Top 10 leggyakoribb élelmiszer-érzékenység és intolerancia - 1. rész

SzSz

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Manapság egyre többen szenvednek élelmiszerallergiában vagy intoleranciában. Sok olyan élelmiszer létezik, amelyekre könnyen kialakulhatnak ezek az allergiás reakciók. De melyek azok az élelmiszerek, amelyek a toplistás helyezést értek el, vagyis a legtöbben ezekre érzékenyek? Mutatjuk! 

Az alábbiakban felsorolt élelmiszerek esetén alakul ki leginkább az emberek körében ételérzékenység. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy Te is allergiás vagy rá, ha bármilyen tünetet is tapasztalsz. Ezek az élelmiszerek általában véve egészségesek, azonban sokaknál okozhat gyulladásos és kellemetlen tüneteket. Fontos, hogy azonosítsuk ezek közül az élelmiszerek közül melyek azok, amelyek kiváltják az allergiás reakciókat és problémát okoznak étrendünkben. 

Íme a Top 10 leggyakoribb élelmiszer-érzékenység és intolerancia

1. Tehéntej, sajt és tejsavófehérje


A leggyakoribb élelmiszer-érzékenységek közül a tehéntej gyakran a legproblematikusabb élelmiszer. Ez magában foglalja magának a tejnek, valamint a tejösszetevőknek az érzékenységét, amelyek számos termékben megtalálhatók, mint például az energia szeletek, levesek, tejcsokoládé és így tovább. Emellett a krémalapú termékekben, mint például a tejszínben és a fagylaltban is megtalálható. A vaj tejfehérjét is tartalmaz, habár megvásárolható tisztított vaj, amelyből a tejfehérjét eltávolították. A joghurt a tejre érzékeny egyének számára is problémát jelent, bár időnként kevésbé problémás, mert a tejfehérjét részben erjedés útján lebontották.

hirdetes

A tejérzékenység vagy az intolerancia olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, a puffadás, emésztési zavarok, akne, ekcéma, stb.  

A tejtermék-érzékenységet a tejtermékekben lévő fehérjékkel szembeni immunreakció okozza. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez különbözik a laktóz intoleranciától: amely során a szervezet nem tudja megfelelően megemészteni a tejben lévő cukrokat. Ha immunreakciót tapasztal a tejre, a sajtra vagy a tejsavófehérjére (ami nagyon gyakori), a laktózmentes tejtermékek kiválasztása nem lesz elegendő a tünetek teljes megoldásához. 

hirdetes


Annak megállapítása érdekében, hogy a tejtermék lehet-e a saját tüneteinek oka, fontos, hogy legalább 2-3 hétig teljesen elkerüljük az összes tejtermék-összetevőt. A kiküszöbölési étrend befejezésének folyamata lehetővé teszi, hogy kitapasztaljuk valóban érzékenyek vagyunk-e a tejtermékekre. Természetesen a legjobb módja, ha elmegyünk egy allergiavizsgálatra, ahol pontosan megállapítják a tünetek okát. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Laparoszkópia

A hasüreg tükrözése a hasfalon keresztül. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra