Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

hirdetes

Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nehéz elképzelni egy konyhát tojások nélkül – ezek a végtelenül sokoldalú, egyedi ételek számtalan módon elkészíthetők, ráadásul tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, fehérjével, és omega-3 zsírsavakkal is.

Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

Azonban mindez csupán a tojás belseje – mi a helyzet a héjával? A tojáshéjak szinte teljes mértékben kalcium-karbonát kristályokból épülnek fel, és nagyjából 17 ezer apró lyuk található a felületükön, amelyek levegőt és nedvességet engednek a tojás belsejébe. A héj külső rétege egyfajta védőrétegként funkcionál, ami megakadályozza, hogy baktériumok és kosz jusson a tojásba. A tojás belseje és a héja között egy másodlagos védőréteg is található, amely fehérjékből áll. A tojáshéjak azonban nem csak apró védőrendszereik miatt érdekesek. Lássunk néhány további tulajdonságot, amelyek igazán hasznossá teszik őket a ház körül!

hirdetes

 

A tojáshéjak tele vannak kalciummal

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez. Különösen fontos szempont ez a még fejlődő csontozatú lévő gyerekek számára és azoknál az 50 feletti felnőtteknél, akiket jobban veszélyeztet a csontritkulás. A 19-50 év közöttiek számára a napi ajánlott kalciummennyiség 1000-2.500mg. 50 év felett 1200-2000mg. Mivel a szervezet magától nem termel kalciumot, ezt olyan élelmiszerekből kell beszereznünk, mint például a tejtermékek, vagy a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak. A kalcium felszívódásához D-vitaminra van szüksége a szervezetnek.

hirdetes

 

Mint azt már korábban említettük, a tojáshéjak szinte teljes egészében (95%) kalcium-karbonátból épülnek fel, egy fél tojáshéj pedig elegendő a napi 1000mg kalcium beviteléhez egy felnőtt számára. A kalciumos kiegészítőkkel szemben tojáshéjakból származó kalcium képes akár 64%-kal könnyebben felszívódni. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Kép: naturallivingideas.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.