Avokádó – a csodagyümölcs

SFV

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az avokádóra sokan esküsznek, legyen szó akár diétáról, akár speciális étrendről, akár szimpla ínyencekről legyen szó. Ennek oka, hogy roppant sok tápanyagot tartalmaz, ráadásul nyersen fogyasztva a legfinomabb, agy még csak esélye sincs veszíteni előnyeiből a feldolgozása során. Mostani cikkünkben olvashatsz az avokádó eredetéről, felhasználási módjairól, sőt! még egy guacamole, azaz avokádókrém receptet is mutatunk!

Az avokádó egy Közép-Amerikából származó gyümölcs, melyet az ottani őslakosok mondhatni, megszámlálhatatlan ideje termesztenek. Különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg proteint és természetes növényi olajat tartalmaz. Már fentebb említettük, hogy nyersen fogyasztva a legfinomabb és leghasznosabb ez a gyümölcs, azt azonban nem említettük, hogy megfőzni, vagy bármilyen hőkezelésnek kitenni egyenesen vétek, hiszen keserűvé válik.


Hogyan kell meghámozni az avokádót?


A hámozás talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés. Először is, vágjuk ketté a gyümölcsöt egy hosszanti vágással, körben! Vegyük ketté, és szedjük ki belőle a hatalmas kőmagot! (A magot kidobhatod, vagy ki is csíráztathatod.) Ha a gyümölcs kellően érett, akkor egyszerűen szinte kifordíthatod a héjából. Ha még kellett volna neki egy pici idő, akkor kanállal segíts rá!

hirdetes


Mi mindent készíthetsz avokádóból?

  • Igazából bármit, amivel el tudod képzelni. De azért mégis mondok néhány tippet!
  • Felszeletelheted és teheted kenyérre, mondjuk tükörtojással, sajttal és paradicsommal. Valódi protein- és vitaminbomba lesz!
  • Felkockázhatod, és csinálhatsz belőle salátát. Mozzarellával, paradicsommal, hagymával, kukoricával, uborkával!
  • Készíthetsz guacamolet, azaz avokádókrémet. Isteni pirítóson, de akár nachos mártogatósként is! Még akár tortillába is tekerheted sovány húsokkal, igazán laktató ebéd lesz belőle!


Nos, akkor nézzük is a tökéletes guacamole receptjét!

Mi kell a guacamolehoz?

  • 2 db érett avokádó
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db paradicsom
  • 2 ek citromlé/lime
  • 2 ek koriander
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • ½ tk só
  • kicsi oregano
  • hirdetes
  • kicsi bors

Tipp #1: Ha kedveled a csípős ízeket, akkor némi chilit vagy tabasco szószt is adhatsz hozzá. 


Tipp #2: Ha még krémesebbre szeretnéd, egy kevés majonéz segíthet.


Hogyan készítsük el?


Hámozzuk meg az avokádót, majd törjük össze egy villával/botmixerrel/turmixgéppel! 
Daraboljuk apróra a paradicsomot és a hagymát, fokhagymanyomóval aprítsuk a fokhagymát!
Az avokádópüréhez adjuk hozzá a fűszereket és a citromot/limeot!
Keverjük össze a fűszeres krémet a paradicsommal, a hagymával és a fokhagymával!
Helyezd a hűtőbe rövid időre, hogy összeérjenek az ízek!
Tipp: Az avokádó könnyen megbarnul, ha felvágva levegővel érintkezik, így érdemes lefedni, hogy megtartsa színét!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészséges táplálkozás élelmiszer recept táplálkozás vitamin

Szótár

T-sejtek

A nyirokrendszerünkben keringő limfociták két részből állnak, a B-sejtekből és a... Tovább

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra