Nem minden kenyér egészséges, ami barna - Ezekkel vigyázz!

SFV

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokunk számára a kenyér táplálkozásunk alapját képezi, így nap mint nap fogyasztjuk. Sokan próbálunk egészségesebbeket választani, de mivel sokat nem tudunk összetevőikről és elkészítésük folyamatáról, nem dönthetünk igazán tudatosan. Most ebben próbálunk segíteni.

A mindmegette.hu felkérésére Ludwig Klára, a Jókenyér alapítója igyekezett segítséget nyújtani a tévhitek eloszlatásában és a valóban egészséges termékek kiválasztásában, most ezt közöljük Veletek.


A kenyereket is színezik


A kenyerekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az a kenyér, mai barna, az teljes kiőrlésű és rostban gazdag. Ez azonban nem mindig igaz, ugyanis gyakran a kenyereket malátával, kakaóporral és egyéb színezőanyagokkal színezik barnára. Fontos megjegyeznünk, hogy ezek nem feltétlenül egészségtelen színezőanyagok, azonban mégsem rostban gazdag és vitamindús kenyeret kapunk az általuk történő színezéssel.


Egészséges kenyérfajták – teljes kiőrlésű kenyér


A barnakenyér-félék közül az egyik legegészségesebb az, amelyik teljeskiőrlésű lisztből készül. Amikor  a teljeskiőrlésű lisztet készítik, akkor a búzaszem 100%-a feldolgozásra kerül, így az megtartja tápanyagait, amelyhez hozzátartozik a magas rost-, vas- és B-vitamin-tartalom, ráadásul komplex szénhidrátjai kitűnő energiaforrásként is szolgálhatnak.

hirdetes


Egészséges kenyérfajták – rozskenyér 


hirdetes
A teljes kiőrlésű kenyér mellett a rozskenyerek is a legegészségesebb kenyérfajtákhoz tartoznak. Ezek kétféle lisztből – rozsból és búzából – készülnek, s ezeket eltérő arányban keverik a tésztába – a rozsliszt aránya azonban minden esetben legalább 40%. Ettől az aránytól függően változhat a rozskenyerek színe: minél több bennük a rozsliszt, a színük annál sötétebb szürkésbarna. A rozskenyerek előnyei közzé tartozik, hogy segítenek az immunrendszer erősítésében, a vitalizációban és a fizikai erőnlét növelésében. Vitamintartalmát tekintve B-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban is gazdag.


Egészséges kenyérfajták – rozsos kenyér


A rozsos kenyér a rozskenyér kistestvére, ugyanis annál kevesebb rozslisztet tartalmaz (15-40%), és több búzát. Ennél fogva az egészségre gyakorolt hatása is kisebb, de vitamin- és ásványianyag-tartalma így sem elhanyagolható.

Olvass tovább, és tudd meg, hogyan ehetsz valóban egészséges kenyeret!
 

Forrás: mindmegette.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend táplálkozás vitamin

Szótár

GI-diéta

Dietetikusunkkal egyetértve mindig fontosnak tartottam a fogyás folyamatában a GI - szerepét.... Tovább

Aromafürdő

  A fürdővízhez gyógynövényeket és illóolajokat adagolnak a fürdővízhez, éppen... Tovább

Tovább a lexikonra