Kókuszvirág cukor a legjobb választás

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

A kókuszdió a kókuszpálma virágából fejlődik ki, így már a virág is tartalmazza (ahogyan más növények esetében már a csíra is) mindazokat az értékes hatóanyagokat, amelyek később a termésben is megtalálhatóak.

 

A kókuszpálma virág nektárjából készült tradicionális ázsiai édesítőszer, mely ma az egyik leginkább ajánlott cukorfajta. Számtalan jótékony egészségügyi hatása miatt „csodacukornak” is nevezik. A legkorábbi írott anyag készítéséről és fogyasztásáról 5000 évvel ezelőtt készült, feldolgozásának módja azóta semmit nem változott, csak víztartalmát párologtatják ki a virágból nyert szirupból.

 

Mit kell tudni a kókuszvirág cukorról? 

 

A hagyományos kristálycukor glikémiás indexe 100, míg a kókuszvirág cukoré (a Fülöp-Szigetek egyik állami intézménye által mért hivatalos adat szerint) 35!

hirdetes

 Azonban a fogyókúrázóknak érdemes figyelembe venni, hogy a kókuszvirág cukor kalóriatartalma megegyezik a hagyományos kristálycukoréval. Kémiai szempontból a kókuszvirág cukor 75-80%-a szacharóz, a fennmaradó pedig glükóz és fruktóz (a kristálycukor = 100%-a szacharóz) de nem is emiatt érdekes a kókuszvirág cukor hanem hogy számos tápanyagot és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium-, magnézium-, cink-vagy vas. Illetve a B1-, B2-, B3-, B6-és C vitamin kiváló természetes forrása!

 

 

De milyen az íze a kókuszvirág cukornak?

hirdetes

 

Íze karamelles, többek szerint a törökmézre hasonlít. Lágy, meleg jelzőkkel illethető az ízélmény, míg pl. a nyírfacukor/xilit hideg és fémes. Olvadáspontja alacsony, így könnyen felhasználható sütésnél/főzésnél, valamint kiválóan karamellizálható.

 

Színe és állaga alapján leginkább a barnacukorhoz hasonlít. Vízbe, teába keverve a folyadék „zavaros” lehet, azonban növényi tejekkel elegyítve homogén folyadékot kaphatunk. A paleo táplálkozásban is elfogadott a kókuszvirág cukor használata, mert megfelel a diéta kritériumainak.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás cukor cukorbetegség diéta édesség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel

Szótár

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

Laparoszkópia

A hasüreg tükrözése a hasfalon keresztül. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd... Tovább

Tovább a lexikonra