hanem a definiált kinézet. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Nyelési nehézség

Diszfágia Legtöbbször valamilyen mechanikus akadály (szűkület, daganat, idegen test) vagy... Tovább

Tovább a lexikonra