5 tojáshelyettesítő vegánoknak és tojásallergiásoknak

SzSz

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Manapság egyre több embernél alakul ki ételintolerancia a tojásra vagy a tojásfehérjére. Esetükben igen nehéz az étkezés, hiszen rengeteg termékben használnak tojást. Nem csak a feldolgozott élelmiszerek esetén nehéz elkerülni a tojást, de az otthon elkészített sütemények, receptek többsége is tartalmazza a hozzávalót. De mivel helyettesíthető a tojás? 

Ma már nincs annyira nehéz dolgunk egyes élelmiszerek helyettesítése kapcsán, és nincs ez másként a tojással sem. Bár úgy tűnhet tojásmentes életet élni nem a legegyszerűbb feladat, mégis találunk rá számos módszert, amivel helyettesíthetjük. Ha emiatt nem készítetted el mostanában kedvenc süteményedet vagy ételedet, akkor itt az ideje, hogy újra nekiállj! 

Egy példa: A hagyományos tejet például könnyen helyettesíthetjük bármilyen növényi tejjel, legyen az mandula, kókusz, vagy zabtej. A tojásra is találunk egyszerű megoldásokat. A tojás célja általában a legtöbb recept esetén, hogy összefogja a tésztát, vagy térfogatot növeljen. Ma már kapható a boltban tojáshelyettesítő por, de alternatív élelmiszerekből egyaránt készíthetünk olyan keveréket, amelyet tojás helyett használhatunk fel az adott receptben. 

Chia mag


Használjunk egy evőkanál chia magot és áztassuk be 3 evőkanál vízbe. Néhány perc elteltével a keverék tojásszerűvé válik. Ezek a magok tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek támogatják az egészséges anyagcsere folyamatokat, és növelik az energiaszintet is. Tökéletesen felhasználhatók bármilyen süteménybe tojáshelyettesítőnek. 

hirdetes

Banán


A recept típusától függően a banán nagyszerű tojáshelyettesítő lehet. Nem csak kizárhatjuk vele a tojást, de süteményekbe használva csökkenthetjük a használt cukor mennyiségét a banán alapvető édessége miatt. Egy villával összetört banán körülbelül 2 db tojásnak felel meg. 

Lenmag 


hirdetes
1 evőkanál finomra őrölt lenmagot keverjünk össze 3 evőkanál vízzel. Ez kiváló kötőanyagot biztosít, amely gazdag mikro-tápanyagokban, élelmi rostokban és B1-vitaminban is. A lenmaggal nagyszerűen kiegészíthetjük a süteményeket, tésztákat, mivel íze hasonlít a dióéhoz.

Natúr tofu 


A tofu nem csak gluténmentes, de alacsony kalóriatartalmú is egyben. Tökéletes tojáshelyettesítő lehet egy negyed csésze pépesített tofu szinte bármilyen ételbe. Mivel ízetlen, felhasználhatjuk sós és édes receptekben egyaránt, és kiváló térfogatnövelő is egyben. 

Növényi joghurt 


A szója vagy a kókuszjoghurt is könnyen alkalmazható tojáshelyettesítésre. Egy tojás helyettesítésére körülbelül fél csésze elegendő. Figyeljünk azonban oda arra, hogy milyen sűrűségű a termék, hiszen, ha túl sokat használunk belőle, akkor az ételünk híg lehet a nagy nedvességtartalma miatt. A joghurt remek fehérjeforrás lehet étrendünkben, így a tojást tökéletesen pótolja. 

Bármelyik verziót választjuk is a tojás helyettesítésére, azok extra egészségügyi előnnyel is járnak. Nem csak tápanyagban gazdagok a fent leírt alternatívák, de remekül alkalmazhatók szinte bármilyen étel elkészítésénél. A lényeg a kreativitásunkon múlik, és a kísérletezésen. Az alábbi helyettesítőket nem csak ételallergiások, de vegánok egyaránt felhasználhatják ételeik elkészítésekor. 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

B6-vitamin

Piridoxin. A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, a zsírok... Tovább

Tovább a lexikonra