notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így maradhatnak egészségesek fogaid! 7 tipp, amit érdemes megfogadnod!

hirdetes

7 tipp az egészségesebb fogakért

SzSz

Fogaink állapota sokat elmond rólunk. A táplálkozás nagyban befolyásolhatja fogaink állapotát, azonban sok más tényező is. De hogyan figyelhetünk fogaink egészségére? Összeszedtünk pár tippet, amely segíthet!

Szép fogak

1.    Ne feküdj le fogmosás nélkül 


Az általános ajánlások szerint naponta kétszer minimum érdemes megmosnunk fogainkat: reggel és este. Sokan azonban sajnos elhanyagolják a fogak mosását az esti órákban. Miért is olyan fontos este is megmosnunk fogainkat? Az egésznap elfogyasztott ételek maradékai a fogainkon lehetnek, amelyek baktériumként és lepedékként felhalmozódhatnak. Érdemes megszabadulnunk tőlük minél előbb. 

2. Moss fogat rendesen


Ugyanolyan fontos, mint a fogkefe fajtája. A rosszul megtisztított fogak ugyanolyan kárt tudnak okozni, mintha egyáltalán nem mosnánk fogat. Ne sajnáljuk rá az időt! Inkább tisztítsuk meg fogainkat alaposan. A fogkefét mozgasd körkörös mozdulatokkal is végig a fogaid felületén, hogy az összes lepedéket el tudd távolítani alaposan. Ha nem távolítod el megfelelően a lepedéket, az megkeményedhet és fogkő, illetve fogszuvasodás is kialakulhat.  

3.    Ne hagyd figyelmen kívül a nyelved


A baktériumok és lepedékek nem csak a fogainkon, hanem a nyelvünkön egyaránt ott lehetnek. Ettől nem csak rossz szájszagunk lehet, de más szájüregi problémák is kialakulhatnak. Fogmosáskor minden alkalommal óvatosan menjünk át a nyelvünkön fogkefével, hogy eltávolítsuk róla a baktériumokat. 

hirdetes


4. Használj fluorid fogkrémet


A fogkrémek esetén sokkal fontosabb dolgot vegyünk figyelembe, mint a fehérítő szemcsék vagy a mentolos íz. Mindegy milyen fajta fogkrémet választasz, a lényeg, hogy fluoridot tartalmazzon. A fluorid a szájhigiénia egyik alapja. Ez az anyag segít a fogszuvasodás elleni védelemben és a baktériumok elleni küzdelemben egyaránt. Mindig győződj meg arról, hogy a fogkrém, amit veszel, tartalmazzon fluoridot! 


hirdetes
5. A fogselymet úgy kezeld, mint a fogmosást


Sokan elhanyagolják a fogselyem használatát. Azonban a fogkefe nem képes eltávolítani a fogaink közé szorult ételmaradékokat, így erre a fogselyem a tökéletes megoldás. Nem csak az ételmaradékokat távolítjuk el, de így ínyünk is egészségesebb maradhat, és könnyebben elkerülhetők a gyulladásos fogászati betegségek. 


6. A szájvíz tényleg segít!

 
Nem sok ember használ szájvizet fogainak tisztításakor. Valószínűleg azért, mert feleslegesnek tartják vagy éppenséggel csak nem értik miért jó. A szájvíz azonban háromféleképpen segít: csökkenti a szájban lévő sav mennyiségét, tisztítja a fogkefe által elérhetetlen területeket is, újraépíti a fogzománcot. A szájvíz valóban hasznos lehet szájhigiéniánk fenntartásához, főleg a gyermekek és az idősek esetén, ahol a fogselyem használata nehezebben kivitelezhető. 

7. Járjunk évente fogorvoshoz 


Azért, mert nincs panaszod fogaid állapotára, még szükséges a fogorvos meglátogatása. Bár sokan nem szeretnek fogorvoshoz járni, nem szabad félni! Az évente egyszer vagy kétszer elvégzett fogászati kontroll sokat tud segíteni. Az esetleges fogkő eltávolítás és az általános állapotfelmérés során meggyőződhetünk, hogy valóban jól vigyázunk fogaink állapotára. Keresse fel fogorvosát minden évben, és sok fogászati problémát elkerülhet vele! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

BMI

Az, hogy valaki túlsúlyos vagy elhízott, a BMI (body mass index vagy testtömeg-index)... Tovább

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Tovább a lexikonra