Fehérjepor alternatívák tejérzékenyeknek

SzSz

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Manapság egyre többen allergiások valamilyen élelmiszerre, és kiemelkedő helyen szerepel a laktóz-, a tej-, és a gluténérzékenység. A testépítésben vagy diétában igen fontos a fehérjebevitel, hiszen az izomépítés egyik elengedhetetlen alappillére mind a nőknél, mind a férfiaknál. 

 

 

A fehérjeporok remek kiegészítők lehetnek az edzések után, illetve akár köztes étkezésre vagy vacsorára egyaránt. A fehérjeporok többsége azonban tejfehérjéből, vagyis tehéntejből kinyert fehérjéből készülnek, amelyeket a tejérzékenyek nem fogyaszthatnak. Manapság a piacon már többféle alternatíva is elérhető ezekből a fehérjeporokból, azonban fontos tudni, hogy ezek nem tiszta fehérjeforrások. De lássuk melyek azok az alternatívák, amelyeket a tejre érzékenyek is fogyaszthatnak. 

Szójafehérje


A szója magas arginin és összetett láncú aminosav tartalommal bír, emellett anyagcsere gyorsító, ezáltal zsírégető funkcióval, illetve rák-, és egyéb betegség megelőző hatásait is ismerik. Ez máris jól hangzik, azonban a szójában olyan összetevő is megtalálható, amely hasonló az ösztrogénhoz, amely női nemi hormon. Így a férfiak esetén ezt a fajta fehérjét más fehérjékkel kombinálva érdemes fogyasztani. A szójafehérjét a szójababból vonják ki, és ez az egyik legkiválóbb minőségű növényi alapú fehérje, rendkívül jó aminosav profillal. A szója tápanyagtartalmát tekintve 30% szénhidrát- (15% rost), 38% fehérje-, 18% zsír- (85% telítetlen) és 14% nedvességtartalom értékekkel számolhatunk. A szója tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat a legtökéletesebb arányban. Mindezek mellett nagy arányban tartalmaz káliumot, cinket, vasat, E-vitamint, foszfort, valamint a B-vitaminokat.

hirdetes


A szójafehérje amellett, hogy az egyik legjobb növényi fehérje, amit alternatívaként választhatunk egy kis mellékízzel rendelkezik, azonban vegánok is fogyaszthatják. Ezt megszokva azonban tökéletes választás lesz a tejsavófehérje kiváltásaképp. 

Borsófehérje


A borsófehérje az egyik legjobb növényi fehérjék közé tartozik a tápértékét tekintve. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy esszenciális aminosav profilja ideálissá teszi emberi fogyasztásra. A sporttáplálkozás szempontjából releváns aminosavak jelenléte kivételesen magas. Nagyszerű glutamin, lizin és BCAA tartalmában hasonlít a tejsavófehérjéhez, míg arginin tartalom tekintetében kimagasló, sokkal jobb a tejsavófehérjénél. A borsófehérje emésztési aránya nagyon magas, embereknél 98%-os. Ráadásul ez a fehérje hatékonyan nyomja el az éhséget, hiszen telítettség érzést okoz. A borsófehérje tápanyagtartalmát tekintve 3%-a szénhidrát, 6%-a zsír, és 91%-a fehérje, amely rendkívüli. 

hirdetes


A borsófehérjével sajnos ugyanaz a helyzet, mint a szója esetén. Ez a fehérje is mellékízzel rendelkezik, és többen azt állítják, hogy nem igazán megszokható az íze. Próbáljunk ki többféle márkát és ízt, hogy megtalálhassuk a számunkra megfelelőt. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

D-vitamin

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-... Tovább

Elfáradási sajátosságok

  A testi és szellemi elfáradás az edzés természetes velejárója. Az elfáradás... Tovább

Tovább a lexikonra