A diéta nélküli fogyás 10 trükkje

K.O.

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Néhány ügyes lépéssel úgy tudjuk berendezni a mindennapokat, hogy megerőltetés nélkül, fokozatosan fogyjunk le a kíván súlyra. Nézd meg, mit kell tenned ahhoz, hogy életmódváltással elérd a céljaidat.

1.  Ha tea, akkor legyen zöld!

 
A zöld tea katekin nevű hatóanyaga segítségével serkenti az anyagcserét, ezzel gyorsítja a kalóriák elégetését. Nem véletlen, hogy a fogyasztó teák zöme zöld tea, illetve, hogy a fogyasztó tabletták többsége tartalmaz zöld tea kivonatot.
 
 
 

Válasszuk ki a tavalyi kollekciónk egyik kedvenc darabját, akár nadrágot, akár szoknyát vagy egy ruhát és lógassuk ki jól látható helyen. Olyan helyre tegyük, hogy minden nap szem előtt legyen. Ez segít észben tartani, mennyibe kerülne nekünk, ha újat kéne venni és rövid időn belül óvatos nassolásra ösztönöz.

Ha kihagyjuk a reggeliből azt a két szál szalonnát, amit a tojáshoz eszünk, vagy azt a pár szelet kolbászt, amit a tízórai szendvicsbe rakunk, máris 100 kalóriát spóroltunk meg egy nagyon apró lépéssel. Így összességében évi 5 kilót fogyhatunk megerőltetés nélkül. A hiányzó ízeket könnyen tudjuk pótolni szárított paradicsommal, erős paprikával, sült paprikával, szemes mustárral vagy könnyű, fűszerezett kecske sajttal. Természetesen néha lehet enni házi szalonnát és kolbászt is, de inkább ne reggelire fogyaszd.

Próbáljuk kiváltani a cukros üdítőitalokat ásványvízzel készített frissítőkre. Például, ha ásványvízbe citromlevet csepegtetünk, vagy fagyasztott eperrel turmixoljuk össze, esetleg mentalevéllel ízesítjük, akkor napi 10 kávéskanál cukrot spórolunk meg. Ugyanilyen kalóriatakarékosak a gyümölcs ízű teák, akár egy csepp mézzel ízesítve is.

hirdetes

A kicsi zömök poharakba ösztönösen több üdítőt töltünk, mert kisebb űrtartalmúnak tűnnek. Kutatások szerint 30%-al csökkenthető az édesített italok fogyasztása, ha magas, vékony poharat használunk. Ezzel a kis trükkel ügyesen megcsalható a mennyiség. A vizsgálatok során még a tapasztalt csaposok szemmértéke is csődöt mondott összehasonlításkor.

A kisebb tányér szintén egy optikai trükk arra, hogyan láttassuk többnek a kis adag ételt. A nagyobb tányérba automatikusan többet rakunk és ezzel többet is eszünk. Különösen igaz ez vendégség esetén, amikor a házigazda bőkezűségét, aki igyekszik minél jobban kitölteni a vendégek tányérját, kalóriák formájában szenvedjük meg. A tányércserés kísérletek során a tesztalanyok egyike sem vette észre, hogy kevesebbet evett, pedig így napi 200 kalóriával vitt be kevesebbet. Ez éves szinten 10 kiló mínusz jelent.

Az alkoholos italok majdnem dupla annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Emellett az agyi gátlások feloldásával szinte törvényszerűen hozza magával a chips, pizza, mogyoró majszolását, amikkel egyébként óvatosan bánik az ember. Az alkoholnak ez a közvetett hatása még kártékonyabb a diétára nézve, mint maga a nyers kalóriatartalma. Ha sűrűn vagyunk laza estekre hivatalosak, akkor az első alkoholos ital után öblítsünk egy alkoholmentes üdítővel, hogy felhíguljon az előzőleg fogyasztott ital. Akkor is igyekezzünk tartani az alkohol-üdítő-alkohol-üdítő sorrendet, ha hosszúra nyúlik az este.

hirdetes

Együnk lassan! Ha ösztönösen sietve szoktunk enni, akkor állítsunk be egy konyhai vekkert 20 perce és élvezzünk ki minden egyes falatot, amíg az óra meg nem szólal. A lassú étkezés még a kis adagokat is kielégítő mennyiséggé varázsolja. Ezen kívül a gyomornak is szüksége van némi időre, míg megkezdi az emésztést, így folyamatos csúszásban van. Általában 10-15 perccel evés után érzékeli csak a gyomor, hogy tele van, ami gyakran vezet túlevéshez. Lassú evés mellett azonban már étkezés közben utoléri magát a gyomor és időben érkezik a jóllakottság érzete.

Egyáltalán nem kell erőlködnünk, sőt valószínűleg észre sem vesszük mennyi zöldséget eszünk, ha a vacsora mellé egy helyett három féle zöldséget szeletelünk fel. A több zöldség mellé természetesen kevesebb nehéz étel fér el a gyomorban. Mivel a zöldségek rostokban és vízben gazdag táplálékok, így rengeteg hasznos energiát nyer belőle az anyagcsere plusz kalória bevitele nélkül. Szezonálisan ízesíthetjük őket frissen facsart narancslével és zöldfűszerekkel, hogy még élvezetesebb legyen az ebéd.

A leves kiváló bevezetése az étkezésnek, mert lassítja magát az evést és határt szab az étvágynak, mindeközben kalóriák nélkül tölt föl energiával. Egy húsleves vagy könnyű zöldségleves ideális indítás. Kerüljük viszont a krémes leveseket, melyek általában magas zsír és kalóriatartalmúak.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Nyírfacukor

    Mi is az a nyírfacukor   A nyírfacukor egy fehér,édes,... Tovább

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Tovább a lexikonra