3 ok, hogy folyamatosan használd az olívaolajat

KO

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Már szinte az összes háztartásban megtalálható az olívaolaj. Nem is csoda, hiszen rengeteg pozitív dolgot hallottunk már róla, amiért érdemes használni napi szinten. Nézzünk meg néhány kutatást és egészségügyi előnyt, melyek hallatán Te is beszerzel egy üveggel - ha eddig még nem tetted meg.

Az olívaolaj növekvő népszerűsége

 
Az olívaolaj mostanában egyre népszerübb a médiában. Mind a Guardian és a Daily Mail arról számoltak be, hogy néhány olasz extra szűz olívaolaj-termelő hazudott termékeiket illetőleg. Olaszországban sokkal nagyobb a kereslet az olívaolaj iránt, mint amit maga az olasz ipar ki tudna elégíteni, így a gyártók egy másik, olcsóbb fajta olajat, vagy import olajat adtak hozzá termékükhöz a költségek csökkentése és a kereslet kielégítése céljából. Sok olívaolajat használó ügyfél abba is hagyta az olívaolaj használatát. Vannak azonban csodálatos egészségügyi előnyei az olajnak, ami indokolttá tesz egy részletes leírást.
 

Az olívaolaj javítja a szív-és érrendszeri egészséget. Hogyan?

 

 

A “Journal of the National Medical Association” 2003- ban közzétett egy tanulmányt amelyben több mint 3000 férfin és nőn végzett kísérletek azt mutatják, hogy egy olívaolajban, halban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentette a szívbetegségek kockázatát és a gyulladást.
 
hirdetes
Amikor összehasonlitották a testtömegindexeket, a testmozgás szintjét, életkorokat, nemeket, és az emberek képzettségi szintjét, csak az egészséges étrend tett különbséget betegség és jólét között. A Journal of Cardiovascular Pharmacology 2009-es tanulmánya kijelentette, hogy egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az olívaolaj fogyasztása és a mediterrán étrend összefüggésbe hozható a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésével.
hirdetes
 
A World Journal of Gastroenterology 2009-ben egy klinikai vizsgálatsorozat után publikált eredményei is egybecsengengőek a fenti tanulmánnyal. A tudósok azt állították, hogy az olívaolaj és a mediterrán étrend általában nem csupán alacsonyabb szívbetegség- kockázatot jelent, hanem az olívaolaj csökkenti a máj triglicerid szintjét, szabályozza a vércukorszintet és az inzulinszintet is.

2007-ben az Oxford University megjegyezte, hogy a globális elhízás-járvány részben a gyorsételek, üdítőitalok, transz-zsírok és a glükóz- fruktóz szirup megnövekedett fogyasztásának köszönhető. Ezek az élelmiszerek emelik a szérumlipid szinteket a véráramban. Az extra zsír jelenléte gyulladáshoz vezet a szervezetben, ami szervi zavarban nyilvánul meg. Ez az egész folyamat végül betegségekben manifesztálódik, mint például a zsíros máj, cirrhosis, hepatitis, és májtumor.
 
Az olívaolaj csökkenti a máj citokinjeinek szintjét, kiküszöbölve a májbetegséghez vezető gyulladást és daganatok kialakulását. Teszi ezt azáltal, hogy csökkenti a nemkívánatos zsírok mennyiségét a májban. Ezáltal a véráram szérum lipid szintje csökken, ami csökkent koleszterinszintet eredményez.

Az olívaolaj csökkenti a vérnyomást, 70-80 százalékos olajsav tartalma miatt. Az amerikai National Academy of Sciences tudósai arra utalnak, hogy az olívaolaj fogyasztása növeli a sejtmembránok olajsav szintjét, amelyek szabályozzák a fehérje szignálokat, és így csökkentik a vérnyomást. A tudósok azt is megállapították, hogy olajsav analógok, mint például a szójaolaj, nincsenek hatással a vérnyomásra, ami azt jelenti, hogy a vérnyomás csökkentéséhez szükséges olaj nagyon specifikus.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gyomoridegesség

A gyomor a vegetatív idegrendszer irányítása alatt működik. Feszült, ideges embereknél és... Tovább

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Tovább a lexikonra