10 szuperétel, aminek ott a helye diétádban

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyetlen étel sem létezik, ami képes lenne megadni szervezetünknek mindazt a tápanyagot, energiát, és az ezekkel járó egészségügyi előnyöket, amikre szükségünk van. Az egészséges táplálkozáshoz valójában minden élelmiszercsoportból válogatnunk kell magunknak, ügyelve persze a napi kalóriabevitelre.

Az évek során tudományosan is bizonyították, hogy az ilyen egészséges, változatos étkezési szokások képesek csökkenteni a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Az olyan étrendek, mint a DASH vagy a mediterrán diéta, amelyek többnyire növényalapúak, jelentős védelmet nyújtanak a krónikus betegségek ellen, és számos pozitív egészségügyi hatásuk van.

Léteznek azonban olyan élelmiszerek, úgynevezett „szuperételek”, amelyek rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaznak, és még hatékonyabbá tehetik egészséges étrendedet. A következőkben ezek közül sorolunk fel néhányat!

Bogyók

Az édes, rostokban gazdag bogyók gazdag színei azt jelentik, hogy tele vannak antioxidánsokkal és különböző, betegségek elleni védelmet nyújtó tápanyagokkal.
Ha éppen nincs szezonjuk, akkor érdemes fagyasztva beszerezni őket. Natúr joghurtba vagy gabonapelyhekhez hozzákeverve, illetve turmixok formájában is részesülhetsz tápértékükből (ahogy persze magukban is).

hirdetes

Halak

A halak nagyszerű forrási lehetnek mind a fehérjének, mind pedig az omega-3 zsírsavaknak, amelyek a szív egészségét szolgálják. Frissen, fagyasztva és konzervként is érdemes fogyasztani őket. A legtöbb omega-3 a lazacban, a tonhalban, a makrélában, a heringben, a pisztrángban, a szardellákban és a szardíniában található.

Leveles zöldségek

A sötét, leveles zöldségekből rengeteg A- és C-vitaminhoz, kalciumhoz, és többféle fitovegyülethez (növéyi eredetű, egészséges vegyületekhez) juthatsz. A leveles zöldségek továbbá jótékony rostokkal is gazdagítják étrendedet.

A spenót, a mángold, a kel, a mustárlevél és számos más hasonló jellegű zöldség ebbe a kategóriába tartozik. Salátákban, olívaolajjal sautézve, levesekben és főzelékekben is kiválók lehetnek.

hirdetes

Diófélék

A mogyoró, a dió, a mandula, a pekándió és más diófélék mind nagyszerű forrásai a növényi fehérjéknek. E mellett monoszaturált zsírokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek elkerülni a szívbetegségeket.

Zabkásában, natúr joghurtban elkeverve, vagy persze magukban is fogyaszthatod őket. Fontos észben tartani, hogy a diófélék viszonylag sok kalóriát kínálnak, ezért érdemes mindig csak legfeljebb egy maréknyit enni belőlük. Érdemes továbbá kipróbálni a különböző diófélékből készült vajakat is, úgymint a mogyoróvajat, a mandulavajat, vagy a kesuvajat (persze ezeket is csak módjával).
 

A szuperételek listája a következő oldalon folytatósuk lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer méregtelenítés nassolás recept táplálkozás vitamin

Szótár

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Tovább a lexikonra