notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 perces reggeli torna

hirdetes

10 perces reggeli torna – kezd a napot mozgással!

Józan Szilvia

A reggeli torna különösen télen fontos, amikor amúgy is kevesebbet mozgunk. Ilyenkor sokkal nehezebb kikelni az ágyból és később is ébredünk fel igazán. Kezd a napot egy tíz perces reggeli tornával és nem csak hamarabb térsz magadhoz, de sokat tehetsz alakod megőrzéséért is.

10 perces reggeli torna – kezd a napot mozgással!

Tényleg elég 10 perc reggeli torna gyanánt?

A válasz: igen. A reggeli torna legfőbb funkciója, hogy felébresszen. Ez nem csak az álmosság megszűntetését jelenti, hanem a nap beindítását. Ha a megfelelő időpontban hajtjuk végre a szükséges edzést, akkor nincs szükség annyi időre, mint egy másik időpontban, így reggel felébredés után elég 10 perc torna is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nap további részében semmi mozgást ne végezzünk. A 10 perces reggeli torna segít karbantartani testünket, de a rendszeres mozgást sajnos nem helyettesíti, inkább megfelelő kiegészítője annak.

10 perces reggeli torna – kezd a napot mozgással!

Mindig szánjunk elég időt a bemelegítésre. Ha valaki sokkal merevebben ébred, vagy tudja, hogy sokkal alaposabb bemelegítésre van szüksége az ne kapkodja el. A reggeli rohanásban nem biztos, hogy sok idő jut a reggeli tornára, de a 10 percbe senki ne kezdjen bele anélkül, hogy legalább a főbb izomcsoportokat nem mozgatta meg egy kicsit. Az éjszaka alatt a test túl sok ideig van mozdulatlanul ahhoz, hogy az ágyból kikelve rögtön intenzív mozgásba kezdjünk. Ilyenkor a legnagyobb a sérülések veszélye, ezért senki ne hagyja ki a bemelegítést!

hirdetes

10 perces reggeli torna – kezd a napot mozgással!

A tavaszi, nyári esetleg kora őszi időszakban a 10 perces reggeli torna hatékonyan kiváltható egy kis reggeli kocogással. Semmi nem élénkíti fel úgy a testet, mint egy kis korai kocogás. Télen azonban nem sok lehetőség van erre. Viszont a 10 perces reggeli tornába is beépíthetjük a kocogás elemeit. Így csinálhatunk helyben futást, vagy több lábemelést, mint egy edzés során. A reggeli torna végére érve pedig azt a testrészed dolgoztasd meg, amire a legkevésbé vagy büszke. Így pozitív élménnyel kezded a napot, hiszen máris tettél valamit, hogy úgy formáld alakod, ahogy neked tetszik. A reggeli torna gyakorlatai szabadon választottak, de arra figyeljünk oda, hogy nem kell kemény edzést tartani, a lényeg, hogy átmozgasd magad, és felfrissülve induljon a napod.

hirdetes

10 perces reggeli torna – kezd a napot mozgással!

10 perces reggeli torna minden reggel?

Meddig és milyen napokon kell csinálni a 10 perces reggeli tornát, ahhoz, hogy hatékonyan működjön? Természetesen, ha mindennap elvégzed a tornát, akkor fog igazán hatni. De ha egy héten csak a hétköznapok alatt használod, akkor is hatásos. A reggeli felfrissítő tornákkal kapcsolatban az a tapasztalat, hogy könnyen hozzászokunk, és már egy-két hét után örömmel várjuk a torna kezdetét. Igazán hatékony módszer arra, hogy reggel időben felkelj és fel is ébredj.

10 perces reggeli torna után nyújtás

A nyújtás minden edzés után fontos. Ha reggel nincs is időd minden testrészedet nyújtani, amit mozgás ért, akkor legalább azokat az izmokat nyújtsd egy kis ideig, amiket intenzíven használtál. Ha hosszú távon elfeledkezel a nyújtásról, az nem tesz jót az izmoknak és akár le is sérülhetsz. Ha már reggel rászánjuk az időt a tornára, akkor úgy csináljuk, hogy hatékony és sérülésmentes legyen. Kellj fel időben, hogy a nyújtás is beleférjen a reggeli készülődésbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Súlyzós edzés

  A súlyzós edzés lényege, hogy stimuláljuk az izmokat arra, hogy tápanyagokat vegyenek... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra