A magas koleszterinszint kezelése általában életmódváltással jár, hiszen a leggyakrabban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a kiváltó ok. Nem elegendő, ha az interneten keresgélsz diétás tippeket, hiszen speciális, magas vérzsírszintet csökkentő diétára van szükség ahhoz, hogy helyreállítsd a megfelelő koleszterinszintet.
Mikor szükséges a magas vérzsírszintet csökkentő diéta?
A normális koleszterinszint felső határa: 5,2 mmol/l
Ezt az értéket meghaladó koleszterinszint esetén diétás kezelés javasolt, amivel körülbelül 10%-os csökkenést lehet elérni. Amennyiben ez sem elég a normális szint eléréséhez, gyógyszeres kezelés is javasolt, mivel a koleszterinszint nem csak a táplálkozástól, hanem a koleszterin belső termelésétől is függ.
Mi az alapja a magas vérzsírszintet csökkentő diétának?
Elsősorban csökkenteni kell a telített zsírok fogyasztását, melyek elsősorban az állati eredetű táplálékokban fordulnak elő (pl.: vörös húsok, zsíros tejtermékek). Valamint mérsékelni kell a direkt koleszterinbevitelt is, amely főleg belsőségekben található nagyobb mennyiségben.
Javasolt zsírszegény ételek fogyasztása (pl.: sovány húsok és tejtermékek, növényi eredetű zsírok), melyek kevesebb telített, és több telítetlen zsírsavat tartalmaznak, valamint növényi eredetüknek köszönhetően nem tartalmaznak koleszterint.
Törekedni kell a napi zöldség-, és a gyümölcsfogyasztásra.
Amennyiben fennáll az elhízás veszélye, a szénhidrátok fogyasztását is csökkenteni kell, mert az elhízás a koleszterin és a triglicerid szint (normális: 1, 7 mmol/l alatt) emelkedéséhez és a HDL-koleszterin csökkenéséhez vezethet.
KALÓRIATÁBLÁZAT
TÁPANYAGOK energia- és zsírtartalma 100 g-ra vonatkoztatva
| Megnevezés | kcal / 100 g | Zsír g / 100 g |
|---|---|---|
| Rizs | 353 | 0,3 |
| Tészta | 388 | 1,8 |
| Rozskenyér | 261 | 0,9 |
| Burgonya | 88 | 0,2 |
| Bab | 338 | 1,0 |
| Paradicsom | 23 | 0,2 |
| Uborka | 12 | 0,1 |
| Zöldbab | 41 | 0,3 |
| Alma | 31 | 0,4 |
| Banán | 105 | 0,1 |
| Körte | 52 | 0,3 |
| Málna | 29 | 0,8 |
| Dió | 654 | 57,0 |
| Mandula | 626 | 52,2 |
| Margarin | 737 | 79,0 |
| Napraforgóolaj | 928 | 99,8 |
| Karaj | 163 | 8,1 |
| Marhahús (bélszín) | 121 | 4,4 |
| Csirkehús (mell) | 112 | 1,0 |
| Lazac | 213 | 14,0 |
| Gépsonka | 157 | 7,1 |
| Szárazkolbász | 301 | 25,4 |
| Párizsi | 219 | 18,2 |
| Téliszalámi | 532 | 46,1 |
| Virsli | 238 | 20,0 |
| Tejföl | 216 | 20,0 |
| Tojás (egész) | 170 | 12,0 |
| Túró (félzsíros) | 147 | 7,0 |
| Trappista sajt | 381 | 28,1 |
Diétás receptötlet:
Töltött cukkini
Körülbelül 4 adagnak megfelelő mennyiség.
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 15 dkg szójagranulátum
- 4 evőkanál lecsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 csomag kapor
- 2 dl kefír
- pirospaprika
- só
Elkészítése:
A szójagranulátumot 20-25 percen keresztül bő vízben áztatjuk. A cukkiniket alaposan megmossuk, majd hosszában kettévágjuk. A közepét egy kiskanállal kikaparjuk, de azért hagyjunk a héjában is. A hagymát megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a kicsavart szóját és a lecsót. Ízlés szerint fűszerezzük, ha megpuhult beleöntjük a cukkinibe. A kefírt összekeverjük a kaporral és meglocsoljuk vele a töltött cukkiniket. Tepsiben 170 fokon lefedve 20 percig, majd fedő nélkül 10 percig készre sütjük.