Wellness otthonosan

hirdetes

Wellness otthonosan

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mindennapi stresszhelyzeteink, de egy kiadós sport után is, mi másra vágyhatnánk jobban esténként, mint egy otthon elérhető ellazulásra? Egy félórácskára, ami csak rólunk szól.

Wellnes otthon

Senkinek nem kell megfelelnünk, ez a mi terepünk. Utána nem kell hazaindulni a dugóban. Az otthoni wellness kellemes formája a hidromasszázs kád vagy zuhany nyújtotta élmény.

 

Frissít-lazít

A hidromasszázs lényege, hogy vizes közegben erősebb víz- és levegősugarak masszírozzák testünket. A fúvókákon keresztül beáramló levegő és vízsugár a kád vizében örvénylést kelt, így masszíroz, enyhíti a testi - lelki feszültséget. A masszázs-hatást befolyásolja a víz és levegő aránya, ezek erőssége és iránya. Jellemzően a hidromasszázs egyébként a kipihentségtől, fáradtságtól függően reggel frissít, este lazít.

 

Ellazít, pihentet

Az izmok és ízületek fájdalmát, kimerültségét enyhíti – ha a vízzel levegő is keveredik, annak is melegnek kell lennie!

 • Tehermentesíti az izmokat és ízületeket.
 • Serkenti a bőr vérkeringését, így feszesít
 • A narancsbőr ellen is felveszi a harcot
 • Méregtelenít
 • Serkenti az anyagcserét
 • Javítja a vérkeringést
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Endorfint szabadít fel
 • Friss oxigénnel telik meg a szervezet a gyorsabb véráramlás miatt


Szakértő szemmel


A hidromasszázs úgy tér el a többi masszázsfajtától, ahogy a víz fizikai tulajdonságai különböznek a levegőétől – mondja dr. Bakos Judit, a Lukács fürdő orvosa. - A hidrosztatikai nyomás más mint a levegő nyomása, az áramlások intenzitása plusz hatást fejt ki, és a bőr alatti szövetekig ér a masszázs.


Ellenjavallatok!


A magasabb hőfok miatt nem javasolt szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, trombózisra hajlamosaknak, de a visszeresség is kizáró ok lehet (a lábak masszírozása káros hatást válthat ki). Nekik csak olyan medence ajánlható, amelyben úgy tudnak helyet foglalni, hogy a felsőtestük kiemelkedjen a vízből.

hirdetes


TIPP


A fúvókák elhelyezésénél lényeges, hogy azok izomcsoportra bonthatóan helyezkedjenek el, és lényeges az is, hogy a saját testméretünknek megfelelő kádat válasszunk.


Pezsgőfürdő vagy hidromasszázs?


A két fogalom bizony nem ugyanazt jelenti: míg a pezsgőfürdőben levegő, addig a hidromasszázs kádban levegővel kevert víz váltja ki a hatást! A hidromasszázs mélyebb hatást kelt, mint a pezsgőfürdő, a levegő inkább csak kényelmi, kellemes érzésre jó, az igazi masszírozó hatásról a vízsugár gondoskodik.


Mennyi időt töltsünk hidromasszázzsal?


Körülbelül annyit, amennyit egyébként is eltöltenénk egy lazító fürdéssel. A szervezetnek kb. 20-30 perc kell, hogy kellően ellazult állapotba kerüljön. A masszírozás segít ebben.


TIPP


Ha nagyon feszült vagy, más módszerekkel segíthetsz magadon: illóolajokkal, illatgyertyákkal, letompított fénnyel vagy egy neked való meditációs módszerrel.


Mikor merüljünk a medencébe?


Wellness otthonEgy stresszes nap után igazán ellazulhatunk segítségével, de edzés után is hasznos az izomláz megelőzésére. A mozgásszervi panaszaink is enyhülhetnek a víz alatti „gyúrástól” ( kivéve, ha orvosi ellenjavallata van a vízben való tartózkodásnak).


Figyelj oda!

A legjobb masszázskádakban te állíthatod be a vízsugár erősségét, és irányát. Ennek ellenére nem érdemes olyan kádat venni, amiben túl sok fúvóka van: ez általában a kisebb erősséggel jár együtt. A fúvókákat a legtöbb gyártó anatómiai alapon helyezi el, hogy a leginkább optimális hatást nyújtsák.


FONTOS!


Az erősség beállításánál mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy a túl erős sugár hatására izmaink védekezésképpen összehúzódnak – ahelyett, hogy ellazulnának, így éppen az ellenkező hatást érhetjük el!

hirdetes
Az ideális vízhőmérséklet a fürdéshez a 36-37 fok, de egyéni szokásoktól is függ, milyen melegben vagy hűvösben szeretsz fürdeni.


FRISSÍTŐ


A hidromasszázs nem csak ellazító kádban üldögélésre alkalmas, hanem arra is, hogy igazán felfrissítsen. Ennek a legjobb módja a hidromasszázs zuhanykabin. Ez a módszer annyiban különbözik a kádaktól, hogy a vízsugár oldalról, rendszerint nagyobb erővel éri a testet, mint az ülő változatnál. A legtöbb ilyen kabin állítható fúvókákkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kifejezetten a masszírozandó területre irányíthatjuk a vízsugarat.


Hogyan válasszunk hidromasszázst?

 

 • Beltéri akryl káadaknál olyan készüléket válasszunk, melynek csöveiből maradéktalanul távozik a víz: így megelőzhetjük, hogy a pangó vízben baktériumok szaporodjanak el.
 • Mindenképpen csendes motorral rendelkezzen – a zaj nem segít az ellazulásban.
 1. A több fúvóka kisebb teljesítményhez vezethet!
 2. Mindenképpen olyan kádat válasszunk, amelyben anatómiailag meghatározott helyre kerültek a fúvókák. A szívvel ellentétes irányba történő masszírozás pl. inkább kárt okoz, mint használ a szervezetnek.


Sose menj be közös használatú hidromasszázs medencébe, ha:

 

 •  …hab úszik a víz felszínén
 •  …nem kristálytiszta a víz
 • …nem megfelelő a medence szűrése

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Edzésszintek (edzésszakaszok)

  A hosszú távú edzéstervezés időbeli szakaszai, melyek több makrociklust foglalnak... Tovább

HST

  Hipertrófia Specifikus Tréning. Az izomsejtek növekedésének optimális módszereivel... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes