notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A calisthenic, avagy a saját testsúlyos edzés művészete,calisthenic, saját testsúlyos edzés, torna, húzóckodás, egykezes fekvőtámasz, , fitness,fitnesz,alakformálás

hirdetes

A calisthenic, avagy a saját testsúlyos edzés művészete

Roly

A calisthenic egy rég elfeledett kifejezés, ha a legtöbb személyi edzőt megkérdeznénk az esetek többségében igen komoly fejtörést okozna számukra hogy, értelmes válasszal szolgáljanak. 

calisthenic

A calisthenic jelentése: szépség, erő... 

 
Az ógörög kallos „szépség” és sténos „erő” szavakból ered.  A calisthenic edzésmódszerről két kiváló könyvet szeretnék ajánlani: az egyik Pavel Tsatsouline - A meztelen harcos című műve, amelyben a volt orosz specnaz kiképzőtiszt beavat minket abba, hogyan lehetünk brutálisan erősek kizárólag a saját testsúlyunkkal dolgozva, a másik Paul Wade - Fegyencedzés (nagy sikere miatt már a második kötetnél tart) című műve, aki a saját testsúlyos edzéshez szükséges módszerét a legkeményebb amerikai börtönök falai közt alkotta meg.
 
 
A két könyv felépítése és módszerei különbözőek, közös azonban bennük a testsúlyos edzés, a calisthenic-hez fűződő elhivatottság. A meztelen harcos csupán két gyakorlatot alkalmaz, az egykezes fekvőtámaszt és az egylábas guggolást, amelyek elsősorban a maximális erő fejlesztésére koncentrálnak. Ezenkívül a könyv különböző feszítési és légzési technikákat mutat be, nyers és precíz szakmaisággal, ami Pavel védjegye. A Fegyencedzés más szemszögből közelíti meg a témát, jóval több gyakorlatot alkalmaz, az úgynevezett mesterhatos sorozat gyakorlatait, amelyek segítségével a teljes test megdolgoztatható. Paul Wade nem taglalja olyan részletesen a különböző speciális technikákat, de a könyvben szereplő edzésprogramra brutális hatékonyság és alaposság jellemző, hogy Pavel-t idézzem a könyv kapcsán „a Fegyencedzés logikus és hatékony, gyengétől a pengéig vezető fejlődési utat jelöl ki”, ezen kívül nagyon részletes, jól illusztrált és közérthető.
hirdetes

calisthenic

Sokan gondolhatjátok hogy „á ez csak egy újabb könyv arról, hogyan csináljak 100 fekvőtámaszt” vagy „ez csak egy újabb otthon végezhető baromság, azoknak akik lusták edzőterembe járni”. Nos, akik ezt gondolják, azoknak annyit szeretnék csak üzenni, hogy próbálják ki és majd meglátjuk, hogy pár hónap után is ugyan ez lesz-e a véleményük. Én 5 éven keresztül foglalkoztam testépítéssel, amellyel azt értem el, hogy sikerült felépítenem egy merev, a mindennapi kihívások során használhatatlan izomzatot, ami több kellemetlenséget okozott, mint amennyi előnyöm származott belőle.
 
 
 
Mindezek után volt egy betegségem, ami után az orvosom kifejezetten tiltott a nagy súlyokkal való edzéstől, ekkor kerültem kapcsolatba először a kettlebellel és Pavel edzésmódszerével, amelyről szintén találsz információkat az oldalon. Ezután először csak a kettlebell edzéseim színesítéséért elkezdtem foglalkozni a saját testsúllyal való edzéssel, melyet immár 1,5 éve űzök nagy szorgalommal, jelenleg csak a calisthenic edzések teszik ki a mindennapjaimat. Korábban lúdtalpam és térdproblémáim is voltak, de mindezek már a múlté, jelenleg erősebbnek és fittebbnek érzem magam mint valaha. Köszönhetően a természetes mozgás adta gyógyító erőnek és az erősebb izületeknek, inaknak. A testsúllyal végzett gyakorlatok megfelelő edzésmódszerrel kiegészítve nagyon hatékonyan fejlesztik a test erejét, kontrolálják a testzsírszázalékot, valamint esztétikus funkcionális izomzatot építenek, és ami a legfontosabb kímélik az ízületeket. kézen állva nyomás például a természetes tartásba kényszerítik a könyököket és a vállakat ezzel elkerülve a sérüléseket, amit egyébként a súlyzós természetellenes gyakorlatok generálnak.
hirdetes

calisthenic

Ha azok közé tartozol, akik úgy szeretnének nagyon komoly erőnlétre szert tenni, hogy közben egészségesek és atletikusak maradnak, valamint egy esztétikus funkcionális izomzatot szeretnének a magukénak tudni, esetleg a minimalista edzés hívei, munkájuk, családjuk mellett kevés idejük van edzésre, akkor ne habozz szerezd be ezt a két könyvet. Tanulmányozd és sajátítsd el a calisthenic edzés művészetét, mert olyan gyakorlatokat sajátíthatsz el, amelyre egy testépítő soha nem lesz képes. Nem hiányozhat egy crossfit rajongó polcáról sem hiszen a calisthenic a crossfit és tulajdon képen minden más sport alapját képezi. Aki az alapokat nem sajátítja el magas szinten, annak kár belefognia bármilyen komolyabb edzésmunkába.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Tovább a lexikonra