Ez a zöldség nem hiányozhat az étrendedből!

Kelly

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

A spárgáról néhány szó

A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. A friss hajtásokat május elejétől-közepétől élvezhetjük néhány rövid héten át. Sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Termesztése munkaigényes, ezért viszonylag drága - nemhiába nevezték régebben a királyok ételének.
 
 

Táplálkozástani hatás

 
A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.
 
A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
 
Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint többféle B-vitamin tartalma is. Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.
 
Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.
 
Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. Hatékony lehet ekcéma ellen is. Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.
hirdetes
 
Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki. Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.
 

 

 

A spárga és az illat

Elfogyasztását követően egyes kéntartalmú vegyületei lebomlanak, és hamarosan megjelennek a vizeletben. A jellegzetes „illattal" először találkozók megnyugtatására: a folyamat természetes és egészséges. Nem minden ember szervezete képes azonban erre a bontásra, s nem minden ember érzékeli a jelenséggel együtt járó sajátos illatot sem.
 
 

A spárga vásárlása és tárolása

 
Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek. Lehetőleg használjuk fel a vásárlás napján. Hűtőszekrényben nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk.
 
 
hirdetes

 

Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.
A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.
A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.
Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.
Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.
 

 

 Sonkás spárgatorta recept

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
 
A tésztát belisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott tortaformába igazítjuk, és az alját villával megszurkáljuk.
 
A tészta közepébe sütőpapírt fektetünk, rizst vagy babot szórunk rá nehezéknek, majd 20-25 percre a sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Ezután eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, és a tésztát félretesszük hűlni.
 
Ezalatt a mascarponét összekeverjük a tárkonnyal, a tormával és a mustárral, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
A megtisztított spárgát forrásban lévő sós vízben 3 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe tesszük, azután alaposan lecsepegtetjük és szárazra töröljük.
 
A spárgát összeforgatjuk a sonkával, a citromlével és a citromhéjjal, majd sózzuk, borsozzuk.
 
A mascarponekrémet a sült tésztára kanalazzuk, a tetején elrendezzük a spárgás-sonkás keveréket, és a rucolával megszórva tálaljuk.

Szerző:
Kutasi Kelly
Master Trainer

Kelly Stúdió - Kellys Fitness Club Tulajdonosa és szakmai vezetője


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

Tovább a lexikonra