Ismerd meg Te is a tahinit!

SK

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tahini pirított és őrölt szezámmagból készült paszta, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra. Fogyasztása előnyösebb a szezámmagénál, mert az őrölésnek köszönhetően könnyebben emészthető, és a tápanyagokat is jobban tudja hasznosítani a szervezetünk.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a tahini?

2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiségű található belőle magnéziumból, foszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védik a szív- és érrendszer egészségét.


Tartalmaz például olyan vegyületeket, amelyek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Ez, illetve az egészséges zsírsavak óvják a szívet és az ereket a károsodásoktól, segítenek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulását. A tahiniban lévő ásványi anyagok emellett a vérnyomásra is jó hatással vannak.


A szezámmagban található anyagok felépítése hasonlít az ösztrogénéhez, így képesek az ezeket érzékelő receptorokhoz kapcsolódni, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak azon daganatos betegségek ellen, melyek kialakulásában a hormonoknak is szerepe van.

hirdetes


A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.

Milyen nehézségei, hátrányai lehetnek a tahini fogyasztásának?


hirdetes
A tahini fogyasztásával kapcsolatban a legnagyobb problémát a magas zsír- és kalóriatartalom jelentheti, viszonylag kis mennyiség is sok energiát tartalmaz, könnyű belőle sokat enni (éppen ezért gyakran csak ízesítőként használják kis mennyiségben). A szezámmag erőteljes allergén, különösen azoknak érdemes óvatosan fogyasztani, akik érzékenyek az olajos magvakra, mogyoróra.

Hogyan fogyasztható a tahini?


A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük. A tahini általában néhány száz forintért megvásárolható az egzotikus ételeket árusító üzletekben, de otthon is nagyon könnyen előállítható, hiszen csak szezámmag, olívaolaj, némi só és citromlé szükséges hozzá.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel recept

Szótár

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra