Ismerd meg a lila burgonyát

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Eredetileg Peruból és Bolíviából származik, a térségben a mai napig rendszeresen termesztik. Feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke. Más források Chilét említik eredeti élőhelyének.

Felhasználását tekintve hasonlóan kell eljárni mint a nálunk elterjedt fehér burgonyával. Színezetét az elkészült étel mindvégig megtartja, legyen az püré, leves, ital, vagy sütemény. A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.


Fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem természetes fajta, amely - mivel a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik - kifejezetten ajánlott biotermesztésre.


Írországban, Franciaországban és Izraelben is kapható lila chips, melynek íze hasonló a szokványos chipséhez, ám némileg "egzotikusabb" annál és esztétikailag is kétségkívül érdekesebb látványt nyújt.

hirdetes


Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a magas antioxidáns tartalmú céklához, gránátalmához, áfonyához, vörös káposztához, vagy akár a mértékkel fogyasztott vörösborokhoz hasonlóan a színes húsú burgonyafajták fogyasztása is elősegíti számos szív- és érrendszeri betegség megelőzését, a bennük nagy mennyiségben előforduló természetes antioxidánsok féken tartják a szabad gyököket, így lassítják a sejtek öregedési folyamatait, illetve gátolják bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Az antocianinokról és a flavonoidokról általánosságban elmondható, hogy védenek a rák ellen, serkentik az agyműködést és kedvezően hatnak keringési rendszerünkre is.

hirdetes


Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős: nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és C-vitamin is. Emellett a lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb.


Milyen íze van?


Pontosan olyan, mint a hagyományosa burgonyának. Készülhet belőle püré, leves, hasábburgonya, saláta. A lila szín mindvégig megmarad, amivel izgalmassá varázsolhatjuk a hétköznapi ételeket is.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség méregtelenítés táplálkozás

Szótár

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Kamilla

Latin neve: Matricaria recutita   Népi elnevezései: orvosi székfű, pipitér, pipiske,... Tovább

Tovább a lexikonra