notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így kerüld el a demotiváló tényezőket az edzőteremben!

hirdetes

5 gyakori hiba, ami demotivál az edzőteremben!

VitalZone.hu

Ha testedzésről és életmód váltásról beszélünk, az egyik legkritikusabb pont mindig a motiváltság… Rengeteg motiváció növelő technikát ismerünk és szeretünk, kezdve a motivációs cetliktől a formálódó popsi látványáig… De nézzük most mi az, ami gyakran demotivál minket – és hogy hogyan kerülhetjük ezeket el!

5 negatív tényező, amely demotivál az edzésben

Sose fogok így kinézni!

Gyakori probléma amivel a teremben találkozom, hogy a másikra figyelünk. Az edzőteremben gyakran profik között, gyönyörű szálkás testű, tökéletesre formált ember között kell elkezdenünk edzeni, és ez nem mindenkinek egyszerű. Persze a szerencsések ezt motiváló tényezőként fogják fel, de sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbben inkább elkeserednek.

„Sosem lesz olyan gyönyörű hasam” – hallom szinte nap, mint nap. Ez nem igaz!

A megoldás: Fogd fel, hogy számodra is lehetséges!

Bár ők már előrébb járnak a számodra kijelölt úton, Te is elindultál! Igen is, erős munkával és kitartással neked is lehet olyan popsid, hasad mint a profiknak! Ők is elindultak egyszer:)

 

Csúnya vagyok edzés közben, nem akarom hogy lássanak…

Ez talán a második leggyakoribb demotiváló tényező… Olyan edzettem is volt már, aki az öltöző ajtajában egy picit lefagyott. Mire kicsalogattam, az edzés első 5 perce után ismét rátört ez az érzés, és sajnos aznap nem is jutottunk soká. Az edzőtermek többsége tele van tükörrel, amely a motivációt szolgálja ugyan, mégis van akinél visszafelé sül el.

A megoldás: Érkezz úgy az edzőterembe, hogy gyönyörűnek érezd magad!

Vannak alapszabályok, amelyeket jó ha betartasz. Sminket nem célszerű edzés közben viselned, hiszen az elfolyt szempillaspriáltól csak rosszul érzed majd magad. De egy leheletnyi parfüm, finom illatú dezodor már csodákat művel, és természetesen a ruha sem mindegy. Válassz olyan edzőruhát, ami tényleg motivál.

5 negatív tényező, amely demotivál az edzésben

Nem látom hogy haladnék…

hirdetes

Azoknál, akik már az első pár edzésen túl vannak, ez a leggyakoribb „kifogás”. Persze, az edzés, mint minden alakformálás hullámzó, és nagyon változó hogy kinél, mikor látszik az eredmény.

Az is természetes dolog, hogy mindannyian egy kicsit türelmetlenek vagyunk. Az az igazság azonban, hogy a valódi edzés, ami tartós és gyönyörű sikereket hoz, nem a leggyorsabb alakformáló eszköz. Ha tényleg sportoló alkatra vágysz, az nem alakul ki pár hét alatt, és itt nincs olyan hogy „két hét alatt jó formába” hozhatod magad.

A megoldás: türelem, kitartás!

Az eredmény látszani fog! A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét, így az edzés is. Csak várd ki. Addig is nem baj, ha minden nap nézegeted az eredményt a tükörben – de csak türelmesen, és kitartóan!

hirdetes

 

Nincs kedvem elindulni, de ha már ott vagyok, élvezem!

Az edzés egy ideig izgalmas, érdekes, és az első pár hétben ha valóban elhatároztad magad, alig fogod várni. Aztán ha már jársz egy ideje, a fentebbi demotiváló tényezők is elkezdenek hatni, és csökken a lelkesedés… Sokan mondták már nekem, hogy mennyire nehéz elindulniuk. Sok akkor még jobbnak tűnő programot találnak, meg aztán a lustaság is beüt néha, valljuk be:)

De ha már odaérsz a terembe, hidd el megjön a motiváció!

A megoldás: kitartás, kitartás, kitartás!

Ez egy  teljesen természetes állapot, főleg azoknál akik nem érnek el expressz gyorsasággal eredményeket. De gondold el, az az élet minden területén így van! A betűk leírása is lehetetlennek és képtelennek tűnt, hiszen úgy remegett a kezed – és olyan unalmas volt újra és újra leírni őket… Aztán még is megtanultad valahogy!

Ebben a korszakban lehet alkalmazni kisebb technikákat. Egy-egy új ruha, egy új edzőcipő például sokat segíthet, vagy egy edzőpartnert is beszerezhetsz – de végül is ezen a kritikus ponton csak a kitartás segít át.

Ha kell: vezess edzésnaplót! A precízebb lelkületű embereket ez motiválja, hiszen a naplóban vezetheted mikor hagytál ki edzést, és mikor nem, amely jó hatással lehet – és segíthet elindulni.

5 negatív tényező, amely demotivál az edzésben

Nincs motivációm, végül is jó vagyok én így….

A motiváció teljes hiánya a legjobb demotiváló eszköz. Ezt az egyébként csinos fiatal lányoknál látom leggyakrabban, akik hirtelen felindulásból kezdtek el edzeni, és aztán épp ilyen hirtelen is unják meg. Ők ugyanis azok, akik még nem érzi mekkora szükségük van az edzésre, és nem tanulták meg, milyen jó hatással van rájuk.

A megoldás: motiváld magad!

Az edzés nem csak azért van, hogy feszesebb legyél vagy vékonyabb. Gondolj az egészségedre, gondolj a testedre. Ha nagyon eluralkodik rajtad ez az érzés, valószínűleg célodhoz képest túl sok feladatot aggasztottál magadra. Lazíts egy kicsit, ha hetente csak egy edzést tudsz beiktatni, kezd azzal… Fél éven belül úgyis rájössz hogy többet szeretnél, ha már belekóstoltál ebbe az életmódba…

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra