Te is szoktál ilyen foltokat látni? Elmondom, mit jelentenek!

hirdetes

Te is szoktál ilyen foltokat látni? Elmondom, mit jelentenek!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biztos vagyok abban, hogy már mindenki látott ilyen úszkáló foltot a szeme előtt, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mit is jelentenek, éppen ezért utánajártunk ennek az érdekes dolognak!

Te is szoktál ilyen foltokat látni? Elmondom, mit jelentenek!

Amikor úgy tűnik, hogy valami úszkál a szemünk előtt, nem feltétlenül kell megijedni. A legtöbb ember élete során többször is átélte már ezt a jelenséget. Ilyenkor mintha apró feketés, homályos foltok, ún. legyek röpködnének a szemünk előtt. Ismerős a jelenség? Most megtudhatjuk, mi okozza.

 

Zavaró lehet az átlátszó úszkáló foltok jelentkezése, és általában erős aggodalmat váltanak ki. Hiába próbálunk rájuk fókuszálni, nem tudunk, egyből tovább úsznak. Ezek a foltok nagyrésze a születésünk előtti életünk maradványai.


 

hirdetes
A magzati fejlődés kezdetén a szem belseje rostos szerkezetű, a születés idejére pedig ezek a rostok üvegtestté alakulnak. Azonban néhány rost megmarad és szabadon lebeghet. Ahogy öregszünk a retinát körülvevő rostok zsugorodni kezdenek, és némelyikük le is válhat, így az idő előrehaladtával egyre több “repülő legyecskét” láthatunk a szemünk előtt.

 

A kis úszó foltocskák a retina véredényeiből is származhatnak. Ha a fejet nagyobb ütés vagy nyomás éri a véredények vörösvértesteket bocsátanak ki magukból, ezek csoportokban úszkálhatnak a retina közelében, így akár láthatóvá is válhatnak.

hirdetes

 

A foltok általában veszélytelenek, és nem feltétlenül az életkorral járnak együtt. Azonban, ha több ideig látjuk őket, és közben villanásszerű fényt, vagy egyre több foltot észlelünk, akkor érdemes felkeresni a szakembert.

 

Ha egyre több foltot látunk, lehetséges például az is, hogy nem fogyasztottunk elég folyadékot. Próbáljuk gyorsan pótolni a folyadékveszteséget, és csökkentsük a kávémennyiséget.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges életmód

Szótár

D-vitamin

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-... Tovább

BMI

Az, hogy valaki túlsúlyos vagy elhízott, a BMI (body mass index vagy testtömeg-index)... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 4.8