Az istenek gyümölcse

Puskás Rékka

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Van egy gyümölcs, mely kiérdemelte ezt a címet, hiszen a legenda szerint Aphroditének köszönhetjük, mert kertészkedéssel is foglalkozott, és elültetett néhányat a fenséges bokrokból Ciprus szigetén, a szegény nép gyönyörűségére. Ez az isteni gyümölcs a gránátalma.

A gránátalma története

 
 
Zeusz felesége Héra, a női főistenség, aki a házasság, a termékenység és hűség megtestesítője volt, tulajdonságait erre a szép növényre is átruházta. Ezért a gránátalmát neki szentelték, mivel termésében nagyon sok mag fejlődik, ami a termékenységet jelképezi. Az istenek növénye a földieknek is örömet szerzett. Szépségével és ízeivel az emberi hatalmasságok elismerését is kiérdemelte.
 
 
 
A gránátalma ősidők óta a különböző vallási szertartások szereplője volt. Salamon papjainak ruháin kis gránátalmák lógtak, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni. A föníciaiak is bevonták szertartásaikba a színes gránátalmaterméseket. Az Aphroditéről szóló szép történet ellenére, az Elő-Ázsiában és Egyiptomban régóta ismert növénnyel a föníciaiak ajándékozták meg a karthágóiakat.
 

 

Gránátalma, a szuper antioxidáns

 
 
A gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak. A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.
hirdetes
 
 

 

A gránátalma további, jótékony hatásai

 
 
Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták, valamint megelőzi az érelmeszesedést és rákmegelőző hatású.
hirdetes
 
 
A kutatási eredmények szerint tehát a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat. Egy másik kutatás igazolta, hogy valamennyi gyümölcs közt a gránátalma rendelkezik legkiválóbb gyulladásgátló tulajdonsággal is.
 
 
 
Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak.
 
 

A gránátalma fogyasztása

 
 
Fogyasztható nyersen vagy levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük! Ezen kívül gyümölcsfagylaltok, szirupok, lekvárok és sűrítmények is készíthetők belőle, sőt bornak és ecetnek is kiválóan alkalmas.
 
 
A gránátalmák bőrnemű héjuk miatt nagyon kevéssé érzékenyek, így a terméseket hosszú heteken át, fagymentes, de hideg helyen akár több hónapig is tárolhatóak, értékes tulajdonságaikat megtartva. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás vitamin

Szótár

Glutén

  A glutén egy fehérje-komplex (a gliadin és a glutenin keveréke), amely megtalálható... Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra