A máj és a vese számára fontos tápanyagok

SzL

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagok segítik a máj és a vese működését. Májunk nap mint nap közel 400 különböző funkció ellátását segíti, többek között a táplálék emésztésében, a tápanyagok elraktározásában, fehérjék termelésében és a szervezet méregtelenítésében játszva szerepet. A vesék specializált szűrőrendszerei megtisztítják a vért és vizeletet választanak ki. Mindkét szerv folyamatosan azon dolgozik, hogy egészséges maradj, és mindkettő szervnek speciális tápanyagokra van szüksége az optimális működéséhez.

Fehérjék

Számos, a máj által betöltött funkció közül, a fehérjék előállításához kapcsolható, különösen azon fehérjék termeléséhez, amelyek segítenek a véralvadásban, illetve az immunrendszer részei. Ahhoz, hogy segítsük a májat a megfelelő fehérjetermelésben, fontos, hogy elegendő minőségi fehérjét tartalmazzon étrendünk. Az állati eredetű táplálékok, mint amilyenek a sovány húsok, halak, szárnyasok és tojás teljesértékű fehérjével látják el szervezetünket, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazva. Sokféle vegetáriánus fehérjeforrás létezik. Azonban a szója kivételével, a legtöbb növény egy vagy több aminosavat nem tartalmaz, tehát sok, egymást kiegészítő növényi eredetű fehérjeforrás fogyasztása szükséges a nap folyamán. A napi kalória beviteled 20 -25 százalékát ajánlott fehérjével fedezni.
 

Antioxidánsok

A keresztesvirágú zöldségek, mint amilyen a brokkoli, a leveles kel, a karfiol és a kelkáposzta anthocyanin nevű antioxidáns tartalma a májat érő oxidatív stressz csökkentésében játszik szerepet, egy 2012 júniusában napvilágot látott laboratóriumi kísérlet szerint. A kutatásban, a vörös káposzta kivonata jelentősen csökkentette a magas zsírtartalmú étrend miatt kialakult máj problémák jeleit. Ennek alátámasztására további vizsgálatok is szükségesek azonban. A keresztesvirágú növények ugyancsak magas glutathione tartalommal bírnak, amely antioxidánst a máj a szervezet méregtelenítésére használja fel. Azok az emberek, akik sok keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, a rák kialakulásának kisebb kockázatával számolhatnak kutatók szerint.
hirdetes
 

Víz

A víz kulcs fontosságú tápanyag a vesék egészségének megőrzésében. Annak ellenére, hogy csak a testsúly 0,4 százalékát teszik ki, a vérellátás 25 százalékát dolgozzák fel, közelítőleg 180 liternyi vért nap mint nap, amelynek 1 százalékából vizelet keletkezik. Ez a folyamatos szűrési eljárás azt jelenti, hogy a teljes véráramot kb. 60-szor szűrik át veséink naponta. Ha krónikusan dehidrált vagy, a véred sűrűvé és koncentrálttá válik a tápanyagoktól és a felesleges, használhatatlan anyagoktól, tehát a veséknek sokkal nehezebb dolguk lesz, hogy szétválasszák a kettőt. Végül pedig mind a veseműködés, mind pedig az egészséged megszenvedi ezt. Azonban egy harvardi kutatás szerint, az általánosan ajánlott napi 8 pohárnyi víz egyéb, folyadékkal és víztartalmú ételekkel párhuzamosan történő fogyasztása nem biztos, hogy szükséges. Ehelyett mindenféle forrásból elegendő ezt a folyadék mennyiséget biztosítani.
hirdetes
 

Magnézium

A vesekő kialakulásának megakadályozására, sok magnéziumot érdemes fogyasztani az étrended részeként. A magnézium szinergikusan együtt dolgozik a kalciummal. Ha kevés van ebből a szervezetedben, a tested vizelettel üríti ki a kalciumot, hogy a két ásványi anyag egyensúlyát létrehozhassa. Ez pedig, mármint a kalcium túlzott mértékű kiválasztása növelheti a vesekő kialakulásának esélyét. A magnézium jó forrásának számítanak a zöld leveles zöldségek, a tengeri moszat, a szója, és a mandula.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség egészség egészséges életmód

Szótár

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra