Mire és hogyan érdemes használni az igazi édesgyökeret?

SzF

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az igazi édesgyökér egy Európában és Ázsiában őshonos évelő növény, amely gyakran édesítésre használt fás gyökereket növeszt. A népies néven csak édesfaként vagy cukorkóróként ismert növény akár ötvenszer is édesebb lehet a cukornál, jellegzetes ízéért pedig a glycyrrhetinic acid nevű sav felelős.

Habár elsősorban dohány és édességek ízesítése céljából termesztik, az igazi édesgyökérnek máre legalább egy évezrede ismerjük számos alternatív felhasználási módját, különösen az orvostudomány terén.

 

Segít a testzsír csökkentésében

Mindössze 2,5 gramm édesgyökér-kivonat napi rendszerességű elfogyasztása két hónapon keresztül segített csökkenteni a testzsír mennyiségét egy kutatás önkénteseinek szervezetében. A 2014-ben publikált eredmények a sejten kívüli vízmennyiséget vizsgálták, illetve annak hatását a súlyfeleslegre, a BMI-re és a testzsír tömegére a tesztek előtt és után. Habár végül a vízmennyiség megemelkedett és a BMI változatlan maradt, a bőrredők vastagsága csökkent az édesgyökér fogyasztása után (még azokban az esetekben is, amelyekben az önkéntesek kalóriabevitele szintén változatlan maradt.)

hirdetes

 

Egy másik kutatás a glycyrrhetinic acid (GA) helyi alkalmazását vizsgálta, különösen a test zsírosabb területein. Az ehhez használt krém 2,5% GA-t tartalmazott, a résztvevők pedig napi 80 mg-t kentek belőle a combjukra egy hónapon keresztül. Az ultrahangos vizsgálatok kimutatták, hogy a GA kazelés jelentősen csökkentette a felszíni zsírrétegek vastagságát. Habár a GA mennyisége meglehetősen alacsony volt, a résztvevők BMI-je pedig a normális tartományba tartozott, a tanulmány szerzői szerint az ilyen helyi alkalmazású krémek az elhízással küszködők számára is segítséget nyújthatnának.

 

Javítja a tanulási készséget és serkenti a memóriát

hirdetes

Az igazi édesgyökér rengeteg antioxidánst tartalmaz, és ezek közül több is (izoflavonok, kalkonok) segíthet az agy egészségének megőrzésében. Egy egereken végzett kísérlet során édesgyökér kivonattal etették az állatokat hét napon keresztül. A teszt a rágcsálók tanulási képességeket vizsgálta, például hogy hogyan teljesítenek az egerek egy labirintusban.

 

Az eredmények szerint az egereknek mint a tanulási képessége, mind pedig a memóriája javult a kivonatnak köszönhetően. A teszt egy másik szakaszában a kutatók amnéziát kiváltó szereket adtak az egereknek, amelyet az édesgyökér a későbbiekben teljesen megszüntetett. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Táplálékkiegészítő

  Az étkezések kiegészítésére, pótlására szolgáló legális készítmények, melyek... Tovább

Tovább a lexikonra