Egészséges gombaburger recept, nem csak vegáknak!

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezt a receptet könnyedén elkészítheti bárki, aki egy kicsit is nyitott az ízek tekintetében. Egy mennyei hamburgernek szerintem senki nem tud ellenállni, DE NEM IS KELL! Ezúttal a fő elemet fogjuk diétás változatban elkészíteni, hús nélkül. Hogy miért és hogyan készül így el, arról lentebb olvashatsz!

Gombapogácsa, nem csak vegáknak

Sokan biztosan furcsának találják a hamburger hús helyettesítését, de én úgy gondolom, hogy nem csak a húsmentes, növényi alapú étrendet követőknek lehet ilyen finomságokat enni. Mindannyiunknak szüksége van megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására. Ha kellően kreatívak vagyunk a konyhában, akkor pillanatok alatt olyan finomságokat tudunk elkészíteni, amiből garantáltan nem fog hiányozni a hús íze.

Ezt a receptet még a nagy húsevők is meg fogják kívánni, abban biztos vagyok. Hogy miért? Mert én magam is az vagyok, de ennek a hamburger változatnak nem tudok nemet mondani!

Tojás helyettesítése

Igyekeztem ezt a finom gombapogácsát úgy összeállítani, hogy vegák is előszeretettel fogyaszthassák. Viszont, ha te nem vagy vega, akkor a tojáspótló helyett használj 1 darab tojást.

hirdetes

Ahhoz, hogy tökéletesen összeálljon a „húspogácsa” állag, mindenképp szükségünk van „megkötő anyagra”. Ez elég furcsán hangozz, de értitek, hogy mire gondolok. Ez az anyag lenne a tojás, melyet a legegyszerűbben egy evőkanálnyi tojáspótló és 2 evőkanálnyi meleg víz kombinációval tudunk helyettesíteni. Nekem ezek az arányok jöttek be, de kísérletezgessetek vele, ha gondoljátok.

Készítsük el a hamburgerünk fő elemét, a gombapogácsát!

Ez egy szuper alternatíva lehet a vegáknak is, fasírtként és „hamis húspogácsa” helyettesítéseként is.

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
  • 1 fej vöröshagyma (kockára vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (ledarálva)
  • 3 darab zöldhagyma (kockára vágva)
  • hirdetes
  • fél teáskanál kömény
  • 5-6 darab csiperkegomba (friss, apróra vágott)
  • 1 konzerv fekete bab
  • 1 evőkanál tojáspótló (ez körülbelül 1 darab tojásnak felel meg)
  • 2 evőkanál meleg víz
  • Ízlés szerint: só, fekete bors, petrezselyem

A gombapogácsa elkészítése

Általában szeretem előkészíteni az összes hozzávalót a főzések és a sütések során, ezért egyszerűbb megoldásnak láttam, ha rögtön a hozzávalók listájában leírom, hogy mely zöldséget milyen formában fogunk felhasználni. Ha már így készítetted elő az szuper, viszont ha nem, akkor se aggódj, mert a legelejéről fogom kezdeni az elkészítés lépéseit!

A receptet a következő oldalon találod, megéri lapozni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra recept táplálkozás

Szótár

Aerob edzés

  Hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma, mely során a... Tovább

Jojó effektus

A helytelen fogyókúra következtében a diéta és az elhízás szakaszai egymást követve... Tovább

Tovább a lexikonra