Miért szükséges a rost? Ha eddig nem fogyasztottál kezd el minél hamarabb!

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A táplálékban található élelmi rostok elsődleges feladata az, hogy a bélben megnövelt térfogatú anyagot biztosítsanak a bélizmok működésének serkentésére. Így elősegítik azt, hogy a feldolgozott táplálék gyorsabban haladjon át a bélcsatornán úgy, hogy közben nem okoz különösebb megterhelést.

A megfelelő mennyiségű rostot tartalmazó táplálék fogyasztása mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal csökkentheti a hasnyálmirigy terhelését. Ez főleg cukorbetegség esetében különösen fontos.

 

Vízben nem oldódó rost:

 

Áthalad a beleken, térfogata megnő, ugyanakkor „súrolókefe”-ként is működik. Magával sodor minden olyan lerakódást, ami nem egészséges. Ha a táplálék kellően magas rosttartalmú, a jóllakottság érzését kelti, így megakadályozza a túlsúly kialakulását, továbbá megelőzi a székrekedést, ennélfogva csökkenti a visszerek és az aranyér kialakulásának veszélyét.

 

Vízben oldódó rost:

 

Ugyancsak nagy mennyiségű folyadékot vesz fel és zselés struktúrákat hoz létre. Megköti a zsírokat, illetve a koleszterint és ezzel segít a vérzsírok szintjét lecsökkenteni.

hirdetes
Több tényező befolyásolja a bélrák kialakulását, pl. a táplálékkal bekerülő zsírok mennyisége és fajtája, az alacsony mennyiségű rost bevitel stb. Azoknál az embereknél, akik elegendő rostot fogyasztanak, a bélrák ritkábban alakul ki. A rost ehhez úgy járul hozzá, hogy összekeveredik a génkárosító anyagokkal (mutagénekkel), valamint a rákkeltő anyagokkal, és gyorsítja áthaladásukat a bélrendszeren. Azzal, hogy a rost gyorsítja a táplálék áthaladását a bélben, csökkenti a mérgező anyagok képződésének idejét, valamint gátolja az epesavak és a koleszterin felszívódását. Nem utolsó sorban, a rost megköti az epesavakat, megakadályozza az epekövek kialakulását, valamint a szervezet elsavasodását is.

hirdetes

 

Bármiből megárt a sok!

 

A különböző élelmi rostok szükséges mennyiségben elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékben, valamint a korpában, gyümölcsökben és zöldségekben találhatók. De vigyázat! A túl sok rost fogyasztása, különösen abban az esetben, ha csak egy forrásból származik, pl. korpából, emésztési zavarokat is okozhat. Miért? Mert számos rost dús táplálékban fitinsav található, amely megköt olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium vagy a vas, igy kalcium-, illetve vashiány alakulhat ki. Ezért a rost fogyasztása is mértékkel javasolt!

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra

Szótár

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Tovább a lexikonra